Rezaei M, Mohammadi M T, Qoshooni H, Bahrami F, Bahari Z, Shahyad S et al . The Effect of Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells on Sensory-Motor Function and GAP-43 Protein Expression in Spinal Cord Injury Induced by Weight-Dropping in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 35 (243) :1-13
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21334-fa.html
رضائی محسن، محمدی محمدتقی، قشونی حسن، بهرامی فریده، بهاری زهرا، شهیاد شیما و همکاران.. تأثیر سلولهای بنیادی مزانشیمال مغز استخوان بر عملکرد حسی-حرکتی و بیان پروتئین GAP43 در ضایعه نخاعی القا شده با انداختن وزنه در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1404; 35 (243) :1-13
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21334-fa.html
چکیده: (601 مشاهده)
سابقه و هدف: آسیبهای نخاعی معمولاً شدید بوده و درمان مؤثری ندارند. سلولهای بنیادی مغز استخوان (BMSCs) با کاهش التهاب، تنظیم ایمنی، تحریک رگزایی، رشد و تمایز سلولی، پتانسیل قابل توجهی برای ترمیم دارند. آنها با حمایت از رشد آکسون عصبی و بازسازی میلین، برای درمان این آسیبها امیدوار کننده هستند. این مطالعه نقش BMSCs در رفع چالشهای ترمیم بافت نخاع را بررسی میکند.
مواد و روشها: در این مطالعه مداخله ای-تجربی، BMSCs از استخوان ران موشهای صحرایی (200-150 گرم) جدا شده و پس از کشت، از پاساژ سوم استفاده شد. 30 موش ویستار (300-200 گرم) به سه گروه شاهد، کنترل ضایعه و تیمار با BMSCs تقسیم شدند. آسیب نخاعی با انداختن وزنه 10 گرمی روی ناحیه T13-L1 ایجاد گردید. در روز هشتم بعد از آسیب، حلال یا 1 میلیون BMSC در حجم 10 میکرولیتر به محل آسیب تزریق شد. ارزیابیها شامل تست BBB، تأخیر خروج از آب داغ، سرعت هدایت عصبی، رنگآمیزی LFB و بیان GAP43 با روش وسترن بلات انجام گرفت.
یافتهها: درمان با BMSCs سبب افزایش معنیدار نمره BBB و بهبود حرکت اندامهای عقبی در موشها شد. همچنین، این سلولها زمان واکنش بیرون کشیدن پنجه را کاهش داده و عملکرد سیستم حسی را ارتقا دادند. علاوه بر این، BMSCs توانستند تاخیر رفلکس نخاعی را به میزان قابلتوجهی کاهش دهند و باعث تسریع پتانسیل عمل مرکب (CAMP) ثبت شده در عضله گاستروکنمیوس شوند. از سوی دیگر، این سلولها با افزایش بیان پروتئین GAP43، رشد و تکثیر آکسونها را تقویت کردند و به بهبود میلینه شدن کمک شایانی نمودند.
استنتاج: استفاده از BMSCs به عنوان یک رویکرد درمانی به کاهش انحطاط آکسون و میلین کمک کرده و رشد و ترمیم نورونها را افزایش میدهد. این اثرات ترمیمی در سطح مولکولی باعث افزایش بیان پروتئین GAP43 و بهبود عملکرد حسی و حرکتی در اندامهای عقبی حیوانات شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي