سابقه و هدف: نیتریت ماده مورد استفاده در صنعت، جهت نگهداری مواد غذایی به خصوص سوسیس و کالباس میباشد. با توجه به مصرف زیاد غذاهای فسفیت در جامعه و بالا بودن نیتریت در آنها و همچنین وجود این ماده مضر در آب، خاک و اکوسیستم، سلامتی بسیاری از انسانها را به خطر میاندازد. در این پژوهش اثرات نیتریت سدیم بر آنزیمهای کبدی و ساختار بافتی کبد در موش صحرایی دیابتی شده، مورد بررسی قرار میگیرد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 60 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه 10 تایی شامل گروه کنترل،گروههای تجربی دریافتکننده 175 و mg/kg/day 350 نیتریت سدیم، گروهکنترل دیابتی (دیابتی شده با استرپتوزوتوسین) و گروه دیابتی دریافتکننده 175 و mg/kg/day 350 نیتریت سدیم به مدت 60 روز، تقسیم شدند. پس از بیهوشی و خونگیری، سرم برای بررسی فاکتورهای ALT، AST وALP و بافت کبد جهت بررسی تغییرات بافتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج دادهها با استفاده از نرمافزار 17 SPSS و آزمونهای آماری Anova Test شامل (Tukey، Sheffe، Duncan) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و 05/0≥ p معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: در مطالعه حاضر، گروه دریافتکننده دوز 175 و 350 میلیگرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم و گروههای دیابتی، افزایش معنیداری را در آنزیمهای ALT، AST و ALP نشان دادند (05/0> p). بیشترین میزان ALT، AST و ALP در گروه دیابتی دریافتکننده 350 میلیگرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم به ترتیب برابر با 8/3±239، 5/3±286 و 6/3±162 مشخص گردید.
استنتاج: بر اساس نتایج حاصل، نیتریت سدیم میتواند بر بافت کبد به خصوص در موش دیابتی اثرات مخرب را القا کند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |