Nosrati M, Behbahani M. Antibacterial Activity of Methanol Extracts from Different Parts of Prangos crossoptera and their Synergistic Effect on Some Antibiotics. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (129) :92-101
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-6254-fa.html
نصرتی مختار، بهبهانی ماندانا. بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره متانولی بخش های مختلف جاشیر زاگرسی (Prangos crossoptera) و اثرات متقابل دارویی آنها با آنتی بیوتیک ها. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (129) :92-101
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-6254-fa.html
چکیده: (10418 مشاهده)
سابقه و هدف: کاهش کارایی آنتیبیوتیکها به علت گسترش مقاومتهای میکروبی طی سالهای اخیر موجب رشد پژوهشهای صورت گرفته در حوزه شناسایی و معرفی ترکیبات آنتیبیوتیکی جدید ویا افزاینده عملکرد آنتی بیوتیک ها شده است که در این بین ترکیبات گیاهی از جایگاه ویژهای برخور دارند. هدف از این پژوهش بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره متانولی بخشهای مختلف جاشیر زاگرسی بر باکتریهای پاتوژن و اثرات متقابل دارویی آن ها با آنتیبیوتیک ها میباشد.
مواد و روشها:. در این بررسی قابلیت ضد باکتریایی عصاره حاصل از بخشهای مختلف جاشیر زاگرسی در غلظتهای 3000-250 میکروگرم بر میلیلیتر با روش انتشار دیسک و ریز رقتسازی علیه پروتئوس میرابیلیس، پروتئوس ولگاریس، استرپتوکوکوس سوبرینوس و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس مورد بررسی قرار گرفته است. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مربوط به آنها تعیین گردید. سپس اثرات متقابل دارویی عصاره ی موثرترین بخش بر 4 آنتی بیوتیک رایج مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره بخشهای مختلف گیاه مذکور به ویژه عصاره مربوط به گل دارای اثرات ضد باکتریایی قابل توجهی بر باکتریهای مورد مطالعه است. نتیجه بررسی اثرات متقابل با آنتیبیوتیکها نیز نشان داد که عصاره مذکور موجب افزایش اثر پنیسیلین و آمپیسیلین شده اما اثر قابل توجهی بر عملکرد استرپتومایسین و جنتامایسین ندارد.
استنتاج: بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، عصاره متانولی گیاه جاشیر دارای خاصیت ضد باکتریایی قابل توجهی بوده و میتواند موجب افزایش عملکرد پنیسیلین و آمپیسیلین شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی