Hamedeyazdan S, Hallaj-Nezhadi S, Mohammadi F, Najjar-Sadeghi S. Antimicrobial Activity of Different Extracts and Fractions of Marrubium parviflorum. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (215) :35-48
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18474-fa.html
حامدیزدان ساناز، حلاج نژادی سمیه، محمدی فروغ، نجارصادقی شادی. بررسی اثرات ضد میکروبی عصارهها و فراکسیونهای
مختلف گیاه Marrubium parviflorum. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (215) :35-48
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18474-fa.html
چکیده: (2084 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاهان جنس Marrubium از دیرباز به عنوان داروی سنتی در درمان بیماریها استفاده میشدند. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات ضد میکروبی عصارهها و فراکسیونهای گیاه Marrubium parviflorum میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، عصارهگیری از اندام هوایی گیاه با روش سوکسله انجام گرفت. اثر ضدمیکروبی عصارهها بر روی شش سویه باکتری گرم مثبت، چهارسویه باکتری گرم منفی و یک سویه قارچ مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین عصارههای موثر با انواع روشهای کروماتوگرافی فراکسیونه شدند و اثرات ضدمیکروبی آن ها نیز بررسی شد.
یافتهها: عصاره کلروفرمی گیاه M.parviflorum علیه باکتریهای Micrococcus luteus، Staphylococcus epidermidis و Bacillus cereus به ترتیب با قطر هاله عدم رشد (DIZ) 16/6، 14/6 و 11/6 میلیمتر و همگی با حداقل غلظت باکتریسیدال (MBC)100 میلیگرم بر میلیلیتر موثر بود. عصاره متانولی نیز علیه باکتری Proteus mirabilis و Psudomonas aeruginosa اثرات ضد میکروبی قابل توجهی نشان دادند. دربین فراکسیونهای حاصل، فراکسیون 10، 20، 40 و 60 درصد عصاره کلروفرمی و فراکسیونهای 20، 40 درصد عصاره متانولی بیش ترین اثر ضدمیکروبی را ایجاد کردند. مقادیر MBC و DIZ در فراکسیونهاای بهدست آمده نشاندهنده تغلیظ ترکیبات ضدمیکروبی در برخی از فراکسیون ها و حساسیت بیشتر باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی میباشد.
استنتاج: از بین تمامی عصارههای مطالعه شده، عصاره کلروفرمی و متانولی گیاه M.parviflorum قویترین اثر ضد میکروبی را از خود نشان دادند و حساسترین میکروارگانیسم Micrococcus luteus بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
داروسازی