جستجو در مقالات منتشر شده


۸۰ نتیجه برای اعظم

محمد رجبی ، شیوا مهران ، حمیدرضا ذاکری ، علیرضا خلیلیان ، اعظم طالبان فروغ ،
دوره ۱۴، شماره ۴۴ - ( مهر ۱۳۸۳ )
چکیده

سابقه و هدف: با توجه به اثرات متفاوت جوانه گندم بر چربی‌های خون و نبود اطلاعات کافی در زمینه اثر جوانه گندم خام بر چربی‌های خون بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی بر اساس الگوی غذایی منطقه، این تحقیق در شهرستان ساری و سال ۱۳۸۱ انجام شده است.
مواد و روش‌ها: در یک مطالعه کارآزمایی بالینی، ۱۵ بیمار مبتلا به هیپرلیپیدمی، روزانه ۳۰ گرم جوانه گندم خام مخلوط با ماست را، همراه با رژیم غذایی معمولی خود، در دو وعده غذایی ناهار و شام به‌مدت چهار هفته مصرف کردند. سپس به‌مدت چهار هفته با قطع مصرف جوانه گندم، مرحله پیگیری را با ادامه رژیم غذایی معمولی، طی کردند. برای ارزیابی رژیم غذایی بیماران، سه روز متوالی قبل از شروع مداخله، دو روز متوالی در مرحله مداخله و پیگیری، «یاد آمد ۲۴ ساعت غذا» بررسی شد و میانگین دریافت روزانه مواد مغذی محاسبه گردید. نتایج با استفاده از آزمون‌های آماری واریانس و ÂNÔVÂ و آزمون + زوج تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: مصرف جوانه گندم خام به‌مدت چهار هفته، سطح کلسترول تام سرم را ۵/۶ درصد (۰۰۲/۰ < P) و سطح تری‌گلیسریدسرم را ۱۵ درصد (۰۰۱/۰ < P) کاهش داد. سطح VL DL-Ç با مصرف جوانه گندم خام به‌مدت چهار هفته به طور معنی‌دار کاهش یافت (۰۰۱/۰ < P). سطح L DL-Ç و HDL-Ç و نسبت‌های و در این مطالعه تغییر معنی‌‌داری پیدا نکرد. سطح کلسترول تام، تری‌گلیسریدسرم و VLDL-Ç چهار هفته پس از قطع مصرف جوانه گندم، افزایش معنی‌دار یافت. ولی به سطح اولیه (قبل از شروع مداخله) نرسید.
استنتاج: جوانه گندم خام با کاهش سطح کلسترول تام و تری گلیسیرید و V LDL-Ç سرم می‌تواند در پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ و میرهای ناشی از آن موثر باشد.
اعظم جهازی ، معصومه کردی ،
دوره ۱۵، شماره ۴۶ - ( فروردين ۱۳۸۴ )
چکیده

سابقه و هدف: پس از دهه ها بحث و گفت و گو، توافق اندکی در مورد زمان مناسب برای بستن بندناف وجود دارد. با بستن دیررس بندناف، نوزاد، ترانسفوزین جفتی بیش تری دریافت می کند که ممکن است بر سطح هماتوکریت او موثر باشد. این مطالعه با هدف «تعیین تاثیر دیربستن بندناف بر پلی سایتمی نوزادی در دو ساعت و هجده ساعت پس از تولد» انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر به شیوه کارآزمایی بالینی دوسو ناآگاه بر روی ۶۴ نوزاد رسیده صورت گرفت. مادران واجد شرایط قبل از زایمان طبیعی به طور تصادفی به دو گروه بستن زودرس و دیررس بندناف تقسیم شدند. بندناف در گروه بستن زودرس، ۳۰ ثانیه و در گروه بستن دیررس، ۳ دقیقه پس از تولد در حالی که نوزاد هم سطح با دهانه واژن قرار داشت، بسته شد. سطح هماتوکریت وریدی نوزاد در ۲ساعت و ۱۸ ساعت پس از تولد به روش میکروهماتوکریت اندازه گیری شد. جهت گردآوری داده ها از فرم های انتخاب نمونه، مصاحبه و مشاهده استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های تی دانشجوی، تی زوج و آنالیز کوواریانس انجام شد.
 یافته ها: سطح هماتوکریت نوزادبین دو گروه بستن زودرس و دیررس بندناف در دو ساعت پس از تولد ۶۱±۴,۹) در مقابل ۶۱.۶±۴.۵ درصد) و در هجده ساعت پس از تولد ۵۶.۹±۴.۱) در مقابل ۵۶.۲±۳.۹ درصد) اختلاف معنی دار ندارد. از نظر ابتلا به پلیسایتمی، اختلاف معنی دار بین دو گروه بستن زودرس و دیررس بندناف (۲۰ در مقابل۲۳.۵ درصد) وجود ندارد. حجم خون باقیمانده جفتی در گروه بستن دیررس بندناف، ۳۹.۵ درصد کم تر از گروه بستن زودرس است(P<۰.۰۰۱) . حجم تقریبی خون نوزاد در گروه بستن دیررس بندناف، ۷.۱ درصد بالاتر ازگروه بستن زودرس است(P<۰.۰۰۱) .
استنتاج: بستن دیررس بندناف سبب اختلاف معنی دار در سطح هماتوکریت نوزاد و ابتلا به پلی سایتمی نگردد. اما به طور معنی داری سبب کاهش حجم خون باقیمانده جفتی باقیمانده و افزایش حجم تقریبی خون نوزاد شد. مطالعات بیش تر با تغییر در زمان بستن بندناف نگهداری نوزاد پیشنهاد می شود.

حسین ایمانی ، فاطمه حسنی ، سیدعلی حائری روحانی ، محمدحسین نصراصفهانی ، مجتبی رضازاده ، اعظم دالمن ، سعید کاظمی آشتیانی ، عبدالحسین شاهوردی ،
دوره ۱۵، شماره ۴۸ - ( آبان ۱۳۸۴ )
چکیده

سابقه و هدف: هدف از این مطالعه بررسی مطالعه تاثیر گلوتاتیون بر از سرگیری میوز و بلوغ آزمایشگاهی تخمک های نارس موش و تکوین جنین های حاصل از آن است.
مواد و روش ها: تخمک های نارس از تخمدان موش های سوری نژاد NMRI (۶-۴ هفته ای) در شرایط استریل جدا شدند و در ۳ گروه آزمایشی و یک گروه شاهد دسته بندی شدند. تخمک های گروه شاهد در محیط MEM-a حاوی FCS ۵ درصد گروه اول (minimum essential medium eagle(Alpha) در محیط MEM-a حاوی FCS درصد ۱ mM گلوتاتیون، گروه دوم در محیط MEM-a حاوی FCS ۵ درصدIUhCG/mI ۷,۵ mIUrFSH, ۱۰۰ و تخمک های گروه سوم در محیط MEM-a حاوی FCS ۵ درصد درصدIUhCG/mI ۷.۵ mIUrFSH, ۱۰۰و mM ۱ گلوتاتیون قرار داده شدند. تخمک های نارس جهت بلوغ به مدت ۲۴ ساعت داخل انکوباتور ۳۷ با CO۲ پنج درصد قرار گرفتند. لقاح و تکوین در محیط T۶ انجام شد.
یافته ها: میزان از سرگیری میوز در گروه های آزمایشی یک (p=۰,۰۰۰۱) و سه (p=۰.۰۰۰۱) از نظر آماری نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری را نشان داد که در گروه شاهد اول، دوم و سوم به ترتیب ۷۴.۲۰ ، ۹۲.۸۸، ۸۴.۴۹، ۸۶.۲۰ درصد بوده است. همچنین میزان بلوغ آزمایشگاهی در گروه های آزمایشی یک (p=۰.۰۰۰۱) و سه (p=۰.۰۰۰۱) از نظر آماری نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری را نشان داد که در گروه های آزمایشی به ترتیب ۵۹.۷۷، ۷۹.۲۸، ۵۲.۷۴ و ۷۰ درصد بود. در این مطالعه نرخ تشکیل جنین در روز اول در گروه های آزمایشی یک ( (p=۰.۰۰۱و سه (p=۰.۰۰۷) نسبت به گروه ۲ اختلاف معنی داری را نشان داد و این میزان از گروه شاهد و گروه ۲ که فاقد این ماده بودند، بیش تر بود.
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد گلوتاتیون با غلظت mM ۱ دراز سرگیری میوز، شکسته شدن هسته و آزاد شدن اولین جسمک قطبی، بلوغ آزمایشگاهی ، لقاح، شکل گیری جنین و تکوین آن تاثیر دارد.

محمدرضا جلالی ندوشن ، علی دواتی، اعظم توکلی فر ،
دوره ۱۷، شماره ۵۸ - ( خرداد ۱۳۸۶ )
چکیده

سابقه و هدف: سرطان پستان شایع تـرین بدخیمـی در زنان محسوب می گردد. در طی ۵۰ سال گذشته میزان بروز سرطان پستان به طور قابل توجهی در ایالات متحده افزایش یافته؛ به طوری که تقریبا از هر ۸ زن یک نفر مبتلا می شود. ظهور bcl۲ در بیش از نیمی از سرطان های پستان دیده شده است. ظهور بیش از حد Bcl-۲ با سرطانی شدن و کاهش مرگ برنامه ریزی شده (Apoptosis) در پاسخ به مسمومیت های سلولی مرتبط می باشد. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ظهور ژن bcl۲ در سرطان پستان و ارتباط آن با درجه بدخیمی، مرحله تومور، و درگیری گره های لنفاوی می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش مقطعی بر روی ۷۵ بیمار مبتلا به سرطان پستان بیمارستان شهید مصطفی خمینی (۸۳-۱۳۷۹) انجام گرفت. پس از آماده سازی، از نمونه، برش بافتی گرفته شد. یکی از برش های بافتی تومور و گره های لنفاوی با روش هماتوکسیلین و ائوزین، رنگ آمیزی گردید. لام دیگری به روش ایمنی - بافتی - شیمیایی با آنتی بادی پلی کلونال از نظر bcl۲ بررسی شد.تمامی لام ها توسط آسیب شناس واحد، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون مربع کای، من ویتنی و توسط نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۵۴,۰۱ و با انحراف معیار ۱۲.۵۲ سال بود. ۶۹.۳ درصد بیماران درگیری غدد لنفاوی داشتند،۴۱.۳ درصد نمونه ها bcl۲ مثبت بودند. در این بررسی بین ظهور bcl۲ و مرحله بندی تومور (stage) و نیز درگیری غدد لنفاوی ارتباط معنی داری یافت نشد. تنها بین ظهور bcl۲ و درجه بدخیمی (grade) ارتباط معنی داری مشاهده گردید (p<۰.۰۰۶).
استنتاج: به نظر می رسد، bcl۲ عامل موثری در پیش‎آگهی سرطان پستان می باشد. جهت به دست آوردن نتایج قطعی و تعیین نقش bcl۲ در پیش آگهی سرطان پستان بررسی همزمان سایر نشانگرهای تومور، ارزشمند می باشد.

اعظم رهاوی ، امیرعلی حیدری ، محمدعلی خلیلی ، جلال قاسم زاده ، نسیم طبیب نژاد ،
دوره ۱۸، شماره ۶۳ - ( فروردين و اردیبهشت ۱۳۸۷ )
چکیده

سابقه و هدف: از عوامل مداخله گر در ناباروری مردان می توان به گونه های فعال اکسیژن(reactive oxygen spicies: ROS) اشاره نمود. مواجهه اسپرماتوزوآ با ROS همراه باآسیب DNA و هم چنین پراکسیداسیون چربی است. ROSتحت تاثیر لکوسیت ها و در ارتباط با کاهش پارامترهای مایع منی (Semen) می باشد. هدف اصلی در این مطالعه مقایسه میزان ROS و همچنین لکوسیت در نمونه های انزالی طبیعی والیگوآستنوتراتواسپرمیا oligoasthenoteratospermia (OAT) می باشد.
مواد و روش ها: ۷۵ مورد از مردان مراجعه کننده به مرکز تحقیقاتی و درمانی ناباروری یزد که آزمایش آنالیز مایع منی برای آن ها انجام شده بود، وارد مطالعه شدند. این افراد شامل ۵۰ مورد با پارامترهای اسپرم طبیعی و ۲۵ مورد OAT بودند. این دو گروه از لحاظ سطح ROS و لکوسیت مقایسه شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که سطح ROS در گروه OAT به طور قابل توجهی نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (۱۲۵۳,۴۹±۲۰۰۵.۹۵ در مقابل =۱۴۹.۵۲±۷۲.۶۴). افراد گروه OAT از نظر تعداد اسپرم، به دو گروه کم تر از ۵ میلیون و بیش تر از ۵ میلیون در هر میلی لیتر منی و هر کدام از پارامتر های حرکت و شکل اسپرم نیز به دو گروه کم تر از ۵ درصد و بیش از ۵ درصد طبیعی تقسیم بندی شدند. تنها در مورد پارامتر تعداد اسپرم، سطح ROS در گروه کم تر از ۵ میلیون نسبت به گروه بیش از ۵ میلیون در هر میلی لیتر تفاوت معنی داری مشاهده شد. (به ترتیب ۷۹/۴۰۷۰ ± ۵۵/۳۶۲۷ در مقابل ۴۸/۱۰۰۰ ± ۲۹/۸۱ ). از نظر تعداد لکوسیت تفاوت قابل توجهی بین دو گروه به دست نیامد (۰.۰۷±۰.۲۲ در مقابل ۰.۱۲±۰.۲۰).
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان می دهد اگر چه سطح پایه ROS در نمونه های انزالی سالم وجود دارد، در افراد OAT این میزان، افزایش قابل ملاحظه ای دارد. این مورد نشانگر اهمیت گونه های فعال اکسیژن در باروری مردان و نقش آنتی اکسیدان ها در بهبود پارامترهای اسپرم است و نیاز به مطالعات بیش تر دارد.

آذر کبیرزاده ، اعظم دلارام ، مریم عباسی ، سمانه پایسته ، مریم طاهری ،
دوره ۱۹، شماره ۶۹ - ( فروردين و اردیبهشت ۱۳۸۸ )
چکیده

سابقه و هدف: کیفیت داده های ثبت شده در پرونده بیماران موضوع جدیدی نیست. کیفیت مصادیق متعددی دارد که در این مقاله از مصداق اعتبار داده در ارتباط با یکی از اساسی ترین وظایف بیمارستان ها قبل از ارایه درمان، که همان اخذ رضایت بیمار به عنوان یکی ارکان حقوق وی می باشد، پرداخته شد.
مواد و روش ها: این بررسی به صورت توصیفی و به صورت مرور پرونده در محدوده زمانی فروردین تا اسفند ۱۳۸۶ انجام شد. متغیرهای مورد بررسی شامل: سن، جنس، نوع مراجعه، وضعیت هوشیاری، حال عمومی بیمار در بدو ورود به بیمارستان، عنوان فرد رضایت دهنده (رضایت اخذ شده)، نسبت شاهد با بیمار، اعتبار رضایت، رضایت استفاده از اطلاعات پزشکی، اعتبار رضایت استفاده از اطلاعات پزشکی و میزان تحصیلات پذیرش کننده بود. با توجه به اینکه این مطالعه به صورت مقدماتی انجام شد، لذا از هر بیمارستان به ازای تعداد کارکنان پذیرش کننده، ۳۰ پرونده استخراج شد. اعتبار رضایت نامه ها بر اساس مقایسه رضایت اخذ شده با استانداردها مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون آماری کای دو استفاده شد و سطح معناداری P<۰,۰۵ درنظر گرفته شد.
یافته ها: بر اساس یافته های این پژوهش مشخص شد که از ۵۴۰ بیمار مورد بررسی ۲۶۶ نفر (۴۹,۴ درصد) مرد و بقیه زن بودند. دامنه سنی از نوزاد۱ روزه تا ۸۹ سال سن متغیر بود. از نظر نوع مراجعه ۲۵۸ نفر (۴۷.۸ درصد) به صورت اورژانس و بقیه الکتیو بودند. از منظر وضعیت هوشیاری، ۴۷۷ نفر (۸۸.۵ درصد) هوشیار بودند و حال عمومی ۴۴۲ نفر (۸۲ درصد) خوب بود. از کل رضایت نامه های اخذ شده ۴۰۳ مورد (۷۴.۶ درصد) در مقایسه با استانداردها اعتبار نداشتند. همچنین در بخش رضایت استفاده از اطلاعات پزشکی بیمار، فقط رضایت ۱۲۵ مورد (۲۳.۱ درصد) اعتبار داشت.
استنتاج: با توجه به یافته های این پژوهش، اغلب رضایت های اخذ شده اعتبار نداشتند. بنابراین باید تدابیر لازم برای افزایش اعتبار به کار گرفته شود.

اعظم محمدی ، زهرا دلیر ، فاطمه حمزه گردشی ، شیرین ضیایی،
دوره ۲۱، شماره ۸۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف: برنامه ترخیص از قسمت ‌های مهم و منحصر به فرد حرفه پرستاری است. با توجه به این ‌که بیماران بستری در بخش سوختگی پس از ترخیص نیاز به مراقبت ‌ها و اقدامات بازتوانی دارند، لذا وجود یک برنامه اصولی ترخیص جهت این بیماران ضروری به نظر می ‌رسد. این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه پرستاران در مورد مشکلات و موانع موجود در اجرای برنامه ترخیص در بخش سوختگی انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، جامعه پژوهش را پرستاران شاغل در بخش سوختگی بیمارستان ‌های امام رضا مشهد و زارع ساری تشکیل دادند که به روش نمونه‌ گیری غیراحتمالی ساده و تعداد ۹۰ نفر در مطالعه شرکت داشته ‌اند. جهت جمع ‌آوری اطلاعات از پرسشنامه‌ هایی مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و سوالات باز و بسته در مقیاس لیکرت در مورد مشکلات و موانع موجود در اجرای برنامه ترخیص در بخش سوختگی استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که بارکاری بالای پرستاران علی ‌رغم شرایط سخت محیط کار، فرصت ناکافی پرستاران به دلیل مشغله زیاد، عدم آشنایی پرستاران نسبت به برنامه ترخیص، فقدان سیستم ‌های حمایتی مالی و روانی برای بیماران در جامعه و فقدان بسته ‌های آموزشی و برنامه استاندارد ترخیص از موانع مهم در اجرای برنامه ترخیص مدون می ‌باشد.
استنتاج: با توجه به یافته ‌های مطالعه و موانع موجود در اجرای برنامه ترخیص می‌ توان با برگزاری کلاس ‌های ضمن خدمت برای پرستاران، تهیه و تدوین بسته ‌های آموزشی و برنامه استاندارد ترخیص و افزایش پرسنل پرستاری با توجه به استانداردهای جهانی، شرایط مناسبی را جهت اجرای برنامه ترخیص فراهم نمود.

اعظم بحیرائی، مروارید قصاب شیرازی، عباس رحیمی فروشانی، ماندانا میرمحمد علی، سحرناز نجات ،
دوره ۲۱، شماره ۸۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف : قرار گرفتن در معرض دود سیگار یکی از مهمترین مشکلات عمومی بهداشتی به ویژه در شیرخواران است. اعمال ممنوعیت مصرف سیگار در مکان‌های سر پوشیده راهی ساده برای کاهش مواجهه و نیز اثرات زیان بار دود سیگار است. لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع مصرف سیگار، ممنوعیت مصرف آن در ماشین در خانواده‌های شیرخواران شهر تهران و عوامل مرتبط با اعمال این ممنوعیت انجام شده است.
مواد و روش ها : این پژوهش مقطعی بر روی خانواده ۱۱۱۲ شیرخوار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران درسال ۱۳۸۹ انجام شد. این خانواده‌ها به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای انتخاب شدند. در این مطالعه پرسش‌نامه شامل عوامل جمعیتی- اجتماعی، وضعیت مصرف سیگار و ممنوعیت مصرف سیگار در ماشین از طریق مصاحبه با والدین تکمیل شد.
یافته ها : مطالعه حاضر نشان داد که ۴/۰ درصد مادران، ۵/۱۹ درصد پدران و ۷/۹ درصد سایر افراد خانواده در خانواده‌های مورد پژوهش سیگاری بودند و در ۷/۱ درصد خانواده‌ها مادر و پدر هر دو سیگار مصرف می‌کردند. در خانواده‌های مورد پژوهش در ۷۷ درصد موارد ممنوعیت مصرف سیگار در ماشین به صورت کامل رعایت شد. شیوع ممنوعیت کامل مصرف سیگار در ماشین در خانواده‌های سیگاری ۳/۴۲ درصد و در خانواده‌های غیر سیگاری ۵/۸۴ درصد بود. در آنالیز Logestic Regression چند متغیره نسبت شانس اعمال ممنوعیت کامل مصرف سیگار در ماشین‌ با افزایش سطح تحصیلات پدر در مقایسه با کاهش سطح تحصیلات پدر (۷/۸- ۲/۱ : ۹۵% ÇÏ ، ۳/۳ = ÔR) و کاهش تعداد نخ سیگار مصرفی افراد خانواده در مقایسه با افزایش آن (۷/۸- ۲/۱ : ۹۵% ÇÏ ، ۳/۳ = ÔR) افزایش نشان داد.
استنتاج : این مطالعه نشان می‌دهد ممنوعیت کامل مصرف سیگار در ماشین در بسیاری از خانواده‌های سیگاری رعایت نمی‌شود. برای کاهش مواجهه شیرخواران با دود سیگار مداخلات بهداشتی با توجه به عوامل مرتبط با ممنوعیت مصرف سیگار ضروری می باشد.

مهرنوش کوثریان، کورش وحیدشاهی، اعظم عمادی جمالی، لیلا سرپرست،
دوره ۲۱، شماره ۸۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف: استئوپنی و استئوپورز از عوارض شناخته شده و شایع کم‌خونی ارثی بتا تالاسمی است. به منظور بررسی فراوانی و عوامل خطر این عارضه و همچنین بررسی مجدد بیمارانی که درمان هایی دریافت کرده بودند این مطالعه در بیماران مراجعه‌کننده به بخش تالاسمی بیمارستان بوعلی سینا ساری انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه به روش مرور پرونده‌ها انجام گردید. خصوصیات دموگرافیک بیماران، داروهای مصرفی، متوسط هماتوکریت ۵ سال قبل و نتیجه تراکم معدنی استخوان استخراج و ثبت شد. برای مقایسه از Z Score تراکم معدنی استخوان با روش DEXA در نواحی مهره‌های کمری و گردن استخوان ران استفاده شد. یافته‌ها: از ۱۲۵ بیماری که سنجش تراکم معدنی استخوان در آن ها انجام شده بود ۷۳ نفر(۵۸ درصد) تالاسمی ماژور و بقیه اینترمدیا بودند. بر اساس امتیاز Z Score ، ۱۷ درصد طبیعی، ۶۱ درصد استئوپنیک و ۱۷ درصد استئوپروتیک بودند. همبستگی سن با کمبود تراکم معدنی استخوان معنی‌دار بود (۰۰۰/۰p<) و به ازای هر سال ۷ درصد از تراکم استخوان کاسته می‌شد. تراکم استخوانی مهره‌های کمری در مردان پایین‌تر بود (۰۰۱/۰p<). همبستگی منفی معنی‌دار بین تراکم معدنی استخوان و متوسط هماتوکریت ۵ سال قبل دیده شد (۰۰۵/۰p<). همبستگی معنی‌دار بین شدت استئوپنی با سن شروع ترانسفوزیون دیده نشد. بیماران اینترمدیا تراکم معدنی استخوان پایین‌تری داشتند. علی‌رغم مصرف کلسیم و ویتامین D و کلسیتریول و بیسفوسفونات در بیمارانی که در بررسی اول تراکم معدنی استخوان کمتر از ۵/۲- داشتند، وضعیت تراکم بهتر نشده بود و در قسمت فمور بیماران ماژور این وضعیت بدتر شده بودند (۰۰۱/۰p<). استنتاج: با توجه به فراوانی بالای استئوپنی و استئوپورز در بیماران مطالعه حاضر، سنجش تراکم معدنی استخوان و باید در بررسی‌های معمول بیماران قرار داشته باشد. درمان‌های انجام شده به دلیل کافی نبودن یا عدم تبعیت بیمار مؤثر نبوده و شاید درمان جدی‌تر مانند بیسفوسفونات تزریقی یا خوراکی با مقدار بالاتر لازم باشد
نصراله ملکی، بهمن بشردوست، احد اعظمی، زهرا طاوسی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ویژه نامه اسفند (شماره ۲) ۱۳۹۱ )
چکیده

پنتوپرازول یک مهار کننده پمپ پروتون است که به طور معمول برای درمان اختلالات مربوط به ریفلاکس معده به مری تجویز می‌شود. نفریت بینابینی حاد یک عارضه جانبی نادر، اما مهم این دسته از داروها است. در این مطالعه یک مورد نفریت بینابینی حاد ناشی از پنتوپرازول گزارش شد. خانم ۲۵ ساله ساکن اردبیل با شکایت تب، درد شکم، زردی، کم‌ادراری (Oliguria)، تهوع و استفراغ در بیمارستان بستری شد. در بررسی‌های آزمایشگاهی، لکوسیتوز، آنمی همولیتیک میکروآنژیوپاتیک، ترومبوسیتوپنی و نارسایی کلیه وجود داشت. جهت بیمار سپسیس، پانکراتیت حاد و سندرم همولیتیک اورمیک- پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک مطرح شد و تحت درمان با آنتی‌بیوتیک‌های وسیع‌الطیف، همودیالیز و پلاسمافرز قرار گرفت. یک هفته پس از درمان، علایم بهبود پیدا کرد و کراتینین سرم کاهش یافت. به دلیل وجود سوء هاضمه در بیمار، پنتوپرازول تجویز شد. به دنبال تجویز پنتوپرازول، دوباره کراتینین سرم بالا رفت. در آزمایش ادرار، پیوری (Pyuria) و کست گلبول سفید دیده شد و بیوپسی کلیه متعاقب آن، تشخیص نفریت بینابینی حاد را تأیید کرد. پزشکان باید بدانند که نفریت بینابینی حاد ناشی از دارو می‌تواند به دنبال تجویز داروهای مهار کننده پمپ پروتون ایجاد گردد. تشخیص زود هنگام این واکنش نامطلوب نادر ممکن است از نارسایی حاد کلیه جلوگیری کند.
افشین تقی خانی، رویا انصاری سامانی، حمید افروغ، نجمه شاهین فرد، فروزان گنجی، اعظم عسگری، فاطمه تاجی ، مرضیه رحیمی ، سمیرا اصغرزاده ، محمود رفیعیان،
دوره ۲۲، شماره ۸۸ - ( اردیبهشت ۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: چای کوهی (Stachys lavandulifolia vahl) گیاهی است که به‌طور شایع توسط مردم برای درمان بیماری‌های مختلف مصرف می‌شود ولی تاکنون اثرات توکسیک احتمالی آن گزارش نشده است. این مطالعه با هدف بررسی سمیت احتمالی این عصاره بر روی کبد موش صحرایی انجام شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی ۱۰۰ موش صحرایی در ۱۰ گروه شامل ۲ گروه کنترل و ۸ گروه مورد قرار داده شد و برای ۲۸ روز تحت تزریق داخل صفاقی عصاره این گیاه با دوزهای ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم قرار گرفتند. از ۱۰ گروه فوق، ۴ گروه مورد و یک گروه کنترل پس از ۲۸ روز و بقیه گروه‌ها یک ماه پس ازآن مورد بررسی آزمایشات آنزیم‌های کبدی (ALP، AST، ALT) و بافت‌شناسی کبد قرار گرفتند و با هم مقایسه شدند. یافته‌ها: در ماه اول افزایش ALP درهمه دوزها و افزایش AST تنها در دوزmg/kg ۲۰۰ نسبت به شاهد معنی‌دار بود (۰۵/۰< P) و از نظر تأثیر عصاره در افزایش آنزیم‌های کبدی بین دوزهای چهارگانه اختلاف معنی‌دار وجود نداشت (۰۵/۰> P). در ماه دوم تغییرات آنزیم‌های کبدی مشابه تغییرات ماه اول بود به استثناء این‌که دوز mg/kg ۱۵۰ افزایش معنی‌داری را در مورد AST نسبت به گروه شاهد و در مورد ALP نسبت به دوز mg/kg ۱۰۰ نشان داد (۰۵/۰< P). در بررسی نمونه‌های به‌دست آمده از کبد موش‌های صحرایی در ماه اول و دوم، واکنش‌های نکروزی- التهابی و ضایعات فیبروتیک نسبت به شاهد به‌صورت معنی‌دار افزایش یافته بود (۰۰۱/۰< P). در ماه اول در رابطه با تأثیر عصاره بر روی ایجاد ضایعات کبدی (التهابی- نکروزی و فیبروتیک) بین دوزهای پایینی (mg/kg ۵۰ و۱۰۰) و بالایی (mg/kg ۱۰۰ و۲۰۰ اختلاف معنی‌دار بود (۰۵/۰< P). استنتاج: عصاره چای کوهی دارای اثرات توکسیک می‌باشد و لازم است مصرف این گیاه به‌ویژه در افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای کلستاتیک با احتیاط صورت پذیرد.
عابدین ثقفی پور، مهدی نوروزی، رضا مصطفوی، اعظم حیدرپور، مصطفی قربانی،
دوره ۲۲، شماره ۹۰ - ( تیر ۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف: امروزه علی‌رغم وجود تمام داروهای مؤثر و وسایل مجهز تشخیصی، ابتلا به سل به عنوان یکی از بزرگ‌ترین قاتلین انسان‌ها در طول تاریخ، کماکان رو به گسترش است. در سال‌های اخیر میزان بروز این بیماری افزایش یافته است. این مطالعه، با هدف بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک سل ریوی طی سال‌های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۹ در استان قم صورت گرفت. مواد و روش‌ها: این مطالعه به‌صورت توصیفی بر اساس داده‌های موجود می‌باشد، که بر روی بیماران مبتلا به سل ریوی تشخیص داده شده طی سال‌های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۹ در استان قم انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز از پرونده های بیماران استخراج گردید. داده‌ها با نرم افزار SPSS و با آزمون کای اسکور یا دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: تعداد ۱۰۳۵ نفر بیمار مبتلا به سل ریوی، طی این مدت شناسایی شدند. از این تعداد ۷۴۴ مورد سل ریوی اسمیر مثبت بوده و ۲۹۱ نفر از بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر منفی بودند. کمترین میزان بروز در سال۸۱ (۵/۹ درصد هزار نفر) و بیشترین میزان بروز در سال ۸۷ (۶/۱۳در صد هزار نفر) مشاهده شد. میانگین سنی بیماران مبتلا به سل ریوی ۹۲/۲۰ ± ۴۳/۴۷ می‌باشد. روند زمانی افزایشی یا کاهشی معنی‌داری طی سال‌های مورد مطالعه مشاهده نشد (۰۵/۰p>). استنتاج: براساس یافته‌های به‌دست آمده، لزوم توجه بیشتر به بیماریابی در گروه سنی ۶۵ ساله و بالاتر و مهاجرین خارجی (افغانی) توصیه می‌شود. برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای پزشکان عمومی در مورد بیماریابی، شناسایی به موقع بیماران و کلاس‌های آموزشی برای آحاد مردم ضروری به نظر می‌رسد.
حسن کرمی، سونیا میری، جمشید یزدانی چراتی، لیلا سرپرست، اعظم مولایی،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۳ - ( مرداد ۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: مانومتری آنورکتال روش مناسبی برای تشخیص یبوست مزمن کودکان است و می‌تواند اطلاعات مفیدی در مورد علل زمینه‌ای یبوست در اختیار ما قرار دهد. با انجام این مطالعه و بررسی پارامترهای مانومتری قبل و بعد از درمان استاندارد می‌توان پاسخ‌دهی درمان استاندارد را ارزیابی نموده و روش‌های تشخیصی را بهبود بخشید. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر روی ۴۸ بیمار مبتلا به یبوست مزمن انجام شده وپارامترهای مربوط به مانومتری آنورکتال قبل و ۶ ماه بعد از دریافت درمان استاندارد با یکدیگر مقایسه گردید. یافته‌ها: متوسط سن ۰۸/۱±۸/۶ سال که ۳۱ نفر پسر بودند. درمان استاندارد باعث کاهش فشار پایه آنال شده بود (۰۰۴/۰ p<). با توجه به علایم بالینی در ۷۵ درصد بیماران (۲۷ نفر) پاسخ به درمان، خوب بود. بیش‌ترین تغییرات شل شدن موج در فاز ۱ ثانیه بعد از اتساع رکتوم دیده شده بود. طول موج و مدت شل شدن در حجم‌های بالای ۳۰ سی‌سی با یکدیگر تفاوتی نداشت. استنتاج: گرچه درمان استاندارد بر روی مدت زمان شل شدن اسفنکتر داخلی مؤثر نمی‌باشد، ولی با تأثیر بر روی دامنه موج شل شدن می‌تواند در بهبود وضعیت بیماران نقش مهمی ایفا نماید. بیش‌ترین تغییرات در فاز ۱ ثانیه بعد از اتساع رکتوم دیده شد. لذا می‌توان طول مدت انجام مانومتری آنورکتال را کوتاه‌تر کرد.
اعظم غضنفری، ابراهیم جعفرزاده پور، کیومرث نوروزپور دیلمی، حسین کرمی، علی میرزاجانی،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۵ - ( مهر ۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: آستانه کانتراست می تواند شاخص مهمی در عملکرد مناسب سیستم بینایی افراد مبتلا تالاسمی باشد. دراین مطالعه آستانه کانتر است بیماران تالاسمی ماژور و مینور با افراد سالم مقایسه شدند. مواد و روش‌ها: در این مطالعه کوهورت تاریخی آستانه کانتراست ۳۰ بیمار تالاسمی که دسفرال مصرف می‌کردند، ۳۰ بیمار تالاسمی مینور و۳۰ نفر از افراد سالم مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌گیری به صورت در دسترس و قضاوتی انجام شد. پس از آزمون‌های اولیه و متداول چشمی، آستانه کانتراست با تست Freiburg در فرکانس‌های ۱، ۵ و cpd ۱۵ اندازه‌گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز آزمون‌های آماری T-test، رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته‌ها: آستانه کانتراست برای سه فرکانس اندازه‌گیری شده در بیماران تالاسمی ماژور بیش‌تر بود (۰۰۱/۰< p) و بین افراد مینور و افراد سالم از لحاظ آماری اختلاف معنی‌داری دیده نشد. در بیماران تالاسمی ماژور بین مدت تزریق خون و میزان فریتین خون و دوز دسفرال با آستانه کانتراست ارتباطی دیده نشد. استنتاج: اختلال در عملکرد بینایی در بیماران تالاسمی منجر به افت حساسیت کانتراست، قبل از تغییر در حدت بینایی و ساختار چشم می‌شود و می‌توان از بررسی منظم حساسیت کانتراست جهت تشخیص به موقع مشکلات چشمی در بیماران تالاسمی استفاده کرد.
اعظم باقری، نرگس اسکندری، فاطمه عباس زاده،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۴ - ( تیر ۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: خود درمانی به عنوان یکی از مشکلات حاد بهداشتی جامعه محسوب می‌شود به خصوص اگر این کار توسط مادر باردار انجام شود لذا با توجه به اهمیت مصرف داروها در دوران بادرای مطالعه‌ای با هدف بررسی مصرف خودسرانه دارو و مکمل‌ها در زنان باردار شهری و روستایی طراحی و انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بوده که به روش نمونه‌گیری تصادفی بر روی ۳۰۳ نفر از مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کاشان در سال ۱۳۹۱ انجام شد. در این پژوهش اطلاعات با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع‌آوری شد. این پرسشنامه شامل ویژگی‌های دموگرافیک، ویژگی‌های بارداری، مصرف مکمل‌ها در دوران بارداری و خوددرمانی در بارداری و برخی عوامل مرتبط با آن بود. در نهایت نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون نرم افزار آماری SPSS و به وسیله آمارهای توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: از بین ۳۰۳ زن مورد مطالعه ۹۹ نفر ( ۷/۳۲ درصد) در مناطق روستایی و ۲۰۴ نفر (۲/۶۳درصد) در مناطق شهری سکونت داشتند. ۹۹ درصد مکمل آهن، ۲/۸۲ درصد مکمل کلسیم و ۷/۹۲ درصد مولتی ویتامین در دوران بارداری مصرف کرده بودند. اکثریت زنان ذکر کردند که همواره داروی اضافی در منزل دارند (۷/۶۴ درصد)، در صورت نیاز از داروهای اضافه استفاده می‌کنند(۱/۶۰ درصد)، بدون نسخه اقدام به تهیه دارو از داروخانه می‌کنند (۶۴ درصد). مصرف خودسرانه دارو در زنان روستایی به طرز معنی‌داری از زنان ساکن در مناطق شهری بالاتر بود (۰۴/۰p=). فراوانی خرید بدون نسخه با تعداد حاملگی و سن مادر تفاوت معنی‌دار آماری نشان داد. زنان گراوید سه و بالاتر بیش ترین خریداری دارو بدون نسخه (۰۳/۰ P=) را داشتند و با افزایش سن زنان باردار به ویژه بالای ۳۰ سال تهیه خودسرانه دارو به طرز معنی‌داری افزایش می‌یافت (۰۳/۰ P=). استنتاج: با توجه به شیوع بالای مصرف خودسرانه دارو در دوران بادرای به ویژه در مناطق روستایی، گراوید و سن بالا پیشنهاد می‌شود آموزش های لازم در این زمینه به عرضه کنندگان دارو، مراقبین بهداشتی و زنان داده شود و زنان باردار در مورد عوارض مصرف دارو در حاملگی به خوبی توجیه شوند.
سيد علیرضا طلائی، ابوالفضل اعظمی، محمود سلامی ،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۰ - ( دی ۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: محرومیت از بینایی در دوره بحرانی تکامل مغز باعث ایجاد اختلال در ساختار و عملکرد گیرنده‌های NMDA قشر بینایی می‌شود. به دلیل اینکه بخشی از پیام‌های بینایی از طریق قشر به هیپوکامپ می‌رسند، هدف از این مطالعه بررسی تأثیر‌‌‌ محرومیت از بینایی در دوره بحرانی تکامل مغز بر بیان زیرواحدهای گیرنده NMDA در هیپوکامپ موش صحرایی است. مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی بر روی ۳۶ موش صحرایی نر که در دو گروه پرورش یافته در سیکل ۱۲-۱۲ روشنایی تاریکی (LR) و تاریکی کامل (DR) از بدو تولد تا لحظه آزمایش قرار گرفتند، انجام شد. حیوانات هر گروه به سه زیرگروه ۲، ۴ و ۶ هفته‌ای تقسیم شدند. بیان mRNA مربوط به زیرواحدهای NR۱، NR۲Aو NR۲B در هیپوکامپ با روش RT-PCR و بیان پروتئین زیرواحدهای مذکور با روش وسترن بلات بررسی شد. یافته‌ها: بیان نسبی mRNA و پروتئین زیرواحد NR۱ و NR۲A در حیوانات LR طی روندی وابسته به زمان افزایش داشته و بیان زیرواحد NR۲B تغییری نکرد. پرورش در تاریکی اگرچه مانع افزایش بیان NR۱ نشد، اما باعث کاهش بیان هر دو زیرواحد NR۲A و NR۲B شد. استنتاج: محرومیت از بینایی در دوره بحرانی تکامل مغز طی یک روند وابسته به زمان مانع بلوغ گیرنده NMDA در هیپوکامپ موش صحرایی می‌شود.

عبدالمطلب صید محمدی، قربان عسگری، عبداله درگاهی، سیده اعظم مبارکیان،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۱ - ( بهمن ۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: رنگ‌ها از مهم‌ترین آلاینده‌های موجود در فاضلاب صنایع نساجی می‌باشند که غالبا سرطان‌زا، موتانوژن (جهش‌زا) و غیر قابل تجزیه بیولوژیک بوده، لذا حذف آن‌ها از پساب از لحاظ زیست محیطی حائز اهمیت است. این پژوهش به درک فرایند جذب و توسعه یک تکنولوژی اقتصادی جهت تصفیه آب‌های آلوده به مواد رنگی می‌پردازد. بدین منظور از کربن فعال شده از پوست میوه بلوط به عنوان جاذب استفاده شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، خصوصیات سطحی جاذب با استفاده از آزمون تبدیل فوریه مادون قرمز و میکروسکوپ الکترونی رویشی FTIR و SEM ارزیابی گردید. به علاوه کارایی جاذب در حذف رنگ متیلن بلو در شرایط ناپیوسته با بررسی تاثیر متغیرهایی نظیر pH، زمان واکنش، مقدار جاذب، غلظت اولیه رنگ و دمای محلول مطالعه شد. در نهایت نتایج توسط ۷ مدل سینتیک و ۴ مدل ایزوترم تحلیل گردید. یافته‌ها: در این پژوهش بالاترین کارایی حذف رنگ متیلن بلو در pH بهینه ۶ ، مدت زمان ۱۸۰ دقیقه و دوز جاذب g/l ۲ حاصل شد که برای غلظت اولیه‌ی رنگ mg/l۱۰۰ حدود ۰۸/۹۱ درصد به دست آمد. نتایج نشان دادند که آزمایشات از ایزوترم لانگمویر نوع یک (۹۹۷۱/۰R۲ =) پیروی می‌کند. هم‌چنین مطالعات سینتیکی همبستگی بیش‌تری را با معادله شبه درجه دو (۹۷۱۵/۰R۲ =) نشان داد. استنتاج: بر مبنای نتایج حاصل از این مطالعه می‌توان اظهار نمود که کربن فعال شده از پوست بلوط می‌تواند به عنوان یک جاذب موثر و ارزان قیمت در فرایندهای تصفیه مورد استفاده قرار گیرد.
اعظم نحوی، مائده صالحی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۵ - ( خرداد ۱۳۹۴ )
چکیده

هیستوسیتوزیس سلول لانگرهانس یک بیماری نادر و با اتیولوژی ناشناخته است که می‌تواند به صورت لوکالیزه یا منتشرو حاد یا مزمن دیده شود.در بسیاری از موارد تظاهرات دهانی به عنوان اولین علایم بیماری بروز پیدا می‌کند. در این مطالعه پسری ۲ساله که به دلیل لقی ودرد دندان‌های خلفی شیری سمت راست فک پایین به بخش کودکان دانشکده دندان پزشکی تهران در سال مراجعه نموده بود گزارش می‌شود. در بررسی پرتونگاری پانورامیک آشکار گردید که استخوان ناحیه خلفی فک پایین دچار تحلیل شده است. سپس بیمار با تائید تشخیص بالینی و پاتولوژیک بیماری سلول لانگرهانس جهت بررسی تکمیلی از سایر نواحی بدن (احشا و سایر استخوان‌ها) و درمان لازم ارجاع داده شد. در بررسی‌های پزشکی انجام شده در هیچ ناحیه دیگر به جز فکین بیمار علائمی مشاهده نشد. از آن‌جایی که تشخیص زود هنگام این بیماری و درمان به موقع آن می‌تواند در پیش‌آگهی و بقای بیمار موثر باشد، لذا آگاهی دندان پزشکان از علایم دهانی این بیماری و افتراق آن از سایر ضایعات بسیار اهمیت دارد.
علیشا اکیا، سمیه جعفری، کمال احمدی، اعظم الهی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۷ - ( مرداد ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: گونه‌های سیتروباکتر عفونت‌های فرصت طلب بیمارستانی ایجاد می‌کنند و به دنبال کسب بتالاکتامازهای دامنه گسترده (ESBL) درمان آن ها مشکل ساز شده است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژن های ESBL در ایزوله‌های سیتروباکتر در بزرگ ترین بیمارستان شهر کرمانشاه (امام رضا) در سال ۱۳۹۲-۱۳۹۳ بود. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود. در این مطالعه ۷۰ جدایه سیتروباکتر از نمونه‌های بالینی جمع‌آوری شد و به وسیله تست‌های استاندارد باکتری‌شناسی و کیت API ۲۰E تایید شدند. پس از سنجش حساسیت آنتی‌بیوتیکی به روش انتشار دیسک، وجود آنزیم‌های ESBL از نظر فنوتیپی به روش آزمایش دیسک ترکیبی مشخص شد. از پرایمرهای اختصاصی جهت تعیین ژن‌های b‏laCTX-M ، blaTEM وblaSHV در میان جدایه‌ها در آزمایش PCR استفاده شد. داده‌ها توسط نر‌م‌افزارSPSS نسخه ۱۸ و آزمون فیشر و کای اسکویر (Chi-Square) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: از ۷۰ جدایه سیتروباکتر، ۵ (۱/۷ درصد) جدایه از نظر فنوتیپی برای تولید آنزیم‌های بتالاکتاماز دامنه گسترده مثبت شدند. آزمایش PCR نشان داد از نظر ژنوتیپی ۱۹ ایزوله (۶/۳۱ درصد) ESBL مثبت شدند و فراوانی ژن‌های blaCTX-M، blaTEM و blaSHV به ترتیب ۳/۲۱ درصد، ۴/۱۱ درصد و ۴/۱ درصد بود. بیش‌ترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی به سفازولین (۸/۸۴ درصد)، آمپی‌سیلین (۲/۷۱ درصد) و کوتریموکسازول (۴/۳۶ درصد) و کم‌ترین مقاومت نسبت به جنتامایسین (۱/۹ درصد)، پیپراسیلین/تازوباکتام (۵/۴ درصد) و ایمی‌پنم (۵/۱ درصد) بود. استنتاج: نتایج نشان داد که سیتروباکتر فروندی گونه غالب در ایجاد عفونت‌های بیمارستانی در کرمانشاه می‌باشد. فراوانی کلی جدایه‌های سیتروباکتر دارای ژن‌های ESBL بالا است و در این میان ژن blaCTX-Mدارای بیش‌ترین شیوع نسبی می‌باشد. بین فراوانی فنوتیپی و ژنوتیپی ESBL در ایزوله‌های سیتروباکتر اختلاف زیادی وجود داشت که ممکن است نشانگر عدم بیان بالای ژن‌های ESBL در ایزوله سیتروباکتر باشد.
ملیحه اعظم حاج هاشم خانی، اصغر دالوندی ، زهرا کاشانی نیا ، مریم جوادی، اکبر بیگلریان،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۷ - ( مرداد ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: خانواده یکی از مهم‌ترین نهادهای جامعه و شکل‌دهنده شخصیت آدمی است. مطلوبیت، رضایت، خشنودی، کیفیت و کارکرد بهینه خانواده اعمال تأثیرگذار بر رشد، شکوفایی و پیشرفت اعضای خانواده هستند. سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت خانواده عاملی ارزشمند و تاثیر گذار بر عادات فرزندان آن‌ها می‌باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت خانواده با عادات خواب در کودکان ۶ تا ۱۱ ساله قزوینی در سال ۱۳۹۳ است. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. جامعه پژوهش در این مطالعه شامل ۲۷۸ خانواده و کودکان ۶ تا ۱۱ ساله (کلاس اول تا ششم ابتدایی) آن‌ها بود که در مدارس شهر قزوین (دولتی و غیر دولتی) و در دو ناحیه آموزش و پرورش مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه‌ای انجام گرفت. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت پروفایل ۲ و پرسشنامه ابزار سنجش عادات خواب کودکان اونز جمع‌آوری و با آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شدند. یافته ها: نمره کل سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در خانوارهای مورد مطالعه برابر ۴۸/۱۲۵ بود. هم‌چنین نتایج نشان داد که بین مسئولیت پذیری خانواده در قبال سلامت با بیداری صبح کودک (۰۰/۰= sig، ۱۲/۰= r)، رشد معنوی خانواده با بیداری صبح کودک (۰۰/۰= sig، ۱۴/۰= r)، نمره کل سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در خانواده با بیداری صبح کودک (۰۰/۰= sig، ۱۸/۰= r) و روابط بین فردی در خانواده با خوابیدن کودک (۰۰/۰= sig، ۱۹/۰= r) رابطه معنی‌داری وجود دارد. استنتاج: براساس یافته‌های این پژوهش به نظر می‌رسد که خانواده دانش‌آموزان از سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت متوسطی برخوردار بودند و به همین دلیل فرزندان آن‌ها عادات خواب نسبتاً خوبی داشتند. بنابراین، ارتقا سبک زندگی خانواده موجب اصلاح خواب کودکان خواهد شد.

صفحه ۱ از ۴    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb