سابقه و هدف: مقاومت چند دارویی در انتروباکتریاسهها، گزینههای موجود برای درمان عفونتهای جدی ناشی از این باکتریها را محدود کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی الگوی مقاومت چندگانه و مقاومت متقاطع انتروباکتریاسههای مسبب عفونتهای بیمارستانی در بخشهای مراقبت ویژه در هجده بیمارستانهای دولتی استان مازندران طی سالهای 1393-1394 میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه بهصورت توصیفی مقطعی انجام شد. حساسیت انتروباکتریاسههای جدا شده به آنتیبیوتیکهای روتین، با روش MIC و به صورت "براث میکرو دایلوشن" طبق استانداردهای CLSI تعیین شد.
یافتهها: 35 ایزوله شامل باکتریهای کلبسیلا پنومونیه (24 عدد)، اشریشیاکلی (6 عدد) و انتروباکتر (5 عدد) تولیدکننده آنزیم بتالاکتامازهای وسیع الطیف بودند. شیوع مقاومت چندگانه در کلبسبلا پنومونیه، اشریشیاکلی و انتروباکتر به ترتیب 83/95 درصد، 6/66 درصد و 80 درصد بوده است. 57/28 درصد از کل نمونهها نسبت به هر سه آنتیبیوتیک متعلق به خانواده آمینوگلیکوزیدها و 40 درصد از نمونهها به آنتیبیوتیکهای نسل سوم و چهارم سفالوسپورینها مقاومت متقاطع داشتند.
استنتاج: با توجه به شیوع بالای مقاومت چندگانه و ظهور مقاومت متقاطع آنتیبیوتیکی نسبت به خانوادههای مختلف آنتیبیوتیکها در بین انتروباکتریاسههای عامل عفونتهای بیمارستانی، لزوم توجه بیشتر به اقدامات موثر مانند اجرای روشهای دقیقتر کنترل عفونت، جداسازی بیماران مبتلا به عفونتهای با باکتریهای مقاوم چندگانه از دیگر بیماران و اجرای دقیق نظارت آنتیبیوتیک در بیمارستانها ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |