دوره 24، شماره 120 - ( دی 1393 )                   جلد 24 شماره 120 صفحات 172-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi H, Vahedi S, Hajimahmoodi M, Nadjarian A, Salsali M, Shokrzadeh M. A Survey on the Use of Synthetic and Natural Fruit Colures in non-certified Juice and Fruit Products in Tehran, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (120) :159-172
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-4877-fa.html
محمدی حمیدرضا، واحدی سعید، حاجی محمودی منان، نجاریان ابوالفضل، صلصالی مریم، شکرزاده محمد. بررسی وضعیت رنگ‌های مصرفی در فرآورده‌های میوه‌ای و آبمیوه‌های سنتی و فاقد پروانه بهداشتی در شهر تهران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (120) :159-172

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-4877-fa.html


چکیده:   (8605 مشاهده)
سابقه و هدف: رنگ‌ها جزو افزودنی‌های مواد غذایی هستند که می‌توانند عوارضی شبیه به آسم، کهیر، بیش‌فعالی در کودکان، تضعیف سیستم ایمنی، واکنش‌های آنا فیلاکتیک و حتی اثرات سرطان‌زایی ایجاد کنند. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت و نوع رنگ‌های مصرفی در فرآورده‌های میوه‌ای و آبمیوه‌های سنتی و فاقد پروانه‌های بهداشتی در مناطق مختلف شهر تهران است. مواد و روش‌ها: تعداد 208 نمونه فرآورده‌های میوه‌ای مختلف از پنج منطقه تهران جمع‌آوری و استخراج رنگ شده و پس از تخلیص با استفاده از روش TLC وبا توجه به Rf مربوطه مورد شناسایی قرارگرفتند. یافته‌ها: 51 درصد (106 نمــونه) از کل نمونه‌ها حاوی رنگ بوده که بیشترین مورد مصرف رنگ‌های غیرمجاز خوراکی مربوط به ناحیه شمال تهران (48.3 درصد) بود. بیشترین نوع رنگ مصرفی مجاز خوراکی مربوط به رنگ قرمز کارموایزین بوده و در میان رنگ‌های غیرمجاز خوراکی رنگ تارترازین بیشترین مورد مصرف (4.62 درصد) را داشته است. بیشترین ترکیب رنگی مربوط به ترکیب دو رنگ کارموایزین و سانسیت یلو با یکدیگر بود. در این تحقیق مشخص شد، تمام نمونه‌های آبمیوه حاوی رنگ مصنوعی بوده و بعد از آن انواع آلوجنگلی با 68.92 درصد (51 نمونه) بیشترین میزان رنگ مصرفی را به خود اختصاص داد. استنتاج: استفاده از رنگ‌های مصنوعی به‌خصوص رنگ‌های غیرمجاز خوراکی به‌عنوان یک مشکل اصلی در فرآورده‌های میوه‌ای وآبمیوه‌های سنتی فاقد پروانه‌های بهداشتی شهر تهران مطرح بوده و این موضوع می‌تواند زنگ خطری نسبت به مصرف اینگونه فرآورده‌ها به شمار آید. لذا یک تصمیم جدی، نظارت و کنترل مستمر و برخوردهای قانونی از سوی نهادهای مربوطه را برای جلوگیری از افزایش مصرف این افزودنی، به‌خصوص فرآورده‌های سنتی را می‌طلبد. همچنین افزایش آگاهی صنف تولیدکننده نسبت به خطرات ناشی از افزودن رنگ‌ها به فرآورده‌های غذایی راه حلی برای کاهش مصرف رنگ‌ها است.
متن کامل [PDF 887 kb]   (3578 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb