۵۹ نتیجه برای شکی
مریم برزین ، ام البنین تازیکی ، محمود پزشکی ،
دوره ۱۱، شماره ۳۲ - ( مهر ۱۳۸۰ )
چکیده
سابقه و هدف: اوستئودیستروفی کلیوی نشان دهنده عوارض اسکلتی در مراحل انتهایی بیماری مزمن کلیوی است. از آنجا که امروزه اکثر بیماران با استفاده از روش های نگهدارنده و دیالیز به مدت طولانی زنده می مانند در تعداد زیادی از آنها انواعی از گرفتاری استخوانی دیده می شود که در صورت عدم درمان برای بیماران عوارضی را به وجود می آورد. این بررسی به منظور تعیین میزان شیوع عارضه فوق در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان حضرت فاطمه زهرا ساری در سال ۱۳۷۷ صورت گرفته است.
مواد و روش ها: تحقیق به روش توصیفی بر روی ۴۱ بیمار مبتلا به نارسایی کلیه که به طور مداوم تحت همودیالیز (هفته ای سه بار و هر بار به مدت ۴ ساعت) قرار داشتند و پس از توضیح طرح حاضر به همکاری شدند، صورت پذیرفت. برای هر بیمار ۹ کلیشه رادیوگرافی از دست ها، رخ قفسه سینه، رخ لگن، نیم رخ جمجمه، رخ و نیم رخ فقرات کمری، و رخ زانوها تهیه گردید و توسط رادیولوژیست مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج : از ۴۱ فرد مورد بررسی ۲۲ نفر مرد (۵۴ درصد) و ۱۹ نفر زن (۴۶ درصد) با میانگین سنی ۴۹ سال و محدوده سنی ۱۶ تا ۷۰ سال بودند. تعداد ۲۳ نفر (۵۶ درصد) از مجموع ۴۱ فرد مورد بررسی تغییرات رادیولوژیک به نفع اوستئودیستروفی را نشان دادند که از این تعداد ۶۱ درصد مرد و ۳۹ درصد زن بودند.
استنتاج: میزان شیوع اوستئودیستروفی کلیوی در بیماران همودیالیزی بیمارستان حضرت فاطمه زهرا نسبتا بالا می باشد. توصیه می شود برنامه غربالگری در جمعیت های در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی به منظور تشخیص به موقع انجام گیرد تا ضمن پیشگیری از بروز نارسایی کلیوی از بروز عوارض آن نیز پیشگیری به عمل آید
ام البنین تازیکی ، محبوب لسان پزشکی ،
دوره ۱۵، شماره ۴۹ - ( آذر ۱۳۸۴ )
چکیده
در این گزارش بیماری معرفی می شود که با تشخیص نارسایی مزمن پیشرفته کلیه (به علت کلیه پلی کیستیک) برای او همودیالیز بعد از جای گذاری کاتتر ژوگولار، شروع شد. اما بیمار جهت خروج کاتتر مراجعه نکرده و به مدت یک سال با کاتتر ژوگولار دیالیز می شد و عارضه ای نیز مشاهده نشد. بیمار پس از یک سال با تب مراجعه و علایمی از عفونت کاتتر (شایع ترین عارضه کاتترها) مشاهده نشد. تشخیص نهایی بیماری کارسینوم سلول کلیوی بود.
مهدی مرجانی ، مسعود سلک غفاری ، روزبه مریدپور ، عباس وشکینی ، یوال آن ،
دوره ۱۷، شماره ۶۱ - ( آذر ۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: پیوند خودی (Auto Transplantation) بهترین نوع پیوند جایگزین استخوانی می باشد، ولی محدودیت هایی دارد. لذا پیوند غیر خودی با استفاده از مواد صناعی یا طبیعی توصیه می شود. اسکلت آهکی صدف دریای خزر ایران در این تحقیق به عنوان یک ماده طبیعی جایگزین در تشکیل استخوان، مورد ارزیابی پرتونگاری قرار گرفت. قطعات صدف دریایی در نقص سوراخی شکل موجود در استخوان ران در گروه آزمایش با روند طبیعی التیام در بخش اسفنجی استخوان خرگوش مورد مقایسه قرار گرفت. خصوصیات کاربردی، گسترش استخوان سازی، مقاومت در برابر نیروهای استخوان و جذب آن در این مطالعه از طریق پرتونگاری با اشعه ایکس بررسی شد.
مواد و روش ها: مطالعه روی ۱۲ سر خرگوش سفید نیوزلندی در درمانگاه دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج انجام شد و ضمن نگهداری خرگوش ها به دو گروه مساوی ۶ تایی شامل گروه آزمایش و شاهد تقسیم شدند. نقص سوراخی شکل در یکطرف بخش تروکانتر بزرگ ران در گروه آزمایشی ایجاد شد و قطعات آماده شده صدف در تمام سوراخ ها کاشته شد. در گروه شاهد هم نقص های استخوان به همان شکل گروه آزمایش ایجاد و به منظور بررسی روند التیام طبیعی استخوان مورد بررسی قرار گرفت. پرتونگاری از خرگوش ها در روزهای صفر، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰، ۶۳ بعد از عمل تهیه گردید.
یافته ها: پرتونگاری های انجام شده پس از ۹ هفته در تمام نقص های استخوانی در گروه آزمایش، نشان دهنده کاهش تراکم ۱۵-۱۰ درصد صدف و گسترش استخوان سازی در اطراف قطعات بود. پرتونگاری های گروه شاهد، نشان دهنده التیام به میزان بیش از نصف در نقص سیلندری تروکانتر بزرگ ران بود. به دلیل بالا بودن مقاومت ساختاری قطعات صدف در برابر نیروهای وارده بر استخوان، هیچ یک از خرگوش ها دچار شکستگی های تروکانتریک نشدند.
استنتاج: به طور کلی می توان گفت صدف به عنوان یک منبع طبیعی کلسیم دارای کارآیی بالایی برای استفاده در زمینه جانشین های پیوند استخوان در جراحی های ارتوپدی پزشکی و دامپزشکی می باشد.
ماندانا زعفری ، فرشته بهمنش ، مریم توفیقی ، علیه عباسی ، آتوسا کیالاشکی ، آذر آقامحمدی ، کریم اله حاجیان ، مجید شربتداران ،
دوره ۲۰، شماره ۷۹ - ( آذر و دی ۱۳۸۹ )
چکیده
سابقه و هدف: باتوجه به اهمیت سرطان دهانه رحم درخانم ها و تشخیص زودرس آن و همچنین موارد بالای منفی کاذب پاپ اسمیر معمولی درغربالگری این بیماری، در سالیان اخیر مطالعات فراوانی جهت یافتن تست مناسبتر انجام شده است. تست های سیتولوژی بر پایه مایع ازجمله روش لایه نازک برپایع مایع بیشترین پتانسیل را درکاهش موارد منفی و بهبود کیفیت نمونه داشته اند. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه اسمیر پاپانیکولائو لایه نازک بر پایه مایع با پاپ اسمیر معمولی از نظر کفایت نمونه بود.
مواد و روش ها: در این بررسی آینده نگر، نتایج ۱۲۰ اسمیرلایه نازک با نتایج ۱۲۰ اسمیر پاپ معمول از نظر کفایت نمونه مقایسه شدند. اسمیر پاپ معمولی با اسپاچولا و پنبه سواپ تهیه شد. برای نمونهگیری با روش نازک از برس سرویکال استفاده شد و نمونه با دستگاه سایتوتک تهیه گردید. اسمیرها بر طبق سیستم بتسدا تفسیر شدند.
یافته ها: تعداد موارد رضایت بخش اما محدود با روش لایه نازک و با روش پاپ اسمیر معمولی بترتیب ۱۱,۹ درصد و ۳۹.۲ درصد بود. تعداد موارد غیر رضایت بخش با روش لایه نازک ۴.۲ درصد در مقایسه با اسمیر معمول ۹.۲ درصد بود. کاهش موارد غیر رضایت بخش و رضایت بخش اما محدود با روش لایه نازک و متعاقب آن افزایش اسمیرهای رضایت بخش، از لحاظ آماری معنی دار بوده است (P<۰.۰۵) کاهش موارد غیر رضایت بخش در روش لایه نازک (P>۰.۰۵) معنی دار نبوده ولی کاهش موارد رضایت بخش اما محدود (P<۰.۰۵) و افزایش اسمیرهای رضایت بخش (P<۰.۰۵) بر اساس آزمونهای آماری معنی دار بود.
استنتاج: نتایج نشان میدهد که روش لایه نازک بر پایه مایع ممکن است کیفیت نمونه را بهبود بخشیده و منجر به کاهش موارد غیر رضایت بخش و رضایت بخش اما محدود شد.
مریم رضایی دستجردی، ملیحه متوسلیان، علی اکبر مقدم نیا، ثریا خفری، مریم زواشکیانی، سعید مهدوی عمران،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ویژه نامه اسفند (شماره ۱) ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: دنچر استوماتیت کاندیدایی عارضهای شایع میباشد. عوارض جانبی به همراه موارد مقاوم کاندیدا به نیستاتین سبب شده که محققین به دنبال ترکیبات ضد قارچی دیگری باشند. بنابراین با توجه به توصیه طب سنتی به استفاده از ترکیب سرکه انگور و گلاب به عنوان دهانشویه، هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر دهانشویه سنتی بر کاندیدا به صورت بالینی و آزمایشگاهی میباشد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت تجربی و از نوع کارآزمایی بالینی بوده است که در بررسی بالینی آزمایشگاهی، ۳۰ بیمار دنچر استوماتیت کاندیدایی گرید ۲ و۳ به طور تصادفی به دو گروه تقسیم و تحت درمان با دهانشویه سنتی یا نیستاتین قرار گرفتند. نمای بالینی و شمارش کلنی کاندیدا، در نمونه های بزاق قبل و بعد از درمان بررسی شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی این ترکیبات روی کاندیداهای جدا شده به دست آمد.
یافتهها: علایم بالینی تمامی بیماران در گروه دهانشویه سنتی بهبود یافت، در حالی که این میزان در گروه نیستاتین ۲۳/۶۹ درصد بود. تمامی بیماران گروه دهانشویه سنتی از درمان رضایت داشتند، در حالی که در گروه نیستاتین ۳۹ درصد بیماران از درمان راضی بودند. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که در هر دو گروه تعداد کلنی کاندیدا آلبیکانس بزاق کاهش یافت. بیشترین گونه کاندیدای جدا شده آلبیکانس (۸۱/۸۱ درصد) بود. MIC و MFC دهان شویه سنتی به ترتیب ۱۲۵/۳ و ۵/۱۲ به دست آمد.
استنتاج: باتوجه به اثرات مفید و نداشتن عوارض جانبی دهانشویه سنتی و نیز شکایت بیماران ازعوارض جانبی نیستاتین، دهانشویه سنتی سرکه انگور و گلاب میتواند به عنوان ترکیب دارویی جهت درمان دنچر استوماتیت کاندیدایی تجویز شود.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱ N۲۰۱۳۰۴۲۷۱۳۱۳۶IRCT
مهدی مشکی، فرخنده السادات ترابی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ویژه نامه اسفند (شماره ۲) ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: سبک زندگی ناسالم، خطرات بهداشتی مهم در دوران نوجوانی، بیماریهای غیر واگیر و عمدهی مرگ و میرها در بزرگسالی را موجب میشود. ارزیابی نیازها با استفاده از تئوری، پایه و اساس برنامهریزی در ارتقای رفتارهای بهداشتی است. این مطالعه به بررسی مؤلفههای سبک زندگی و رابطهی آن با برخی از عوامل مرتبط در نوجوانی بر اساس تئوری رفتار برنامهریزی شده پرداخت.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۱۷۵ دانشآموز انتخاب شدند. دادهها با به کارگیری پرسشنامه سبک زندگی نوجوانان منطبق با تئوری در نرمافزار SPSS نسخه ۲۰ و آزمون ضریب همبستگی Pearson، آنالیز رگرسیون چند گانه و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: کیفیت سبک زندگی با افزایش سن دانشآموزان و تحصیلات پدر کاهش یافت. در تغذیه سالم (۴۳۸/۰ = P) و عدم پذیرش تعارف سیگار و الکل (۲۵۶/۰ = P) قصد با رفتار ارتباط نشان نداد. نگرش، پیشبینی قابل توجهی برای قصد (۲۶۸/۰ = B) و رفتار (۶۳۸/۰ = B) تغذیه سالم بود. قصد فعالیت بدنی، توسط کنترل رفتار درک شده (۲۴۴/۰ = B) و رفتار، توسط هنجارهای ذهنی پیشبینی شد (۴۲۴/۰ = B). قصد مدیریت استرس با هنجارهای ذهنی (۴۵۵/۰=B) و رفتار با کنترل رفتار درک شده پیشبینی شد (۷۶۷/۰ = B). در عدم پذیرش سیگار و الکل، نگرش ارتباط قوی با قصد (۸۲۹/۰ = B) و کنترل رفتار درک شده ارتباط قوی با رفتار نشان داد (۳۱۱/۰ = B).
استنتاج: فقدان ارتباط بین قصد و رفتار نشان داد که عوامل دموگرافیک ممکن است رفتار در نوجوانان را تحت تأثیر قرار دهد و مداخلات آموزشی با تمرکز بر سازه کنترل رفتار درک شده، راه مهمی برای رسیدن به رفتار مورد نظر باشد. برنامه ارتقای رفتارهای ورزشی در این گروه سنی با همکاری خانواده موفقترخواهد بود.
آتوسا کیالاشکی، فاطمه شکوهی، مریم توفیقی، ماندانا زعفری، نسیم زارع نژاد،
دوره ۲۲، شماره ۹۳ - ( مهر ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: سندرم قبل از قاعدگی از مشکلات عمده ۹۰- ۸۰ درصد خانم ها است که با ترکیبی از تغییرات آزاردهنده فیزیکی، روانی یا رفتاری در خلال مرحله لوتئال سیکل قاعدگی مشخص میشود. اگرچه روشهای درمانی مختلفی برای آن مطرح شده است، اما درمانی که کاملاً مؤثر و قطعی باشد مشخص نگردیده است. با توجه به شیوع بسیار بالای سندرم قبل از قاعدگی و اهمیت آن بر ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی فرد و از آنجاکه در حال حاضر در مطالعات تجربی، هیچ نوع درمانی برای آن مورد تأئید کامل قرار نگرفته، مطالعه حاضر جهت بررسی اثر عصاره لاواندر بر سندرم قبل از قاعدگی انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی یک سوکور بوده که بر روی دانشجویان دختر پس از تأئید سندرم قبل از قاعدگی و رد افسردگی (پرسشنامه بک) انجام شد. ۹۰ دانشجو به صورت تصادفی به دو گروه مورد و پلاسبو تقسیم شدند. نمونه ها از یک هفته قبل از قاعدگی با عصاره لاواند، (دو قطره ۲ بار در روز به مدت ۲ ماه متوالی) تحت درمان قرار گرفته و سپس شدت علایم سندرم قبل و پس از درمان اندازه گیری و با هم مقایسه شد. سپس دادهها با نرمافزار آماری SPSS۱۷ و آزمونهای ۲ Xو من ویتنی و t-test آنالیز شد.
یافتهها: گروه مورد و شاهد قبل از درمان از نظر شدت کلی علایم سندرم قبل از قاعدگی همگن بودند (۰۸۶/۰= p). نتایج نشان داد اگر چه شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از درمان درهر دوگروه دارو و دارونما کاهش یافت اما میزان کاهش شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از درمان در گروه لاواندر نسبت به دارونما کمتر بود (۰۰۰/۰= p).
استنتاج: عصاره گیاه لاواند به طور مؤثری باعث کاهش علایم سندرم قبل از قاعدگی شد و میتوان از آن به عنوان درمان مکمل در تسکین علایم سندرم قبل از قاعدگی استفاده کرد تا ضمن کاهش نیاز آنان به داروهای مسکن و عوارض جانبی آن از هزینههای اضافه سیستم درمانی هم اجتناب شود.
الهام کیا لاشکی، مهدی شریف، مهدی فخار، احمد دریانی، عبدالستار پقه،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( اسفند ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: ژیاردیالامبلیا یکی از پاتوژنهای تک یاختهای مهم است که در طبقهبندی جزء تاژکدران رودهای قرار میگیرد ژیاردیازیس معمولترین عفونت انگلی انسان در جهان است که باعث اسهال طولانی مدت میشود. هدف از این مطالعه مقایسه و ارزیابی ۵ روش مختلف استخراج DNA از کیست ژیاردیالامبلیا به منظور تعیین روش مطلوب بود.
مواد و روشها: این مطالعه بر روی ۳۰ نمونه مدفوع آلوده به انگل ژیاردیا صورت گرفت. تشخیص بیماری با تهیه گسترش مستقیم از نمونه مدفوع و رنگ آمیزی با لوگل بود.کیستهای ژیاردیا به روش گرادیان سوکروز تخلیص شدند و ۵ روش مختلف استخراج بر روی این نمونهها صورت گرفت. که شامل: ذوب و انجماد + گلوله های شیشهای+ کیت ((FGK، ذوب و انجماد +فنل کلروفرم ایزو امیل الکل PCI))، جوشاندن + فنل کلروفرم ایزو امیل الکل، سونیکاسیون + فنل کلروفرم ایزو امیل الکل و ذوب وانجماد + نمک با غلظت بالا (High salt) بود. سپس واکنش یک مرحلهای PCR بر روی DNA استخراج شده در ناحیه ژنی gdh انجام گرفت.
یافتهها: بالاترین و کمترین میانگین نسبت جذب نوری DNAOD)) به ترتیب مربوط به روش استخراج FGK از مدفوع و روش ذوب وانجماد + غلظت بالا نمک (High salt) است. همچنین بالاترین و کمترین میانگین غلظت به ترتیب مربوط به روش ذوب و انجماد + PCI و روش FGK است همچنین پس از الکتروفورز محصول PCR با استفاده از روش استخراج FGK اسمیری در باندها مشاهده نشد. کمترین زمان استخراج (۲h>) مربوط به روش FGK بود.
استنتاج: نتایج مطالعه حاضر نشان داد جهت رفع اشکالات استخراج DNA از کیست های ژیاردیا و کاهش زمان استخراج استفاده از گلولههای شیشهای (Glass beads) و سپس کیت استخراج Accu prep (Bioneer) روشی مطلوب و دارای بیشترین کارآیی میباشد.
محمدصادق منتظری ، ذبیح الله کاوه فارسانی ، حسینعلی مهرابی ، عباس شکیبا،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( اسفند ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: طرحوارههای ناسازگار اولیه که باعث آسیبپذیری نسبت به بسیاری از اختلالات روانی میگردند در دوران کودکی شکل میگیرند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین طرحوارههای ناسازگار اولیه و افسردگی در بین کودکان شهرستان فلاورجان بود.
مواد و روشها: بر این اساس، در قالب طرحی توصیفی از نوع همبستگی، تعداد ۲۵۰ نفر از جامعه دانش آموزان پسر دوره راهنمایی شهرستان فلاورجان به صورت خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامههای طرحواره کودک ریجکبور و دیبو و افسردگی بیرلسون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد با بالا رفتن نمرات طرحوارهای تنهایی، آسیب پذیری، بیاعتمادی، نقص، شکست، معیارهای سرسختانه و استحقاق، علایم افسردگی دانش آموزان افزایش پیدا میکند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام حاکی از آن بود که طرحوارههای تنهایی، نقص، بیاعتمادی/ بد رفتاری،آسیب پذیری و معیارهای سرسختانه قادر به پیش بینی ۴/۳۸ درصد از افسردگی در این دانش آموزان میباشد (۰۵/۰p<).
استنتاج: در مجموع یافتههای این پژوهش نشان داد که طرحوارههای ناسازگار اولیه به میزان قابل توجهی افسردگی را در کودکان پیش بینی میکند و همسو با نظریههای شناختی در تبیین افسردگی بود. لذا میطلبد در فریند درمان افسردگی کودکان و نوجوان به این مقوله شناختی هم توجه داشت.
محمد شکرزاده ، مسعود پورحسین، نفیسه نصری نصرآبادی، فرزانه ویسی ، زهره کوشکی،
دوره ۲۳، شماره ۹۹ - ( فروردين ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: منوکسید کربن(Co) گازی بیبو، بی رنگ و سمی است که فراوان ترین آلاینده در اتمسفر پایین است. مسمومیت با Co از شایعترین علل مرگ و میر در ایران محسوب میشود. از آنجایی که اطلاعاتی در مورد میزان شیوع مسمومیت با Co در استان مازندران وجود ندارد، این تحقیق با هدف بررسی شیوع مسمومیت با منواکسید کربن در سالهای ۱۳۹۰- ۱۳۸۸ انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی میباشد که در آن با مراجعه به سازمان پزشکی قانونی استان مازندران اطلاعات لازم دریافت شد. همچنین با مطالعه گزارش کالبدگشایی و پرونده متوفیان طی ۳ سال، اطلاعات مربوط به سن، جنس، شغل، علت مسمومیت و دیگر اطلاعات مورد نیاز جمعآوری گردید. برای تحلیل نتایج وبررسی روابط بین متغیرها از نرم افزار آماری SPSS وآزمون آماری ² استفاده شده است.
یافتهها: از ۲۴۴۶ مرگ در طی سه سال ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۰، ۲۳۷ نفر در اثر مسمومیت فوت کردهاند که در ۲۷ نفر
(۴/۱۱ درصد) ناشی از منوکسید کربن بوده است. بروز مسمومیت در جنس مذکر ۷/۱ برابر بیشتراز جنس مؤنث بود. بیشترین موارد مرگ در رده سنی ۲۱ تا۳۰ سال و در گروه شغلی آزاد و زنان خانه دار بود. بیشتر موارد مرگ در ماههای سرد سال رخ داده بود. مسمومیت در تمامی موارد اتفاقی بود.
استنتاج: با توجه به اینکه در بیشتر موارد مسمومیتهای منجر به فوت ناشی از گاز Co (قاتل خاموش) به صورت آرام و پنهان پدیدار میشود، علایم تدریجی آن عملاً مجال هرگونه دفاع و فرار شخص را ناممکن میسازد. از این رو آموزش و اطلاع رسانی به مردم از طریق رسانه های عمومی و محیطهای آموزشی درباره خطرات و راههای مقابله با مسمومیت با گاز Co کاملاً ضروری به نظر میرسد.
امیر رشیدلمیر ، سمیرا غلامیان، احمد ابراهیمی عطری، مهدی سیدالحسینی، محمود حصارکوشکی،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۱ - ( خرداد ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: رزیستین و آدیپونکتین نقش مهمی در بیماریهای مرتبط با چاقی از طریق تنظیم فرایندهای سوخت وساز و سیستم ایمنی ایفا میکنند. لذا هدف از این تحقیق تأثیر تمرین هوازی منظم بر مقادیر پلاسمایی رزیستین و آدیپونکتین زنان جوان فعال بود.
مواد و روشها: ۲۰ نفر از زنان فعال (بسکتبالیست) انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت ۸ هفته و چهارجلسه در هفته با شدت ۸۰- ۷۰ درصد ضربان قلب بیشینه تمرینات هوازی را اجرا کردند و گروه کنترل طی این دوره بدون تمرین بودند. شاخص توده بدنی، درصد چربی و سطوح رزیستین و آدیپونکتین پلاسما در شرایط قبل و بعد از هشت هفته تمرین هوازی اندازهگیری شدند. رزیستین و آدیپونکتین از روش ELISA ساندویچی اندازهگیری شدند. آنالیز آماری با استفاده از آزمون اندازههای تکراری و t همبسته انجام گرفت.
یافتهها: نتایج این تحقیق ۸ هفته تمرین باعث کاهش معنی دار شاخص توده بدنی(۰۵/۰>p؛ ۲۷۱/۱۰= (۱۸و۲)F) و درصد چربی در گروه تمرین هوازی شد (۰۵/۰>p؛ ۱۹/۸ = (۱۸و۲)F). همچنین رزیستین کاهش معنیدار در گروه تمرین هوازی داشت (۰۵/۰>p؛ ۵۴/۳۵ = (۱۸و۲)F) و آدیپونکتین افزایش معنیدار در گروه تمرین هوازی نشان داد(۰۵/۰>p؛ ۹۱/۲ = (۱۸و۲)F).
استنتاج: تمرین هوازی منظم علاوه بر کاهش وزن، شاخص تودهبدنی و درصد چربی، موجب کاهش رزیستین و افزایش ادیپونکتین در زنان جوان فعال میشود که میتواند نشان دهنده کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی باشد.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱ N۲۰۱۲۱۲۱۵۱۱۵۲IRCT
محمد شکرزاده، متین پران دوجی، فاطمه شکی،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۹ - ( بهمن ۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای مهم بهداشت مواد غذایی به شمار میآید. برنج یکی از انواع پر مصرف غلات در جهان است که به طور گسترده در رژیم غذایی مردم وجود دارد. در این تحقیق میزان سرب، کادمیوم و کروم در برنج طارم مزارع استان گلستان و مقایسه آن با برنج وارداتی هندی در همان استان بررسی شده است.
مواد و روشها: ده برند معروف برنج هندی پرفروش از بازار استان خریداری شد که به صورت کدهای ۱ تا ۱۰ شمارهگذاری شد. هر یک از شهرستانهای استان گلستان بر اساس موقعیت جغرافیایی، ۲۰ نمونه برنج طارم تهیه گردید که شامل شهرستانهای گرگان، علی آباد، مراوه تپه، مینودشت، گنبد و گالیکش است. غلظت فلزات مورد نظر در نمونهها توسط دستگاه جذب اتمی سنجیده شد.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد که به صورت کلی در برنج ایرانی میزان سرب ppm ۰۹/۰± ۳۲/۰، میزان کادمیوم ppm ۰۵/۰± ۱۷/۰ و میزان کروم ppm ۱۰/۰± ۱۷/۰ مشاهده شد و در برنج هندی این مقادیر برای سرب ppm ۱۹/۰± ۳۳/۰ برای کادمیوم ppm ۰۲/۰± ۰۴/۰ و برای کروم ppm ۱۱/۰± ۲۸/۰ به دست آمد. بین مقادیر سرب در برنج ایرانی و هندی از لحاظ آماری تفاوت قابل توجهی وجود ندارد (۰۵/۰> p). لیکن در مورد کادمیوم و کروم این تفاوت قابل توجه است به صورتی که در برنج ایرانی میزان کادمیوم بیشتر از برنج هندی مشاهده شد (۰۰۱/۰< p) و در برنج هندی میزان کروم بیشتر به دست آمد (۰۰۱/۰< p).
استنتاج: با توجه به یافتههای فوق الذکر به نظر میرسد تفاوت برنجهای ایرانی و هندی ببیشتر مرتبط با میزان کادمیوم و کروم میباشد و میزان سرب تفاوت چندانی ندارد و لذاتوصیه میشود با توجه به عوارض تماس طولانی مدت با فلزات سنگین، میزان فلزات سنگین و میزان دریافت هفتگی آنها از طریق سایر محصولات کشاورزی همانند سبزیجات به صورت دورهای مورد ارزیابی قرار گیرد.
ذبیح اله یوسفی، کاظم ندافی، رضاعلی محمدپور تهمتن، محمد علی ززولی، زهره کوشکی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۳ - ( خرداد ۱۳۹۳ )
چکیده
سابقه و هدف: گاز رادون پرتوی بی بو و بیرنگ است که بهواسطه فروپاشی اورانیوم موجود در زمین ایجاد شده و از طریق درز و شکافهای ساختمانی به فضای داخلی خانهها راه مییابد. گاز رادون با انتشار پرتو آلفا و چسبیدن به ذرات گرد و غبار و آئروسلهای موجود در هوا میتواند باعث ایجاد سرطان ریه شود. با توجه به اینکه ۶۵ تا ۹۵ درصد از عمر انسان در محیطهای بسته سپری میشود. این گاز میتواند بر سلامت انسان تاثیر منفی بگذارد. لذا هدف از این مطالعه اندازهگیری غلظت گاز رادون موجود در خانه های شهر گرگان و مقایسه میزان غلظت موجود با استاندارد توصیه شده توسط انجمن حفاظت محیط زیست امریکا میباشد.
مواد و روشها: در این پژوهش برای اندازهگیری گاز رادون، ۲۱۲ منزل مسکونی واقع در شهر گرگان انتخاب شد. دتکتورهای رد پای هستهای حالت جامد solid-state nuclear track detectors (SSNTDs) مجهز به آشکارساز ۳۹ CR- به مدت سه ماه طی فصل زمستان در اتاق خواب و نشیمن به فاصله ۵۰ تا ۹۰ سانتیمتری از کف زمین دور از پنجره و نور آفتاب نصب شدند. پس از جمعآوری، آشکارسازها در محلول سود ۲۵/۶ نرمال در دمای ۸۵ درجه سانتیگراد به مدت سه ساعت قرار داده شد و پس از آماده سازی با استفاده از دستگاه اسکن اتوماتیک و روشهای آماری مناسب، غلظت گاز رادون تعیین شد.
یافتهها: با توجه به مقایسه نتایج به دست آمده با استانداردهای انجمن حفاظت محیط زیست آمریکا مشخص شد که تنها نزدیک به سه درصد منازل مسکونی شهر گرگان دارای غلظت گاز رادون بالاتر از ۱۴۸ بکرل بر متر مکعب می باشد.
استنتاج: نتایج حاصل از این مطالعه میتواند برای تهیه نقشه ملی گاز رادون در سطح کشور مورد استفاده قرار گیرد.
مهدی فخار، الهام کیالاشکی، مهدی شریف،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۳ - ( خرداد ۱۳۹۳ )
چکیده
ژیاردیالامبلیایکی از شایع ترین تک یاخته های روده ای تعداد زیادی از مهره داران نظیر انسان و حیوانات اهلی و
وحشی است . مطالعات مولکولی نشان می دهد که ژیاردیا لامبلیا یک انگل پیچیده است . در حال حاضر بیماری ژیاردیازیس
یکی از مشکلات مهم بهداشت فردی و اجتماعی کشورهای مختلف دنیا م ی باشد . ژیاردیازیس به عنوان یک بیماری
است . در این مطالعه مروری غیر نظا م مند ضمن اشاره به اپیدمیولوژی H تا A زئونوزشناخته شده و شامل ۸ اسمبلیج اصلی
مولکولی ژیاردیالامبلیا در جهان و ت أکید بر جنبه های زئونوزآن سابقه ژیاردیازیس وانواع ژنوتیپ انگل در ایران مورد
،Google Scholar بررسی قرار گرفته است. جامعه مورد مطالعه را مقالات نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی معتبر نظیر
در محدوده زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۲ در ایران و جهان تشکیل Magiran و Scopus ،Iran Medex ،Science direct ،Pubmed
بیش ترین شیوع را به خ ود A II و B III داده است. باتوجه به مطالعات انجام شده در بخش های مختلف جهان، اسمبلیج های
اختصاص داده اند. در ضمن ارتباط کاملا مشخصی بین اسمبلیج های ژیاردیا لامبلیا و علای م بالینی وجود ندارد و نتایج
مطالعات با یکدیگر ضد و نقیض هستند. هم چنین شیوع ژیاردیازیس در نقاط مختلف ایران بین ۲ تا ۳۶ درصد و ب هصورت
فراوانترین A II و B III اندمیک وجود دارد. با توجه به مطالعات محدود صورت گرفته درایران به نظر م یرسد که اسمبلیج
نوع اسمبلیج های ژیاردیا باشند . لذا انجام مطالعات جامع بر روی ایزوله های انسانی و حیوانات مختلف در نقاط مختلف
کشور به ویژه نقاطی که تحقیقی درآن ها صورت نگرفته ضروری به نظر می رسد.
حسین کارشکی، علی مشکین یزد ، پروانه سودمند،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۳ - ( خرداد ۱۳۹۳ )
چکیده
سابقه و هدف: استیگما به بیماریهای اعصاب و روان منجر به تحمیل بار اضافی این بیماریها بر سلامت عموم میگردد. به طور کلی، استیگما وضعیت جدایی و تمایزی است که در قالب نگرش منفی شکل میگیرد. با توجه به اهمیت استیگما در زندگی و رفتار بیماران پژوهش حاضر با هدف اعتبار یابی پرسشنامه استیگما در بیماران روان انجام گرفت.
مواد و روشها: در این پژوهش توصیفی جامعه پژوهش شامل بیماران بستری در بیمارستان ابن سینا مشهد در سال ۹۱-۹۲ بود. به روش نمونهگیری تصادفی تعداد ۲۱۰ از بیماران انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه استیگما کینگ (۲۰۰۷) جمعآوری شد. روایی محتوایی ابزار با استفاده از نظر متخصصان تأیید گردید. دادهها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: اعتبار محتوا، اعتبار سازه و همسانی درونی (آلفایکرانباخ) پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت در این پژوهش ۱۰تن از متخصصان روش تحقیق اعتبار محتوای این پرسشنامه را مورد تأیید قرار دادند. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان دهنده این است که الگوی سه عاملی برازش قابل قبولی با دادهها دارد. ضریب آلفای کرانباخ نیز نشان داد که پرسشنامه استیگما از پایایی قابل قبولی برخوردار است.
استنتاج: پرسشنامه استیگمای مایکل کینگ را میتوان مقیاسی معتبر برای سنجش میزان استیگما در نظر گرفت.
محمد شکرزاده ، فائزه علیدوست، یزدان نوریان ، نرگس واعظی، ابراهیم محمدی ، فاطمه شکی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۴ - ( تیر ۱۳۹۳ )
چکیده
سابقه و هدف: رسوراترول ترکیبی پلیفنولیک است و به مقدار زیاد در هسته انگور و سایر گیاهان دارویی یافت میشود. رسوراترول دارای اثرات آنتیاکسیدانی می باشد و اثرات خوبی را در جلوگیری از آسیب اکسیداتیو نشان داده است. پاراکوات می تواند از طریق استرس اکسیداتیو و اختلال در عملکرد میتوکندری سبب بروز آسیب بافتی شود. در این مطالعه، اثرات محافظتی رسوراترول روی سمیت میتوکندریایی پاراکوات روی میتوکندریهای ایزوله از ریه و مغز رت مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: بافت ریه و مغز از رت ویستار جدا شده و میتوکندری آنها با روش سانتریفیوژ متعدد جداسازی شد. هر یک از میتوکندریهای جدا شده از بافتهای ریه و مغز، به سه گروه کنترل، گروه تحت پاراکوات و گروه تحت رسوراترول تقسیم شدند. میزان عملکرد میتوکندری به وسیله تست MTT مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: پاراکوات سبب اختلال در عملکرد میتوکندریهای ایزوله شده از ریه و مغز رت به صورت وابسته به غلظت شد که سمیت بیشتری را در میتوکندریهای ایزوله شده از مغز رت نشان داد. رسوراترول باعث محافظت در برابر اختلال در عملکرد میتوکندری ناشی از پاراکوات در میتوکندریهای ایزوله شده از ریه و مغز رت شد.
استنتاج: با توجه به اثر محافظتی رسوراترول روی آسیب میتوکندریایی ناشی از پاراکوات، میتوان از رسوراترول در شرایط پاتولوژیک ناشی از استرس اکسیداتیو و آسیب میتوکندری استفاده کرد.
اکرم کوشکی، طاهره توفیقیان، رویا اکبرزاده،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۵ - ( مرداد ۱۳۹۳ )
چکیده
سابقه و هدف: تالاسمی ماژور یک بیماری ارثی خونی است که در ایران شیوع بالایی دارد. سوء تغذیه و کاهش رشد در این بیماران شایع میباشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت تغذیهای و شاخصهای خونی بیماران بتاتالاسمی ماژور انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۷۲ بیمار ۲۰-۱۰ ساله مبتلابه تالاسمی ماژور مراجعهکننده به کلینیک تالاسمی مشهد و سبزوار که مایل به همکاری بودند، به روش سرشماری انتخاب شدند. بعد از کسب رضایتنامه کتبی، قد و وزن آنها به روش استاندارد معمول اندازهگیری و دریافت رژیمی آنها با استفاده از بسامد خوراک مشتمل بر ۱۶۰ قلم غذایی، تعیین شد و با نرمافزار Nutritionist (ΙV) تجزیه و تحلیل شد. همچنین ۵ سی سی خون از تمامی بیماران جهت سنجش شاخصهای خونی هموگلوبین، هماتوکریت و فریتین سرم گرفته شد. اطلاعات با نرمافزار SPSS۱۶ و با استفاده از آزمونهای آمار توصیفی، one-sample t-test و اسمیرنف کولموگراف تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: در این مطالعه ۶/۵۵ درصد نمونهها مونث و ۴/۴۴ درصد آنها، مذکر با میانگین BMI به ترتیب ۷۴/۳±۰۵/۱۹ و ۷/۳±۹۹/۱۸ کیلوگرم برمتر مربع شرکت داشتند. دریافت تمامی درشت مغذیها به استثنا کلسترول و فیبر دریافتی در آنها بیش از مقادیر استاندارد بود و دریافت تمامی ریزمغذیها به استثنا اکثر ویتامینهای گروه B و مینرالهای کلسیم، فسفر، پتاسیم و سدیم کمتر از مقادیر توصیه شده استاندارد بود. همچنین هموگلوبین و هماتوکریت بیماران کمتراز مقادیر نرمال وفریتین سرم بیش از مقادیر نرمال بود.
استنتاج: یافتهها نشان داد که سوءتغذیه ناشی از کمبود ریزمغذیها در این بیماران شایع است.
محمد علی ززولی، زهره کوشکی، فرزانه طبرینیا، هاجر طبرینیا، همت قلی نیا،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۱ - ( بهمن ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف: امروزه به دلایلی مانند افزایش تقاضای آب شرب سالم، محدودیت منابع آب شیرین و اطمینان از کیفیت آبهای بطریشده، تمایل به مصرف این آبها رشد قابل توجهی را نشان میدهد. لذا هدف از این مطالعه بررسی کیفیت میکروبی، فیزیکوشیمیایی و غلظت فلزات سنگین آبهای بطری شده موجود در استان مازندران بوده است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت توصیفی- مقطعی بر روی ۶۰ بطری ۵/۱ لیتری از ۱۵ مارک مختلف آبهای بطریشده واحدهای تولیدی فعال در استان مازندران در فصول مختلف سال۹۱ انجام شد. ۳۳ مشخصه میکروبی، فیزیکی، شیمیایی وغلظت فلزات سنگین مطابق با استاندارد متد بررسی و نتایج با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و ملی ایران مقایسه گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی۱۰۰درصد نمونههای مورد مطالعه در محدوده استانداردهای ملی ایران قرار دارد. از میان پارامترهای شیمیایی در مقایسه با استانداردها، فلوئور دارای کمترین مقدار (۰۱/۰ میلیگرم در لیتر)، نیکل و بور دارای بیشترین مقدار (بهترتیب ۰۸/۰ و ۱ میلیگرم در لیتر) و در میان فلزات سنگین جیوه، کروم و سرب (۰۰۱/۰، ۰۱/۰ و ۰۵/۰ میلیگرم در لیتر) دارای حداکثر مقدار مجاز بودند. علاوه براین، تفاوت معنیداری در تمام نمونهها بین مقادیر اندازه گیری شده و مقادیر درج شده بر روی برچسب بطریها وجود نداشت(۰۵/۰p<).
استنتاج: طبق نتایج مقادیر تمام پارامترهای میکروبی، فیزیکوشیمیایی و فلزات سنگین به غیر از نیکل در محدوده استانداردها میباشد. با این وجود پایش مداوم آبهای بطریشده بهعلت افزایش روز افزون مصرف و توزیع مارکهای جدید حائز اهمیت میباشد.
علی خورشیدی، علی مرادی، مریم شکیبا، خالد رحمانی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۴ - ( اردیبهشت ۱۳۹۴ )
چکیده
سابقه و هدف: تخمین جمعیت معتادان به عنوان یکی از گروههای سخت در دسترس جهت طراحی برنامههای مداخلهای و کاهش آسیب ضروری به نظر میرسد. مناسب ترین راه برآورد تعداد معتادین، استفاده از شیوه های غیر مستقیم است. این مطالعه با هدف تخمین شیوع سوء مصرف مواد در شهرستان ایلام انجام شد.
مواد و روشها: دادههای مطالعه از دو منبع بیمارستان و سازمان بهزیستی و بر اساس مستندات و پروندههای افراد در هر مرکز جمعآوری شد. سپس با استفاده از روش صید باز صید نسبت به برآورد جمعیت دارای سوء مصرف و همچنین شیوع آن اقدام شد.
یافتهها: ۶۰۹ نفر دارای سوءمصرف مواد (۲۳۷ نفر مربوط به سازمان بهزیستی و ۳۷۲ نفر مربوط به بیمارستان آیت اله طالقانی) از دو منبع مورد بررسی استخراج گردید.. برآورد جمعیت دارای سوء مصرف مواد، ۵۹۱۷ نفر بود. شیوع سوء مصرف مواد در کل شهرستان ۷۷/۲ درصد (حدود اطمینان ۹۵ درصد: ۰/۴ - ۵/۱) و در جمعیت بالای ۱۵ سال ۵۷/۳ درصد ( حدود اطمینان ۹۵ درصد: ۲/۵ - ۹/۱) برآورد گردید.
استنتاج: یافتههای تحقیق نشان داد که شیوع سوء مصرف مواد در شهرستان ایلام و بهویژه جمعیت بالای ۱۵ سال نسبتاً بالا بوده و مستلزم توجه جدی سیاستگذاران و متولیان برنامههای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی میباشد.
زینب وفائی پور، محمد شکرزاده ، منیره جهانی، فاطمه شکی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۵ - ( خرداد ۱۳۹۴ )
چکیده
سابقه و هدف: دیابت بارداری به افزایش گلوکز خون در دوران بارداری که برای اولین بار شروع یا تشخیص داده شود گفته میشود. آسیب میتوکندریایی و استرس اکسیداتیو بیشترین اهمیت را در ایجاد عوارض دیابت دارند. نانوذرات سریم اکساید دارای خواص آنتیاکسیدانتی میباشد. در این مطالعه اثر محافظتی نانوسریا در جلوگیری از آسیب میتوکندری ایجاد شده به دنبال القاء دیابت بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه موشها به پنج گروه کنترل، دیابتی، نانوسریا، دیابت + نانوسریا ، و دیابت + ویتامین E تقسیم شدند. دیابت با تزریق استرپتوزوتوسین (mg/kg IP ۶۰) القا شد. قند خون در روزهای ۱،۵،۱۰ و ۱۵ بارداری بررسی گردید. قندخون بالاتر از mg/dl۲۰۰ به عنوان دیابتی در نظر گرفته شد. در روز ۱۶ بارداری جنینها با عمل سزارین خارج شده و میتوکندری آنها با روش سانتریفیوژ متعدد جداسازی شد. سپس فاکتورهای استرس اکسیداتیو و آسیب میتوکندریایی اندازهگیری شدند.
یافتهها: دیابت باعث افزایش معنیدار (۰۵/۰< p) تولید گونههای فعال اکسیژن، لیپید پراکسیداسیون و اکسیداسیون گلوتاتیون در میتوکندیهای جدا شده از جنین مادر دیابتی شد. تجویز نانوسریا (mg/kg۶۰) به صورت معنیداری
(۰۵/۰< p). باعث جلوگیری از بروز عوارض ناشی از دیابت بارداری در میتوکندری جنین موشها شد. همچنین عملکرد میتوکندریها به صورت معنیداری در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش پیدا کرد که تجویز نانوسریا باعث مهار معنیدار سمیت میتوکندریایی ناشی از دیابت گردید (۰۵/۰< p).
استنتاج: نانوذرات سریم اکساید اثرات معنیداری را در جلوگیری از استرس اکسیداتیو و آسیب میتوکندریایی ناشی از دیابت بارداری نشان داد که میتواند جهت کاهش عوارض دیابت بارداری پیشنهاد گردد.