دوره 25، شماره 129 - ( مهر 1394 )                   جلد 25 شماره 129 صفحات 101-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (10013 مشاهده)
سابقه و هدف: کاهش کارایی آنتی‌بیوتیک‌ها به علت گسترش مقاومت‌های میکروبی طی سال‌های اخیر موجب رشد پژوهش‌های صورت گرفته در حوزه شناسایی و معرفی ترکیبات آنتی‌بیوتیکی جدید ویا افزاینده عملکرد آنتی بیوتیک ها شده است که در این بین ترکیبات گیاهی از جایگاه ویژه‌ای برخور دارند. هدف از این پژوهش بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره متانولی بخش‌های مختلف جاشیر زاگرسی بر باکتری‌های پاتوژن و اثرات متقابل دارویی آن ها با آنتی‌بیوتیک ها می‌باشد. مواد و روش‌ها:. در این بررسی قابلیت ضد باکتریایی عصاره حاصل از بخش‌های مختلف جاشیر زاگرسی در غلظت‌های 3000-250 میکروگرم بر میلی‌لیتر با روش انتشار دیسک و ریز رقت‌سازی علیه پروتئوس میرابیلیس، پروتئوس ولگاریس، استرپتوکوکوس سوبرینوس و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس مورد بررسی قرار گرفته است. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مربوط به آن‌ها تعیین گردید. سپس اثرات متقابل دارویی عصاره ی موثرترین بخش بر 4 آنتی بیوتیک رایج مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد که عصاره بخش‌های مختلف گیاه مذکور به ویژه عصاره مربوط به گل دارای اثرات ضد باکتریایی قابل توجهی بر باکتری‌های مورد مطالعه است. نتیجه بررسی اثرات متقابل با آنتی‌بیوتیک‌ها نیز نشان داد که عصاره مذکور موجب افزایش اثر پنی‌سیلین و آمپی‌سیلین شده اما اثر قابل توجهی بر عملکرد استرپتومایسین و جنتامایسین ندارد. استنتاج: بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، عصاره متانولی گیاه جاشیر دارای خاصیت ضد باکتریایی قابل توجهی بوده و می‌تواند موجب افزایش عملکرد پنی‌سیلین و آمپی‌سیلین شود.
متن کامل [PDF 155 kb]   (2753 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.