جستجو در مقالات منتشر شده


۲۸ نتیجه برای یعقوبی

محبوبه یعقوبیان ، فاطمه سالمه ، طاهره یعقوبی ،
دوره ۱۸، شماره ۶۶ - ( مهر و آبان ۱۳۸۷ )
چکیده

سابقه و هدف: آموزش بالینی جزء حیاتی برنامه درسی است. آشنا نبودن به محیط بیمارستان و ترس از ارزیابی مربی به عنوان مهمترین عوامل تنش زا در اولین روز کارآموزی دانشجویان پرستاری مطرح می باشد. در سال های اخیر توجه زیادی به Mentoring در پرستاری شده و استفاده از آن را به عنوان یک روش، جهت جلوگیری از اضطراب، سردرگمی، ارتقای یادگیری فعال، ایجاد محیط مناسب برای یادگیری، اعتماد به نفس، افزایش تعاملات بین دانشجویان، جلوگیری از ترک خدمت و دل زدگی دانشجویان پرستاری پیشنهاد می نمایند. این پژوهش با هدف تاثیر اجرای برنامه Mentorship بر روی عوامل تنش زای محیط بالینی دانشجویان پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی نسیبه ساری در سال های ۸۶-۸۵ اجرا گردید.
مواد و روش ها: در یک مطالعه نیمه تجربی که در دانشکده پرستاری و مامایی نسیبه ساری، انجام گرفت تعداد ۷۰ نفر دانشجویان ترم ۲ پرستاری (واحد کارآموزی فن پرستاری) به صورت تصادفی و به روش قرعه کشی با همسان سازی از نظر سن، جنس، معدل ترم گذشته و ترم تحصیلی به دو گروه مساوی ۳۵ نفری (مورد - شاهد) تقسیم شدند. در گروه مورد به ازای هر ۵-۴ دانشجو یک دانشجو سال بالایی ترم ۸ پرستاری (مربوط به کارآموزی مدیریت پرستاری) به عنوان Mentor یا راهنما گذاشته شد، در حالی که در گروه شاهد دانشجویان تنها با حضور مربی و بدون راهنما و منتور بودند. برای هر دو گروه، قبل و بعد از کارآموزی فن پرستاری پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. اطلاعات توسط پرسشنامه دو قسمتی، ۹ سوال اطلاعات دموگرافیک و ۱۶ سوال مربوط به عوامل تنش زای محیط بالینی، تهیه و تکمیل گردید.
یافته ها: اکثریت دانشجویان ترم دو پرستاری، از میان عوامل تنش زای محیط بالینی، به عامل «ترس از انجام روشهای اشتباه» بیشترین امتیاز و عامل «سوال پرسیدن از استاد» کمترین امتیاز را دادند. همچنین بر اساس آزمون تی زوج تنها در گروه مورد (بامنتور)، کاهش میانگین نمرات مربوط به عوامل تنش زای محیط های بالینی، قبل و بعد از کارآموزی فن پرستاری، معنی دار بود. ۵,۶۴=t و ۳۴= df و P<۰.۰۰۰۵.
استنتاج: بر اساس نتایج پژوهش، اجرای برنامه Mentorship بر کاهش عوامل تنش زا محیط بالینی دانشجویان ترم دوم پرستاری، موثرتر بوده است، لذا پیشنهاد می شود برنامه ریزان آموزش بالینی دانشکده های پرستاری از این شیوه که هزینه اضافی ندارد و فقط نیاز به هماهنگی درون سازمانی دارد، استفاده نمایند.

مولود فخری، محبوبه یعقوبیان، محمد علی محسنی بندپی، احمد علی عنایتی، مرجان احمد شیروانی، حافظ تیرگر فاخری،
دوره ۲۱، شماره ۸۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف: ارزشیابی استادان یکی از ابزارهای مهم در فرایندهای آموزشی است که با استفاده از روش‌های مختلف از جمله نظرخواهی از دانشجویان انجام می‌گیرد. این امر در حال حاضر یکی از مسائل بحث برانگیز آموزشی است و موضع‌گیری‌های مختلفی در مورد آن وجود دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی پایایی نظر دانشجویان در رشته‌ها یا ترم‌های مختلف در مورد استادانی که درس یکسانی را برای آن‌ها تدریس می‌کردند انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر، ارزشیابی ۴۰ نفر از استادان که به صورت سرشماری انتخاب شده اند، توسط ۸۹ گروه از دانشجویان انجام شد. هر یک از این استادان درس تئوری واحدی را به چند گروه تدریس می‌کردند. سؤالات در چهار حیطه دسته‌بندی شدند. نتایج کلی ارزشیابی هر استاد به‌صورت میانگین نمره کلی با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی مورد بررسی قرار گرفتند. پایایی با ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. یافته‌ها: پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ ۹۶/۰ به دست آمد. بیشترین پایایی مربوط به حیطه مهارت‌های تدریس (۹۶/۰ = α) و کمترین مربوط به حیطه رعایت نظم آموزشی (۸۱/۰= α) بود. رابطه معنی‌داری بین امتیاز گزینه‌های مربوط به یک استاد که توسط چند گروه داده شده بود وجود داشت. ارتباط بین میانگین کل و نمره کل نیز با ۰۰۱/۰ >p معنی‌دار بود. استنتاج: پرسنشامه ارزشیابی استادان دارای پایایی بالایی است. پایایی تمام حیطه‌های ارزشیابی بالاتر از حد مطلوب می‌باشد. بنابراین به نظر می‌رسد که نظرخواهی از دانشجویان در این زمینه با استفاده از پرسشنامه مناسب یکی از روش‌های مطلوب است.
فاطمه خوش اندام سروینه باغی، سید امیر رضا مظفری، عباس یعقوبی پور، عباس نظام تبارملکشاه،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۲ - ( تیر ۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف:‌ امروزه افزایش فشارخون یکی از مهم‌ترین مشکلات سلامت عمومی به علت شیوع بالای آن و ارتباط با بیماری قلبی عروقی می‌باشد در ایران بیش از ۱۵ درصد بالغین دچار پر فشاری خون هستند. در مبتلایان به فشارخون بروز مرگ ناگهانی در مقایسه با افرادی که فشار خون طبیعی دارند دو سوم بیش‌تر است. شیوع بیماری در رانندگان حرفه‌ای به دلیل سبک زندگی کم تحرک، تغذیه نامناسب، استرس شغلی و مصرف دخانیات بیش‌تر از سایر مشاغل است هدف از این پژوهش تعیین میزان شیوع فشار خون در رانندگان حرفه‌ای و ارتباط آن با ریسک فاکتورهای مرتبط می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش که یک پژوهش مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی می‌باشد داده‌های مربوط به ۴۰۰ نفر از رانندگان حرفه‌ای استان مازندران از نظر میزان فشارخون سیستولی و دیاستولی، سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی مورد بررسی قرار گرفت و سپس میزان همبستگی متغیرهای فوق با فشارخون،تعیین شد. جهت تجزیه تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری پیرسون و کای دو استفاده شد. فشارخون بالا عبارت است از فشار خون سیستولی مساوی یا بیش‌تر از ۱۴۰میلی‌متر جیوه یا فشار خون دیاستولی مساوی یا بیش‌تر از ۹۰ میلی‌متر جیوه. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که۲۰ درصد رانندگان فشار خون بالا داشتند و۲/۵۳ درصد رانندگان در مرحله پیش فشار خون بالا بودند. میانگین فشارخون سیستولی ۶/۱۱۹ با (انحراف معیار ۲/۱۵) و میانگین فشارخون دیاستولی ۴۱/۷۷ (با انحراف معیار ۵/۸) بود. ۷۲ درصد رانندگان دارای اضافه وزن یا چاق بودند. آزمون‌های آماری نشان داد که بین سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی و ازدیاد فشار خون همبستگی خطی معنی‌دار آماری ۰۵/۰ وجود دارد. استنتاج: شیوع فشارخون بالا در رانندگان حرفه‌ای ۲۰ درصد بود و درصد بالایی از رانندگان نیز در مرحله پیش فشار خون بالا بودند. به منظور ممانعت از ورود رانندگان پیش فشار خون بالا به مرحله فشار خون بالا جهت پیشگیری و کنترل فشارخون و هم‌چنین کاهش عوامل زمینه ساز بیماری، باید تلاش‌هایی در جهت اصلاح شیوه زندگی آنان صورت پذیرد که به نظر می‌رسد بهترین روش برای این منظور آموزش رانندگان به صورت منظم و مستمر توسط مراکز ذیصلاح باشد.
بنیامین محسنی ساروی، محبوبه یعقوبیان، ابراهیم باقریان فرح آبادی، سمیه کهنسال، علی دهقان، محمد علی غلامی، آذر کبیرزاده،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۷ - ( آذر ۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: آسیب‌های ورزشی یکی از دغدغه‌های مدیران سلامت و متخصصین طب ورزشی نیز می‌باشد. با توجه به نقش ورزش و آسیب‌های حاد یا مزمن آن در زندگی اجتماعی و حتی حرفه‌ای افراد، در این مطالعه صدمات ورزشی رخ داده در استان مازندران بررسی شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی است. داده‌های آن از خلاصه پرونده‌های بیمارستانی و سرپایی ارسال شده به هیات پزشکی ورزشی استان در طی یک سال استخراج و در چک لیست ثبت شد. ماهیت صدمه با کتاب طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها گزارش شد. انواع ورزش‌ها به جمعی، دو نفره، و انفرادی تقسیم شد. یافته‌ها: در طی یک سال تعداد ۲۸۸ پرونده که ۱۸۸ نفر (۳/۶۵ درصد) سرپایی و ۱۰۰ نفر (۷/۴۳ درصد) بستری به هیات پزشکی که میانگین سنی ۸±۲۱ سال بودند. از نظر ماهیت صدمه شکستگی ۱۴۰ مورد (۶/۴۸ درصد) بیش‌ترین میزان و از نظر موضع صدمه دیده اندام تحتانی ۹۸ مورد (۳۴ درصد)، فوقانی ۹۱ (۶/۳۱ درصد)، چند موضع با هم ۵۱ مورد (۵/۱۷ درصد)، سر و گردن مورد ۳۸ (۲/۱۳ درصد) و ۱۰ مورد (۵/۳ درصد) نیز ستون فقرات بود. بیش‌ترین علت صدمات ۱۹۱ نفر (۳/۶۶ درصد) در اثر سایر عوامل مانند اسپاسم، عدم گرم کردن، خستگی، تغذیه نامناسب، فرود اشتباه،کفپوش و وسیله غیر استاندارد بود. استنتاج: نتایج نشان داد از نظر ماهیت صدمه شکستگی که جزء حالات شدید صدمات می‌باشد و از نظر مدیریت درمان هزینه‌های زیادی را هم در بردارد بیش‌ترین میزان را به خود اختصاص داده که برای ایجاد خدمات پیشگیری یک سیستم منظم، گسترده، دقیق از نظر ثبت و گزارش‌دهی حالات و عوامل مستعد کننده ضروری می‌نماید.
محمدباقر رحمتی، عبدالسلام رزاقی، هادی دوستدار، حامد یعقوبی، صفورا معصومی، محمد صادق رضایی،
دوره ۲۳، شماره ۱۱۰ - ( اسفند ۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: درمان تجربی سینوزیت حاد باکتریال اغلب شامل داروهای بتالاکتام است که در دوره‌های ۱۴-۱۰ روزه تجویز می‌شود. آزیترومایسین یک ماکرولید با سطح بافتی بالا و ثابت است که به دلیل این خاصیت فارماکوکینتیک، قابلیت استفاده یک بار در روز و دوره کوتاه مدت ۵-۳ روز را دارد. هدف از این مطالعه مقایسه تأثیرآزیترومایسین نسبت به داروهای بتالاکتام رایج در درمان سینوزیت حاد باکتریال بود. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی تصادفی بود. جامعه آماری شامل کودکان ۱ ماه تا ۱۴ سال بود که از ابتدای تیر ۱۳۸۸ تا اسفند ۱۳۸۸ به درمانگاه بیمارستان که یک مرکز سطح سوم ارجاعی است، مراجعه نمودند و برای آن‌ها تشخیص بالینی سینوزیت حاد باکتریایی داده شد. بیماران با کمک پزشک و بر مبنای کامپیوتر به سه گروه تصادفی تقسیم شدند. به گروه اول، آزیترومایسین، به گروه دوم آموکسی سیلین و به گروه سوم کو- آموکسی کلاو (آموکسی سیلین- کلاوونیک اسید) تجویز شد. اطلاعات مربوط به علایم و نشانه‌های بیماری در روزهای ۴-۲ و ۱۴-۱۰ نیز ثبت گردید. یافته‌ها: ۱۵۵ بیمار وارد مطالعه شدند که در مقایسه پاسخ به درمان در سه گروه، میزان پاسخ دهی به شکل معنی‌دار در گروه دریافت کننده آزیترومایسین نسبت به گروه دریافت کننده آموکسی سیلین و آموکسی سیلین/کلاوونیک اسید بیشتر بود (به ترتیب ۰۱۳۰/۰ = P و ۰۰۰۱/۰ = P)؛ اما در بین ۲ گروه دریافت کننده آموکسی سیلین و آموکسی سیلین/کلاوونیک اسید، اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (۱۲۱۰/۰ = P). استنتاج: با توجه به این مطالعه، نیاز است مطالعات وسیع‌تری انجام شود تا آزیترومایسین به عنوان درمان تجربی خط اول در بیماران سرپایی مورد توجه قرار گیرد.
سید حمزه حسینی، هاجر یعقوبی، مریم مبینی،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۲ - ( اسفند ۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: سندرم فیبرومیالژی بیماری مزمن اسکلتی عضلانی با اتیولوژی نا شناخته‌ای است که با نشانه‌های اصلی درد منتشر در سراسر بدن و نقاط حساس متعدد شناخته می‌شود. با توجه به شیوع متفاوت در مطالعات، هدف از این مطالعه بررسی اختلالات روان‌پزشکی محور یک و مشخص کردن فراوانی اختلالات خلقی، اختلالات اضطرابی و سایکوزها در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا بوده است. مواد و روش‌ها: در مطالعه توصیفی حاضر۶۱ بیمار ۱۸ تا ۶۷ ساله مبتلا به فیبرومیالژیا مراجعه‌کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) و درمانگاه طوبی شهرستان ساری در مدت ۶ ماه، با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک و مصاحبه بالینی ساختار یافته SCIDبرای تشخیص اختلال‌های محور یک در DSM-IV-TR مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون‌های کروسکال واریس و من- ویتنی استفاده شد . یافته‌ها: از مجموع نمونه‌ها، ۴/۹۸ درصد زن و ۶/۱ درصد مرد بودند. فراوانی اختلالات خلقی در این بیماران ۳۴/۳۴ درصد و اختلالات اضطرابی ۶۵/۶۵ درصد بود که از این میان ۳/۳۰ درصد اختلال افسردگی اساسی، ۰۳/۳ درصد اختلال دیستایمیک، ۲۱/۲۱ درصد اضطراب فراگیر، ۱۸/۱۸ درصد اختلال وسواس،۱۶ درصد فوبی‌ها و ۸ درصد استرس بعد از تروما را نشان دادند و اختلالات سایکوتیک در بیماران فیبرو میالژیا وجود نداشت. استنتاج: با توجه به این که مجموع فراوانی اختلالات اضطرابی و اختلالات خلقی در بیماران فیبرومیالژیا قابل توجه می‌باشد لذا لزوم پژوهش‌های بیش‌تری در این زمینه قابل اهمیت می‌باشد و از سوی دیگر با توجه به این که این اختلالات قابل درمان می‌باشند، پزشکان می‌بایست در تشخیص و درمان به موقع اختلالات روان‌پزشکی بیماران از آگاهی و حساسیت کافی برخوردار باشند.
ناهید موسوی، محبوبه یعقوبیان، منصور رنجبر،
دوره ۲۶، شماره ۱۴۰ - ( شهریور ۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: تحقیقات در زمینه حقوق بیمار در ایران در دهه گذشته زیاد انجام شده است اما در زمینه آگاهی و رعایت حقوق بیماران سرطانی مطالعه چندانی انجام نگرفته است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی بیماران سرطانی از منشور حقوق بیمار در بیمارستان انجام گرفته است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در بیمارستان امام خمینی (ره) ساری در سال۱۳۹۳ انجام شد. با۲۰۰ بیمار سرطانی در بخش انکولوژی به صورت رودر رو مصاحبه شد. اطلاعات در قالب پرسش نامه چهار قسمتی بر اساس منشور حقوق بیمار جمع‌آوری گردید و آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار ۱۰SPSS  انجام شد.

یافته‌ها: ۵/۵۶ درصد از بیماران، مرد با میانگین سنی ۶۲/۱۶± ۵/۵۵ سال بودند و اکثریت بی‌سواد( ۳۴درصد) و کم‌سواد (۱۷ درصد) بودند. اکثریت (۷۹ درصد) منشور حقوق بیمار را ندیده بودند وتنها ۱۶ درصد بیماران اطلاعاتی در حد کم داشتند. در مورد وضعیت رعایت حقوق بیماران اکثریت (۹۸ درصد) رعایت دو مورد "دریافت مفاد منشور حقوق بیمار در زمان پذیرش" و "دریافت ضوابط و هزینه‌های قابل پیش‌بینی در زمان پذیرش" را در حد ضعیف اعلان نمودند. هم‌چنین بین نمرات آگاهی از منشور و سطح تحصیلات، داشتن شغل و درآمد رابطه معنی داری مشاهده شد (۰۰۰/۰=p).

استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که بیماران از حقوق خودشان آگاهی ندارند و برای افزایش سطح آگاهی نیاز به برنامه‌ریزی جامع وکاملی است.


مائده حمزه، فرشته طالب پور امیری، عباسعلی کریم پور ملک شاه، سعید یعقوبی بکلر، سید جلال حسینی مهر،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۱ - ( مرداد ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: سیکلو فسفامید دارویی است که بهعنوان ضد سرطان و سرکوبگر سیستم ایمنی استفاده میشود مصرف این دارو همراه با سمیت قلبی و خونی است. آتورواستاتین دارویی است که علاوه بر کاهش کلسترول خون، در دوز پایین خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی نشان میدهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر محافظتی آتورواستاتین بر سمیت قلبی و خونی ناشی از سیکلو فسفامید در موش میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی ۳۲ رت ماده بهطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. ۱: گروه کنترل که نرمال سالین دریافت کردند. ۲: گروه سیکلو فسفامید ، به صورت داخل صفاقی و تک دوز (mg/kg ۱۵۰ ) دریافت کردند. ۳: گروه آتورواستاتین به صورت گاواژ (mg/kg ۱۰ ) برای مدت ۱۰ روز دریافت کردند. ۴: گروه آتورواستاتین + سیکلو فسفامید، آتورواستاتین ۵ روز قبل و ۵ روز بعد از تجویزسیکلو فسفامید دریافت کردند. حیوانات سه روز بعد از دریافت آخرین دارو کشته شدند.
یافتهها: تجویز سیکلو فسفامید موجب آسیب عضله قلب با افزایش فعالیت آنزیمهای مارکر قلبی، CK-MB و LDH همراه بود. ارزیابی هیستو پاتولوژیکی بافت قلبی در گروه سیکلو فسفامید ادم بینابینی، نکروز، خونریزی، احتقان و واکوئول اطراف هسته را نشان داد. تعداد گلبولهای قرمز و سفید، هموگلوبین و هماتوکریت و پلاکت بهطور معنیداری در گروهی که سیکلو فسفامید دریافت کردند کاهش یافت. آتورواستاتین توانست تا حد زیادی میزان فعالیت آنزیمها و آسیب ساختار بافتی عضله قلب را کاهش دهد و تعداد سلولهای خونی را حفظ کرد.
استنتاج: آتورواستاتین اثر محافظتی روی سمیت قلبی و خونی ناشی از تجویز سیکلو فسفامید در موش داشته است.
 
محمد شکرزاده، سعید یعقوبی بکلر،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۳ - ( مهر ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: مسمومیت دارویی از جمله مشکلات اصلی در سراسر جهان می‌باشد، مطالعات مختلف در ایران شیوع بالای آن را نشان می‌دهد. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک فوت ناشی ازمسمومیت با عوامل دارویی در شهرهای مرکزی استان مازندران (ساری-قائمشهر-بهشهر-جویبار-چهاردانگه) انجام شده است.
مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی مقطعی به شکل تحلیلی بر روی کل مدارک موجود از مسمومیتهای منجر به فوت که مرگ آنها از طرف پزشکی قانونی مسمومیت با عوامل دارویی اعلام شده بود و در فاصله زمانی ۵سال (ابتدای سال۱۳۹۰تا انتهای نیمه اول سال ۱۳۹۵) به پزشکی قانونی شهرستان ساری ارجاع شده بودند، بهعنوان جمعیت هدف انتخاب و با استفاده از روش جمعآوری اطلاعات بر اساس تکمیل پرسشنامه، دادههای طرح با استفاده از نرم افزارآماری SPSS نسخه۲۱ ثبت و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: ۳۱ درصد افراد مورد مطالعه زن و ۹/۶۸ درصد آنها مرد بودند. اکثریت جمعیت مورد بررسی (۶/ درصد۴۳) در محدوده سنی ۱۵-۳۰ بودند. شایعترین دارو که در اغلب موارد مورد استفاده قرار گرفت فسفید آلومینیوم (۵/۶۵درصد )، تریاک (۳/۲۴ درصد)، الکل اتیلیک( ۷/۵ درصد)و ترامادول(۵/۴ درصد) بود.
استنتاج: باتوجه به اینکه فوت ناشی از مسمومیت در گروه سنی جوان شایعتر میباشد، مطالعات بیشتر در زمینه مشکلات روانی و اجتماعی ضروری به نظر میرسد. شایعترین مسمومیت، مربوط به فسفید آلومینیوم (۵/ درصد ۶۵)، که احتمالا به دلیل دسترسی آسان آن است. اقدامات لازم در این زمینه مانند تشخیص سریع مسمومیت، به خصوص همکاری بیمار نقش مهمی را ایفا میکند.


سعید یعقوبی بکلر، مائده حمزه، فرشته طالب پور،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۸ - ( اسفند ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: دیازینون (DZN)، به عنوان یک سم ارگانو فسفره، در کشاورزی استفاده می‌شود و اثرات مخربی بر روی قلب دارد. زنجبیل، به عنوان یک گیاه دارویی دارای خواص آنتی اکسیدانی است. این مطالعه به منظور بررسی اثر زنجبیل در برابر سمیت قلبی ناشی از دیازینون در مدل رت، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ۳۲ رت ماده از نژاد ویستار به صورت تصادفی به چهار گروه، کنترل، زنجبیل (۱۰۰ میلی گرم/کیلو گرم/روز- گاواژ )، دیازینون (۱۰ میلی گرم/کیلو گرم/روز- داخل صفاقی )، زنجبیل + دیازینون تقسیم شدند. زنجبیل یک ساعت قبل از درمان با دیازینون تجویز گردید و همه داروها به مدت ۳۰ روز دریافت شدند. یک روز بعد از دریافت آخرین دارو، پارامترهای استرس اکسیداتیو (MDA و GSH )، تست‌های بیوشیمیایی سرمی و هیستوپاتولوژیکی قلب، ارزیابی شدند.
یافتهها: در این مطالعه، دیازینون به طور معنیداری استرس اکسیداتیو را افزایش داده است ( افزایش MDA و کاهش GSH ). تغییرات هیستوپاتولوژیکی القاء شده در بافت قلب با افزایش معنی دار مارکرهای آسیب قلبی (CPK و LDH ) در سرم همراه بود. زنجبیل به طور قابل ملاحظهای استرس اکسیداتیو، CPK و LDH را کاهش داده، و تغییرات هیستوپاتولوژیکی را بهبود بخشید و دادهها با تستهای one -way ANOVA و Tukey ارزیابی شدند.
استنتاج: زنجبیل با فعالیت آنتی اکسیدانی، با کاهش استرس اکسیداتیو نقش موثری در آسیبهای قلبی ناشی از DZN دارد.
انوشیروان محسنی بندپی، مهدیه یعقوبی، مصطفی هادئی، محمود ثالثی، عباس شاهسونی،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۰ - ( اردیبهشت ۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: وجود فرودگاهها در شهرها تاثیر زیادی بر روی کیفیت هوای مناطق اطراف آن بر جای میگذارد. این مطالعه با هدف تعیین غلظت و پارامترهای موثر بر آلایندههای معیار هوا شامل PM۱۰، PM۲,۵، NO۲، O۳، SO۲، CO، و آلایندههای BTEX شامل بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن در فرودگاه مهرآباد انجام گرفت.
مواد و روشها: نمونهبرداری از آلایندهها در دو نقطه باند فرودگاه و سالن انتظار مسافرین طی ماه دی سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. غلظت BTEX، آلایندههای ذرهای و سایر آلایندههایگازی به ترتیب توسط کروماتوگرافیگازی-آشکارسازی یونیزاسیون شعلهای (GC-FID)، دستگاه MetOne aerocet ۵۳۱s و دستگاه Aeroqual Series ۵۰۰ اندازهگیری شد. تاثیر پارامترهای هواشناسی شامل دما، رطوبت نسبی و سرعت باد و نیز زمان و مکان نمونه برداری بر غلظت آلاینده ها سنجیده شد.
یافتهها: در باند فرودگاه، پارامتر دما روی غلظت تمامی آلاینده ها به استثنایPM۲,۵  تاثیر معنیداری داشت (۰۵/۰> p). پارامتر رطوبت روی غلظت تمامی آلایندهها غیر از PM۲,۵ و O۳ تاثیر معنیداری نشان داد (۰۵/۰> p). سرعت باد بر غلظت آلایندهها به غیر از O۳،NO۲  و تولوئن دارای تاثیر معنیداری بود (۰۵/۰> p). بین غلظتهای آلایندهها به جز تولوئن و اتیل بنزن در دو نقطه نمونهبرداری تفاوت معنیداری وجود داشت (۰۵/۰ > p).
استنتاج: پیشگیری از آلودگی هوا برای مناطق اطراف فرودگاه میتواند با استفاده از طراحی سیستم مدیریت و برنامهریزی صحیح پروازها بر اساس یافته های این مطالعه به خصوص در مورد تاثیر پارامترهای هواشناسی انجام گیرد.
 
حمیدرضا عزیزی، نازنین یوسفیان میاندآب، فریبا یعقوبی نیا،
دوره ۳۰، شماره ۱۹۰ - ( آبان ۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: بیماران مبتلا به سندرم کرونری حاد به علت عدم تبعیت از درمان در معرض عود بیماری و پیشرفت ناتوانی هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بازخوردمحور بر تبعیت از درمان بیماران با سندرم کرونری حاد انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمه تجربی که درسال ۱۳۹۸ انجام شد، ۷۰ بیمار با سندرم کرونری حاد در بخشهای قلب بیمارستانهای آموزشی زاهدان با نمونهگیری در دسترس انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه تبعیت از درمان ضیایی بود. مداخله به صورت آموزش بازخوردمحور طی سه جلسه انفرادی ۴۵-۳۰ دقیقه ای و به صورت یک روز در میان و از ۲۴ ساعت بعد از پذیرش بیمار انجام شد. یک و سه ماه بعد از مداخله، ابزار تبعیت از درمان در مورد هر دو گروه تکمیل شد. سپس دادهها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نمره تبعیت از درمان بیماران گروه مداخله یک ماه بعد از مداخله ۹۸/۱۲±۲۲/۵۶ بود که سه ماه بعد به ۵۱/۱۱±۲۲/۶۱ افزایش یافت و این افزایش معنیدار بود (۰۵/۰< P). در گروه کنترل میانگین نمره تبعیت از درمان در اندازهگیری یک ماه بعد ۶۴/۱۱±۹۷/۴۶ و سه ماه بعد ۳۶/۱۲±۶۱/۴۵ بود و تفاوت نمره یک و سه ماه بعد از مداخله معنیدار بود، اما میانگین نمره تبعیت از درمان کاهش یافته بود (۰۴/۰= P).
استنتاج: آموزش بازخوردمحور میتواند باعث بهبود تبعیت از درمان بیماران سندرم کرونری حاد شود و پرستاران میتوانند از این شیوه آموزشی در جهت ارتقاء تبعیت و متعاقبا بهبود پیامدهای بیماری استفاده نمایند.
 
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱N۲۰۱۹۰۳۱۱۰۴۳۰۱۳IRCT
 
محبوبه بشکنی، طاهره یعقوبی، زهره ترقی، جمشید یزدانی چراتی، احترام سادات ایلالی،
دوره ۳۱، شماره ۲۰۴ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده

 سابقه و هدف: بهداشت نامناسب دهان و دندان و سقوط از مشکلات رایج در دوره سالمندی میباشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سلامت دهان و دندان با خطر سقوط در سالمندان تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۴۰۰ نفر از سالمندان تحت درمان با همودیالیز در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال ۱۳۹۸ با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. ابزار جمعآوری داده‌ها پرسشنامه‌های جمعیت شناختی، «شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان» (GOHAI)، «ارزیابی خطر سقوط مورس» بود که با پرسش شفاهی توسط محقق تکمیل شد. دادهها در نرم‌افزار آماری SPSS۲۱ و با آزمون‌های مجذور کای و رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره، در سطح معنیداری ۰/۰۵>P تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافتهها: ۴۰۰ نفر با میانگین سنی ۶/۴۲ ±۶۹/۱۸ سال در مطالعه شرکت داشتند و زنان (۵۰/۳ درصد) بودند. میانگین نمره سلامت دهان ۵/۳± ۴۱/۵ و خطر سقوط ۳۱/۴ ± ۷۲/۱۵ به‌دست آمد (۰/۰۰۱>P) نتایج حاصل از آنالیز مدل تک‌متغیره رگرسیون لجستیک نشان داد وضعیت تعداد دندان < ۱۰ و نمره سلامت دهان < ۴۳/۵، ارتباط معنیداری با خطر سقوط دارد(۰/۰۳۱P=). در افراد با تعداد دندان <۱۰ در مقایسه با افراد با تعداد دندان >۱۰، شانس خطر سقوط ۱/۴۴ برابر بیش‌تر است. همچنین در افراد با نمره سلامت دهان < ۴۳/۵، در مقایسه با موارد با نمره بیش‌تر، شانس خطر سقوط ۱/۶۴ برابر بیشتر است.
استنتاج: هر چه سالمندان از سلامت دهان‌ودندان کم‌تری برخوردار باشند احتمال‌خطر سقوط در آن‌ها افزایش می‌یابد. پیشنهاد می‌شود در برنامه‌ریزی و اجرای اقدامات پیشگیری‌کننده، توجه به‌سلامت دهان و دندان و ویزیت‌های دوره‌ای دندانپزشکی در دستور کار قرار گیرد.
مرضیه جوادی، محمدمهدی بهزادنژاد، مجتبی علیزاده، نسرین شعربافچی زاده، مریم یعقوبی،
دوره ۳۲، شماره ۲۱۰ - ( تیر ۱۴۰۱ )
چکیده

 سابقه و هدف: برنامه جامع ترخیص به معنای آموزش، پیگیری و استمرار مراقبت از بیمار است. این موضوع در بیماران روانپزشکی از الزامات اثربخشی درمان می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی چالشهای پیگیری پس از ترخیص بیماران روانپزشکی در بیمارستان فارابی اصفهان در سال ۱۴۰۰ انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد تحلیل محتوای عرفی است که با انجام مصاحبه با ۱۳ نفراز پرستاران و پزشکان، مدیران و مسئولین و دست‌اندرکاران برنامه ترخیص بیمارستان که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند، انجام شد. نمونه‌گیری تا رسیدن به اشباع داده ادامه یافت و دادهها با نرمافزار  MAXQDA۱۰ تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها شامل ۳۲ کدمعنایی بود که در قالب سه طبقه اصلی "چالشهای بیمار و بیماری" شامل دو طبقه فرعی (ماهیت بیماری، شرایط بیمار و خانواده) و"چالش‌های بیمارستان و نظام سلامت" شامل دو طبقه فرعی (سیاستها و رویه بیمارستان وضعف ارتباط بین بخشی نظام سلامت) و "چالش‌های اقتصادی اجتماعی" شامل دو طبقه فرعی (عدم حمایت اجتماعی و مشکلات اقتصادی و مالی) دستهبندی شدند.
استنتاج: پیگیری موثربیماران به دلایلی چون عدم‌حمایت بیمه‌ای ،ضعف آگاهی خانواده‌ها، نبودن فرایند منسجمی برای پیگیری بیمار با مشکل روبرو است. همچنین به دلیل نبود حمایت نهادهای کمکی وتامین اجتماعی ضعیف در این حوزه، بیماران عموما پس از ترخیص رهاشده و این امر موجب تشدید بیماری و بازگشت مجدد آنان به بیمارستان می‌شود.
 
حسن طالبی قادیکلائی، زویا هادی نژاد، ابوالفضل حسین نتاج، سیده لیلا حسینی، طاهره یعقوبی،
دوره ۳۲، شماره ۲۱۲ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده

 سابقه و هدف: پاندمی کووید-۱۹، سبب افزایش حجم کار و فرسودگی شغلی درکادر پزشکی، از جمله کارکنان فوریتهای پزشکی شد. شناخت و پیشگیری از فرسودگی شغلی، میتواند در ارتقاء بهداشت روان کارکنان، سطح کیفیت و رضایت از خدمات مؤثر باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط فرسودگی شغلی و هوش اخلاقی در کارکنان فوریتهای پزشکی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تحلیلی مقطعی که در سال ۱۴۰۰ در مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی مارندران انجام شد، ۲۵۰ پرسنل این مرکز در سطح پایگاههای اورژانس، به روش نمونهگیری طبقهای مورد مطالعه قرارگرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل چک لیست مشخصات جمعیت‌شناختی، پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی لنیک و کایل و پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی ماسلاچ و جکسون بود. مدل اندازهگیری پژوهش، معادلات ساختاری و استفاده از مدل ماکزیمم درست نمایی بود. تحلیلها در نرمافزار SPSS ۲۳ و Amos ۲۴ انجام شد.
یافتهها: میانگین نمره‌های هوش اخلاقی ۸/۳۰±۸۱/۱۰ و فرسودگی شغلی ۱۳/۷۳±۴۴/۴۱ بود. با افزایش هر نمره هوش اخلاقی، نمره فرسودگی شغلی به میزان ۱/۵۵ کاهش یافت(۰/۰۵۴P=). ارتباط تمامی ابعاد پرسشنامه هوش اخلاقی با عامل هوش اخلاقی معنیدار بودند(۰/۰۰۱P<). وفای به عهد(۰/۰۰۱P<، ۰/۸۲r=) و بخشش اشتباهات خود (۰/۰۰۱P<، ۰/۷۹r=) دارای بیشترین همبستگی با هوش اخلاقی بودند. در پرسشنامه فرسودگی شغلی، تنها بعد فردی دارای ضریب همبستگی معنیدار و هم جهت با عامل فرسودگی شغلی بود(۰/۰۲۶P=، ۰/۴۱r=).
استنتاج: با ارتقا و افزایش هوش اخلاقی، نمره فرسودگی شغلی کارکنان کاهش یافت، بنابراین با توجه به اینکه هوش اخلاقی نوعی توانایی اکتسابی است؛ میتوان با ارتقای آن در بین کارکنان فوریتهای پزشکی، میزان فرسودگی شغلی را در آنها کاهش داد.
 
طاهره خراسانی طرقی، علی یعقوبی،
دوره ۳۲، شماره ۲۱۲ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: هدف ازتحقیق حاضر بررسی تأثیر ۸ هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف مکمل خرفه بر سطح فتوئین آ کبدی و مقاومت به انسولین در موشهای مبتلا به NAFLD بود.
مواد و روش­ها: ۲۵ سر موش صحرایی نر ویستار باسن شش هفته و بادامنه وزنی ۱۶۰ تا ۱۸۵ گرم، بطور تصادفی انتخاب و در ۵ گروه کنترل سالم، کنترل کبدچرب، مصرف مکمل خرفه، تمرین HIIT و تمرین همراه با مصرف مکمل خرفه قرار داده شدند. مکمل خرفه با توجه به وزن موش­ها با دوز ۴۰۰ mg/kg به گروه­های مربوطه خورانده شد. پروتکل تمرینیHIIT بمدت ۸ هفته، ۵ جلسه در هفته با ۷ تکرار یک دقیقه­ای باشدت ۹۰ درصد سرعت بیشینه انجام شد که با تناوبهای استراحت فعال شامل ۲ دقیقه دویدن با شدت ۲۰ درصد بیشینه همراه بود.
یافته­ها: مقاومت به انسولین در گروه کنترل کبد چرب بطور معناداری نسبت به سالم کنترل بالاتر بود (۰/۰۰۲=p). سطح این شاخص در گروه تمرین HIIT (۰/۰۱=p)، مصرف مکمل خرفه (۰/۰۳۷=p) و تمرین همراه با مکمل (۰/۰۱۲=p) بطور معناداری پایین­تر از گروه کنترل کبد چرب بود. همچنین سطح فتوئین آ در گروه کنترل کبد چرب بطور معناداری نسبت به سالم کنترل بالاتر بود (۰/۰۱=p). سطح این شاخص در گروه تمرین HIIT (۰/۰۳۶=p)، مصرف مکمل خرفه (۰/۰۱۹=p) و تمرین همراه با مکمل (۰/۰۰۷=p) بطور معناداری پایین­تر از گروه کنترل کبد چرب بود.
استنتاج: به نظر می­رسد تمرین ورزشی و مصرف مکمل خرفه از طریق کاهش سطح فتوئین آ کبدی بهبود مقاومت به انسولین در بیماران NAFLD را درپی داشته باشد.
 
زینب قاضی زاده، اکبر هدایتی زاده عمران، رضا علیزاده نوایی، محمود موسی زاده، احسان زابلـی، لیلا میرزاخانی، مجید سعیدی، مینا ملااحمدی، آرین جهاندیده، مجید یعقوبی اشرفی، الهه محمودی،
دوره ۳۲، شماره ۲۱۷ - ( بهمن ۱۴۰۱ )
چکیده

 سابقه و هدف: نواحی شمالی ایران از بروز بالای سرطان مری برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیماران سرطان مری در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، پرونده‌های ۱۷۰ نفر از بیماران بالای ۱۸ سال مراجعه‌کننده به کلینیک فوق‌تخصصی انکولوژی طوبی طی سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ بازخوانی و کلیه اطلاعات شامل سن، جنس، شغل، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و یافتههای بالینی و پاتولوژیکی بیماران پس از جمع‌آوری، وارد نرم‌افزار SPSS ورژن ۲۲ شد. بررسی آماری با استفاده از آزمون‌های آماری Chi-square و Fisher’s exact انجام گرفت.
یافتهها: در بین افراد مبتلا با میانگین سنی ۱۲ ± ۶۸/۲ سال بیش‌ترین فراوانی، مربوط به گروه سنی ۷۰ تا ۷۹ سال بود. ۵۳/۵ درصد مبتلایان مرد بودند. ۹۴/۱ درصد بیماران dysphagia داشتند. فراوانی (SCC) Squamous cell carcinoma با افزایش سن، افزایش داشت. هم‌چنین بیش‌ترین و کم‌ترین موارد متاستاز به ترتیب مربوط به بخش میانی و فوقانی مری بود.
استنتاج: سرطان مری در سنین بالا شایع بوده و احتمالا سن عامل تاثیرگذار در وقوع آن بوده است.
 
فرشته عراقیان مجرد، صغری خانی، طاهره یعقوبی، صدیقه حسنی مقدم، لیلا جویباری،
دوره ۳۳، شماره ۲ - ( ویژه‌نامه شماره دو - آذر ۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: فرزندآوری یکی از عناصر ساختاری تغییرات جمعیتی است و در حوزه مسائل اجتماعی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. با توجه به سیاستهای جمعیتی جدید کشور مبنی بر افزایش جمعیت، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران از طریق مرور نظاممند مطالعات کیفی انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع متاسنتز مطالعات کیفی است که با روش نوبلیت و هار  طی شش مرحله انجام شد. بدین منظور تمامی مطالعات کیفی انجام شده پیرامون عوامل موثر بر فرزندآوری در ایران در بانکهای اطلاعاتی داخل کشور بدون محدودیت سال با کلمات کلیدی "فرزندآوری" و "مطالعات کیفی" و همچنین در پایگاههای PubMed, Scopus  Google scholar,با کلمات کلیدی "Childbearing"، "fertility"، "Qualitative Study" و Iran"" جستجو و بررسی شدند. برای اطمینان از کیفیت مقالات انتخاب شده، تمام مراحل جستجو، غربالگری و انتخاب نهایی مقالات توسط دو پژوهشگر مستقل انجام شد.
یافتهها: بر اساس معیارهای ورود، ۲۲ مطالعه کیفی با موضوع عوامل موثر بر فرزندآوری مورد بررسی و تحلیل قـرار گرفتنـد و دو طبقه اصلی "تسهیل کنندههای فرزندآوری" و "موانع فرزندآوری" استخراج شدند.
استنتاج: عوامل مختلفی بر فرزندآوری زوجین نقش دارند که عوامل اعتقادی، فردی، خانوادگی- اجتماعی از تسهیلکنندهها و عوامل جمعیتشناختی، اقتصادی، خودخواهانه، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، عوامل مرتبط با سلامتی موانع فرزندآوری میباشند. بدون توجه به مشکلات و انتظارات جامعه، نمیتوان انتظار افزایش جمعیت در کشور را داشت.
 
زهرا بریمانی آبکسری، صغری خانی، ناهید آقایی، طاهره یعقوبی،
دوره ۳۳، شماره ۲۲۵ - ( مهر ۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: مکان فیزیکی دانشکدهها مشابه مکان‌های عمومی دیگر نسبت به حوادث و بلایای طبیعی، آسیبپذیر بوده و نیاز به تدوین برنامه آمادگی و پاسخ به حوادث و بلایا دارد. لذا در راستای بسته توسعه و ارتقای زیرساختهای آموزش پزشکی، مطالعه ارزیابی آمادگی مدیریت خطر حوادث و پدافند غیر عامل در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، طرحریزی گردید.
مواد و روشها: این مطالعه با رویکرد اقدام پژوهی، در ۳ گام و ۹ مرحله انجام گرفت. جمعآوری اطلاعات براساس ابزار ارزیابی آمادگی دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی درمدیریت خطر حوادث و پدافند غیرعامل انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از شاخص‌های فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار توصیف شد. سپس نتایج در کمیته مدیریت خطر و پدافند غیرعامل دانشکده مطرح گردید. پس از چندین جلسه متوالی بارش افکار، راهحلهای پیشنهادی جهت رفع نقاط ضعف بیان شد.
یافتهها: در ارزیابی اولیه، میزان آمادگی در دانشکده در سطحبندی آمادگی کم (امتیاز کم‌تر از ۳۹ درصد) قرار گرفت. امکان بروز آتشسوزی و آسیب پذیری ساختمان از نظر ایمنی سازهای مهمترین خطر در دانشکده تعیین گردید. پس از ایجاد تغییرات در راستـای ارتقـای فرآینـد مدیریت خطـر در دانشـکده و در ارزیابی مجدد، میزان آمادگی دانشکده در حد متوسط (۶۰-۴۰ درصد) برآورد شد.
استنتاج: رویکرد اقدام پژوهی منجر به ارتقای ایمنی در دانشکده گردید. عدم تخصیص ردیف بودجه و زمان بر بودن فرآیند برقراری ارتباط بین حوزهها از موانع بهینهسازی ایمنی در فضاهای آموزشی میباشد.
 
سارا یعقوبی راد، مهدی آریانا، طاهره ملانیا، مائده صالحی، مریم خزائی پول، امیررضا طبرستانی،
دوره ۳۳، شماره ۲۲۷ - ( آذر ماه ۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت اضطراب به‌عنوان یکی از شاخصهای تعیین سلامت روانی دانشجویان دندانپزشکی ساری در دوران اپیدمی ویروس covid-۱۹ میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی، در سال ۱۴۰۰ بین همه دانشجویان ورودی ۹۵ تا ۹۷،که به روش سرشماری انتخاب شدند، شامل ۱۴۳ نفر در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم ‌پزشکی مازندران در شهر ساری انجام پذیرفت .ابزار جمعآوری اطلاعات مورد نیاز، پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته اضطراب ناشی از کووید-۱۹ می باشد. براساس نمرهای که شرکت‌کنندگان در این پرسشنامه کسب کردند به سه سطح اضطراب تقسیم شدند که شامل سطح اضطراب پایین، متوسط و بالا بود.آنالیز دادهها با آزمون مجذور کای در نرم‌افزار SPSS انجام شد.
یافتهها: ۱۴۳ نفر شامل ۴۷ (۹/۳۲ درصد) نفر از ورودی ۹۵، ۵۵ (۳۸/۵ درصد) نفر از ورودی ۹۶ و ۴۱ (۲۸/۷ درصد) نفر از ورودی ۹۷ در این مطالعه شرکت کردند. ۷۳ (۵۱ درصد) نفر از شرکت‌کنندگان زن بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که ۵۰/۳ درصد دانشجویان سطح اضطراب پایین، ۴۶/۹ درصد سطح اضطراب متوسط و ۲/۸ درصد سطح اضطراب بالا را تجربه می‌کنند. هم‌چنین ارتباط معنیداری میان سال تحصیلی و سطح اضطراب مشاهده شد بدین صورت که دانشجویان سال جدیدتر سطح اضطراب بالاتری را نشان دادند(۰/۰۵P<). ارتباط معنیداری میان جنس و محل سکونت با سطح اضطراب مشاهده نشد (۰/۰۵P>).
استنتاج: میان سطح اضطراب و سال تحصیلی دانشجویان ارتباط معنیداری وجود دارد به این صورت در ورودی های جدیدتر سطح استرس بالاتر است. جهت کاهش سطح اضطراب دانشجویان نیاز به تجدید نظر در مدیریت کنترل عفونت، بهبود محیط کار و یادگیری نحوه برخورد با بیماران به منظور محافظت از همه و هم‌چنین آموزش و پشتیبانی از طرف موسسات دانشگاهی می‌باشد


صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb