سابقه و هدف: زخم بستر (فشاری) به عنوان سومین اختلال پرهزینه بعد از سرطان و بیماری های قلبی و عروقی شناخته شده است. تاکنون برآورد دقیقی از شیوع زخم بستر در ایران گزارش نشده است لذا هدف از این مطالعه برآورد شیوع زخم بستر در ایران به روش متاآنالیز بوده است.
مواد و روشها: در مطالعه مروری سیستماتیک حاضر جستجو با استفاده از کلیدواژههای زخم بستر، زخم فشاری و ایران در بانکهای اطلاعاتی خارجی Pub med، Scopus، ISIوGoogle Scholar و بانکهای اطلاعاتی داخلی Sid، Medlib، Iran medex و Magiran محدود به 16 سال اخیر و به روز شده تا سال 1393 (2014) انجام شد. دادهها با استفاده از روش متاآنالیز (مدل اثرات تصادفی) تحلیل گردیدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 بررسی شد. دادهها با نرمافزار STATA Ver.11 تحلیل شدند.
یافتهها: در 14 مطالعه انجام شده در ایران با حجم نمونه 5973 نفر که در طی سالهای 1377 تا 1393 انجام شدهاند، شیوع زخم بستر در ایران 19 درصد (فاصله اطمینان 95درصد: 13 تا 25) بود. همچنین شیوع زخم بستر درجه 1، درجه 2 و درجه 3 به ترتیب 38 درصد، 41 درصد و 9 درصد بود. شیوع شایعترین محل زخم بستر (ساکروم)، شیوع زخم بستر در بیماران آسیب مغزی، آسیب حرکتی و کمایی نیز به ترتیب 54 درصد، 25 درصد، 19 درصد و 46 درصد بود.
استنتاج: با توجه به بالا بودن میزان شیوع زخم بستر مخصوصاً شیوع زخم بستر درجه 1 و درجه 2 باید با ارائه راه کارهای مناسب شیوع زخم بستر را کاهش داد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |