قلی پور محمد، کریم زاده لاله، علی نیا فرامرز، بابائی زین العابدین. اندازه گیری میزان آفلاتوکسین M1 در شیر پاستوریزه تولیدی کارخانجات استان مازندران در نیمه اول سال1390. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (93) :40-46
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1361-fa.html
چکیده: (9488 مشاهده)
سابقه و هدف: آفلاتوکسین B1 سمیترین آفلاتوکسین میباشدکه در خوراک دام در اثر رشد قارچها تولید میشود و از طریق خوراک دام وارد بدن دام شده و در کبد و کلیه پس از فعل و انفعالات شیمیایی و هیدروکسیلاسیون به آفلاتوکسینM1 تبدیل شده و از طریق شیر وارد بدن انسان می شود.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر 75 نمونه شیر پاستوریزه تولیدی کارخانجات استان مازندران در فصول بهار و تابستان سال1390 از نظر آفلاتوکسین M1 به روش الایزا مورد سنجش قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین دادهها از آزمون t-test استفاده شد.
یافتهها: از 75 نمونه مورد بررسی، در4 درصد نمونهها (75/3) میزان آفلاتوکسیسن پایینتر از حد شناسایی دستگاه بود. در حالیکه در 3/37 درصد نمونهها (75/27) غلظت آفلاتوکسین M1 در حد مجاز تعیین شده کمیته اروپایی و غذایی کودکس بود. از طرفی 67/62 درصد نمونهها (75 /47نمونه) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد تعیین شده توسط کمیته اروپایی و غذایی کودکس بودند و 12 درصد نمونهها (75/9) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بودهاند. بالاترین میانگین آفلاتوکسین محاسبه شده مربوط به کارخانه شماره 21 می باشد (55/ 97نانوگرم در لیتر). همچنین میانگین آفلاتوکسین در کل نمونههای مثبت 84/63 نانوگرم در لیتر بود. تفاوت معنیداری بین میانگین آفلاتوکسین M1 در فصل بهار و تابستان وجود نداشت.
استنتاج: با توجه به شیوع بالای آلودگی، پایش منظم شیر تولیدی و کنترل علل اصلی آلودگی ضروری به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |