سجاد صباغی سیوکی، سعید فطوره چی، عنایت اله بخشی، علی مرادی،
دوره ۳۲، شماره ۲۱۳ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
سابقه و هدف: فلج مغزی اصطلاحی برای طبقهبندی کودکان با ضایعات غیرپیشرونده در مغز در حال رشد است. فلج مغزی اسپاستیک، شایعترین نوع میباشد. در این کودکان، توانایی محدود در دستکاری اجسام یکی از عوامل محدودیت در فعالیتهای روزمره است که میتواند از مهمترین اهداف درمانی باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر دستگاه جستجوگر حرکت (Leap motion) بر قدرت و مهارت دستی کودکان فلج مغزی اسپاستیک دوطرفه بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مداخلهای و از نوع تکگروهی، تاثیر (LM) Leap motion بر مهارت و قدرت اندام فوقانی تعداد ۱۰ کودک فلج مغزی نوع دوطرفه اسپاستیک بررسی شد. مطالعه شامل سه مرحله بود: مرحله پایه به مدت ۴ هفته شامل مداخلات رایج کاردرمانی در قالب جلسات ۴۵ دقیقهای، مرحله مداخله به مدت ۱۲ هفته که بخشی از جلسات کاردرمانی (۲۰ دقیقه) به تمرینات LM اختصاص یافت و مرحله پیگیری نیز به مدت ۴ هفته مشابه مرحله پایه بود. اطلاعات جمعآوری شده توسط تحلیل چشمی نمودار در مورد هر کودک در زمینه مهارت دستی و قدرت، بررسی شد. از ضریب کندال و شاخصهای غیرهمپوشانی برای بررسی تغییرات مهارت دستی استفاده شد.
یافتهها: یافتهها حاکی از بهبود در قدرت و مهارت اندام فوقانی کودکان بود. برای اندازهگیری اثر مداخله بر کیفیت مهارت اندام فوقانی، ضریب کندال محاسبه شد که در سه کودک معنیدار بود. سطح معنیداری درکودکان شماره ۵ و ۱۰ کمتر از ۰/۰۵ بهدست آمد. در مورد انواع قدرت گرفتن طبق تحلیل چشمی نمودارها در بیشتر کودکان تغییرات مثبت مشاهده شد.
استنتاج: LMC میتواند بهعنوان توانبخشی اندام فوقاتی استفاده شود و بهعنوان روشی سودمند به همراه سایر درمانهای توانبخشی توصیه میگردد.