دوره 33، شماره 225 - ( مهر 1402 )                   جلد 33 شماره 225 صفحات 83-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kalantar Neyestanaki M H, Soleimani H, Ghaffari Khaligh S, Bayat P. Effects of Low-Frequency Electromagnetic Fields on the Histopathology of Liver Tissues in Rat Offspring. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (225) :73-83
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19594-fa.html
کلانتر نیستانکی محمدحسن، سلیمانی هما، غفاری خلیق سحر، بیات پرویندخت. بررسی اثر میدان الکترومغناطیسی کم فرکانس بر ضایعات بافتی کبد در نوزادان موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (225) :73-83

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19594-fa.html


چکیده:   (922 مشاهده)
سابقه و هدف: بررسی میدان‌های الکترومغناطیسی کم فرکانس (50 هرتز) بیانگر تاثیر آن‌ها بر فعالیت متابولیسمی بافت‌های مختلف می‌باشد. در دوران جنینی به‌دلیل گستردگی تغییرات سلولی- بافتی احتمال تاثیرپذیری بیش‌تر است. بنابراین هدف این مطالعه بررسی اثر این نوع میدان بر ضایعات بافتی کبد در نوزادان موش بود.
مواد و روشها: در این مطالعه بنیادی-کاربردی از تعداد 15 موش‌ صحرائی ماده بالغ نژاد ویستار بعد از جفت‌گیری و تشخیص بارداری استفاده شد. موش‌های باردار به 3 گروه تقسیم شدند. 1) گروه در معرض میدان: موش‌هایی که در دوره بارداری روزانه 0/5 ساعت در معرض امواج قرار گرفتند. 2) گروه شم : موش‌هایی که در داخل دستگاه در شرایط مشابه با گروه اول ولی بدون تابش میدان قرار گرفتند. 3) گروه کنترل.  بعد از اتمام دوره بارداری (21 روز) و تولد نوزادان، آنها نیز به 3 گروه مطابق گروه بندی مادران تقسیم شدند و پس از اتمام دوره شیرخوارگی (28 روز) نمونهگیری بافت کبد انجام شد. داده‌های ضایعات بافت کبد بعد از جمعآوری تجزیه و تحلیل آماری شدند.
یافتهها: نوزادان متولد شده از گروه در معرض میدان دارای تغییرات هیستوپاتولوژیک پایدار در بافت کبد بودند و نواحی نکروتیک و دژنراتیو به ترتیب تا 42 درصد و 2/5 برابر بهطور معنی‌داری نسبت به گروه شاهد و گروه شم افزایش داشتند (0/05P). همچنین افزایش عددی در ضایعات هایپرمیا و التهاب بافت کبد این گروه در مقایسه با دو گروه دیگر مشاهده شد.
استنتاج: بر اساس یافته های مطالعه حاضر،  میدان مغناطیسی کم فرکانس تأثیر معنی‌داری بر ضایعات بافتی کبد نوزادان موش صحرایی حاصل از مادران در معرض میدان دارد و این امر بر خلاف باور رایج مبنی بر بی‌خطر بودن این امواج میباشد و یک یافته جدید و با اهمیت است. با توجه به گسترش استفاده از تجهیزات حاوی این نوع امواج در جوامع انسانی و احتمال بروز صدمات ناشی از آن‌ها، انجام بررسی بیشتر و اتخاذ تصمیمات پیشگیرانه در این زمینه ضروری می‌باشد.

 
متن کامل [PDF 378 kb]   (379 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb