هادی اسماعیلی، مهدی میرحیدری پیکانی، علیرضا منافی راثی، میترا محمودی میمند، سعید محمدسلیمانی،
دوره ۳۴، شماره ۲۴۱ - ( بهمن ۱۴۰۳ )
چکیده
سابقه و هدف: فعالیتها و خدمات گستردهای توسط داروسازان در بخش مراقبتهای دارویی در حال انجام است. بنابراین پایش کمی و کیفی این خدمات دارویی در بخشهای بستری بیمارستان امری الزامی است. از آنجایی که پایش این گونه خدمات نیازمند ابزار معتبری است هدف این پژوهش تهیه و ارزیابی علم سنجی پرسشنامه ای برای تعیین کمیت کیفیت خدمات مراقبت های دارویی در بخش های عمومی بیمارستان است.
مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش روش شناختی، در جهت تهیه و ارزیابی پرسشنامه پایش خدمات بخش مراقبت دارویی بوده است که از ماه آذر ۱۴۰۲ لغایت ماه تیر ۱۴۰۳ انجام گردید. در جهت تدوین پرسشنامه، ابتدا حیطهها مشخص شدند. سپس پرسشها در خصوص حیطهها در یک بحث گروهی متمرکز مطرح شدند. پس از آن روش بارمبندی مشخص و در نهایت پرسشنامه اولیه در دو بخش (فنی و حرفهای) به صورت چک لیست تدوین شد. روایی محتوایی ابزار از نظر وضوح، ارتباط، سادگی و ضرورت هر سؤال مورد سنجش قرار گرفت. همسانی درونی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ ارزیابی شد.
یافتهها: میانگین نسبت روایی محتوایی بخش فنی ۰/۸۴ و برای بخش حرفهای ۰/۸۸ بود. همچنین شاخص اعتبار محتوا برای بخش فنی ۰/۸۵و برای جلسه حرفهای ۰/۸۴است. مقادیر آلفا برای بخش اول ۰/۷۷۱ و برای بخش دوم ۰/۷۷۳ بود که نشاندهنده سازگاری داخلی قابل قبول است.
استنتاج: نتایج ما ضمن معرفی یک ابزار کاربردی، روایی و پایایی قابل قبولی برای آن نشان داد. این ابزار میتواند برای ارزیابی و کمیسازی خدمات مراقبتهای دارویی در بخشهای بیمارستانی و همچنین به عنوان شاخصی برای یافتن مناطق پرخطری که ممکن است خطاهای دارویی رخ دهد مورد استفاده قرار گیرد.