سابقه و هدف: جنتامایسین و آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزیدی برای درمان عفونتهای باکتریایی گرم منفی استفاده میشود. با این حال مفید بودن آن به علت سمیت کلیوی محدود شده است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثرات حفاظتی مومنایی (Mummy) و ویتامین E در سمیت کلیوی القاء شده با جنتامایسین است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، سی و شش سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به شش گروه تقسیم شدند. گروه اول (گروه شاهد) دریافت کننده 1 میلیلیتر سرم فیزیولوژی به صورت داخل صفاقی، گروه دوم (گروه تجربی) درمان شده با جنتامایسین با دوز 100 میلی گرم/کیلوگرم به صورت داخل صفاقی، گروه سوم: گروه دریافت کننده ویتامین E با دوز 250 میلی گرم/کیلوگرم به صورت داخل عضلانی و جنتامایسین با دوز 100 میلیگرم/کیلوگرم به صورت داخل صفاقی. گروه های چهارم، پنجم و ششم به ترتیب مومنایی با دوزهای 1000، 500 و 250 میلیگرم/کیلوگرم به صورت خوراکی و جنتامایسین با دوز 100 میلی گرم/کیلوگرم. هر گروه روزانه به مدت 28 روز تحت درمان بودند. در پایان دوره درمان بعد از اخذ خون، میزان کراتینین سرم، نیتروژن اوره خون، آلبومین، الکترولیت ها، مالون دی آلدئید و ظرفیت آنتیاکسیدان پلاسما با استفاده از روش های استاندارد اندازه گیری شد. هم چنین کلیه راست برای ارزیابی هیستوپاتولوژیک برداشته شد.
یافتهها: مومنایی با دوز 1000 و 500 میلیگرم/کیلوگرم و ویتامین E با دوز 250 میلیگرم/کیلوگرم به طور معنیداری میزان نیتروژن اوره خون و مالون دی آلدئید را کاهش داده و تغییرات پاتولوژیک ناشی از جنتامایسین را بهبود بخشید. همچنین مومنایی با دوز 1000 میلیگرم / کیلوگرم باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدان پلاسما نسبت به سایر گروهها شد.
استنتاج: نتایج ما نشان میدهد، مومنایی و ویتامین E آسیبهای کلیوی القاء شده با جنتامایسین را از طریق ممانعت از لیپید پراکسیداسیون بهبود بخشیده است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |