چکیده: (8596 مشاهده)
سابقه و هدف: آفلاتوکسین B1 سمیترین آفلاتوکسین میباشدکه در خوراک دام در اثر رشد قارچها تولید میشود و از طریق خوراک دام وارد بدن دام شده و در کبد و کلیه پس از فعل و انفعالات شیمیایی و هیدروکسیلاسیون به آفلاتوکسینM1 تبدیل شده و از طریق شیر وارد بدن انسان می شود.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر 75 نمونه شیر پاستوریزه تولیدی کارخانجات استان مازندران در فصول بهار و تابستان سال1390 از نظر آفلاتوکسین M1 به روش الایزا مورد سنجش قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین دادهها از آزمون t-test استفاده شد.
یافتهها: از 75 نمونه مورد بررسی، در4 درصد نمونهها (75/3) میزان آفلاتوکسیسن پایینتر از حد شناسایی دستگاه بود. در حالیکه در 3/37 درصد نمونهها (75/27) غلظت آفلاتوکسین M1 در حد مجاز تعیین شده کمیته اروپایی و غذایی کودکس بود. از طرفی 67/62 درصد نمونهها (75 /47نمونه) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد تعیین شده توسط کمیته اروپایی و غذایی کودکس بودند و 12 درصد نمونهها (75/9) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بودهاند. بالاترین میانگین آفلاتوکسین محاسبه شده مربوط به کارخانه شماره 21 می باشد (55/ 97نانوگرم در لیتر). همچنین میانگین آفلاتوکسین در کل نمونههای مثبت 84/63 نانوگرم در لیتر بود. تفاوت معنیداری بین میانگین آفلاتوکسین M1 در فصل بهار و تابستان وجود نداشت.
استنتاج: با توجه به شیوع بالای آلودگی، پایش منظم شیر تولیدی و کنترل علل اصلی آلودگی ضروری به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |