۷۲ نتیجه برای باکتری
مهدی یونسی رستمی، روح الله عبدی ، حسن احمدنیا ،
دوره ۹، شماره ۲۵ - ( ۱۰-۱۳۷۸ )
چکیده
سگمانهایی از روده که جهت افزایش حجم مثانه بکار می روند دارای عوارض متعددی می باشند که از جمله عوارض آن ایجاد سنگ می باشد. در این مقاله بررسی مقالات و گزارش یک مورد سنگ بسیار بزرگ ( ۵۸۳ گرم ) بدنبال ایلئوسیستوپلاستی ارائه گردیده است. تا کنون سنگی با این اندازه در ایران گزارش نشده است.
محمدرضا حق شناس ، سیدمهدی میرمبینی ، فرهنگ بابامحمودی ،
دوره ۱۰، شماره ۲۶ - ( ۱-۱۳۷۹ )
چکیده
سابقه و هدف: سل یک بیماری عفونی مزمن با تظاهرات مختلف و سیر تدریجی است و هنوز هم مشکل اصلی بهداشتی و یکی از علل مرگ و میر در جهان محسوب می شود. به طوری که ۳/۱ جمعیت دنیا با عفونت سلی برخورد داشته، سالیانه ۱۰-۸ میلیون مورد جدید به آن اضافه شده و هرساله ۳-۲ میلیون نفر به علت بیماری سل فوت می شوند. با شیوع بیماری ایدز در جوامع امروز به نظر می رسد که آلودگی به سل با شدت بیشتری خود را نشان می دهد. تخمین زده می شود که در سطح جهان بیش از ۳۰ میلیون آلوده به HIV وجود داشته که از این جمعیت حدود ۶/۵ میلیون نفر به سل نیز آلوده می باشند.با توجه به این که شیوع بیماری سل و HIV در محیط های پرجمعیت مخصوصا زندان بیشتر گزارش شده است تحقیق حاضر با هدف تعیین میزان شیوع بیماری سل و ایدز در زندانیان شهر ساری طراحی و انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این تحقیق با استفاده سرنگ انسولین و PPD پنج واحدی توسط افراد مجرب بر روی ۶۵۰ زندانی تست فوق به عمل آمده و نتایج تست PPD بعد از ۷۲-۴۸ ساعت مورد بررسی قرار گرفت.افرادی که دارای اندوراسیون بیش از ۵ میلی متر بودند به عنوان PPD مثبت تلقی شدند. از افراد فوق و همچنین کسانی که دارای علایم تب، لاغر شدن، سرفه حداقل به مدت سه هفته و بی اشتهایی بوده اند نمونه گیری از خلط صبحگاهی و ناشتا به عمل آمده است.نمونه های خلط در محیط کشت لون استاین جانسون به روش خطی کشت داده و درانکوباتور در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد به مدت ۳ هفته تا ۲ ماه قرار داده شدند. همچنین از نمونه های فوق لام تهیه و رنگ آمیزی ذیل نلسون انجام شد. از این افراد با استفاده از سرنگ به میزان cc۵ خون تهیه کرده و سپس این نمونه جهت انجام تست HIV به روش الیزا به سازمان انتقال خون منتقل شد.
نتایج:از مجموع ۶۵۰ زندانی که تست PPD انجام شد حدود ۸۳ نفر ۶۲/۱۲ درصد از آنها دارای اندوراسیون بیش از ۱۰ میلی متر و ۴۵ نفر ۹۲/۶ درصد دارای اندوراسیون ۱۰-۵ میلی متر و بقیه کمتر از ۵ میلی متر بوده اند.از مجموع ۳۰۰ نفر که نمونه گیری خلط و خون از آنها بعمل آمده پس از کشت و تست های لازم فقط سه نفر (۱ درصد) از نظر باسیل اسیدفاست مثبت بوده و همه نمونه ها از نظر HIV منفی بوده است.
استنتاج: درصد پایین شیوع آلودگی در زندان مورد مطالعه که حکایت از رعایت مقررات بهداشتی در این زندانها می کند نشان می دهد با دقت در اصول بهداشتــی می توان حتی در مرکــز پرجمعیتــی مثل زندانها شیوع بیماری سل را کنترل کرد.
طاهره شکوهی ، محمد آهنجان ، عبدالمجید کثیری ،
دوره ۱۱، شماره ۳۲ - ( ۷-۱۳۸۰ )
چکیده
سابقه و هدف: عفونت گوش خارجی یکی از معمول ترین مشکلاتی است که متخصصین گوش و حلق و بینی و پزشکان عمومی در درمانگاه های گوش و حلق و بینی با آن روبه رو می باشند. اوتیت خارجی التهاب کانال خارجی گوش و لاله گوش بوده که دردناک نیز می باشد. علت اوتیت خارجی ممکن است عفونی یا غیرعفونی یا هردو باشد. انواع عفونی آن توسط باکتری ها یا قارچ ها ایجاد می گردد. شیوع اوتیت خارجی در تابستان به مراتب بیشتر از زمستان است. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه مازندران و نزدیکی به دریا و وجود مکان های سالم سازی دریا و استخرها با هدف تعیین عوامل میکروبی و قارچی اوتیت خارجی در راستای اتخاذ برخورد مناسب تحقیقی در تابستان ۷۸ بر روی مراجعین به درمانگاه ENT انجام شد.
مواد و روش ها: افرادی که بر اساس معیار کلینیکی مبتلا به اوتیت خارجی تشخیص داده شده بودند پس از کسب موافقت حضوری به وسیله دو سواب استریل مرطوب شده با سرم فیزیولوژی استریل یا رینگ نمونه گیری شذه و نمونه ها سریعا به آزمایشگاه منتقل شدند. اطلاعات بر طبق پرسشنامه از طریق مصاحبه و مشاهده توسط پزشک تکمیل می گردید.از نمونه ها ابتدا یک مونته مرطوب با پتاس ۱۰ درصد و یک گسترش خشک تهیه و رنگ آمیزی گرم برای عناصر قارچی و باکتریایی به عمل آمد و سپس از نمونه به محیط کشت روتین (بلاد آگار و مکانکی آگار) جهت بررسی باکتریایی و برای بررسی قارچی به محیط سابرودکستروز آگار تلقیح گردید. کشت های باکتریایی بعد از ۲۴ ساعت جهت تشخیص نهایی به محیط های افتراقی برده شد و کشت های قارچی پس از ۴۸ ساعت بر اساس خصوصیات ماکروسکوپی مورد شناسایی قرار گرفتند.
نتایج : در این بررسی از ۱۰۱ مورد (۵۹ زن و ۴۲ مرد) بالینی اوتیت خارجی، ۳۹ مورد باکتری (۶/۳۸ درصد)، ۲۳ مورد (۲۲,۸ درصد) قارچ، و ۱۶ مورد (۲/۱۵ درصد) باکتری و قارچ تواما عامل ایجاد اوتیت خارجی بوده اند. بیشترین مبتلایان در دهه های سوم و چهارم بوده اند. آزمون کای دو بین وقوع اتومایکوز و جنس همبستگی معنی داری نشان داد (p<۰.۰۰۵)، در حالی که بین اوتیت باکتریایی و جنس همبستگی معنی داری مشاهده نشد. در این بررسی از ۷/۲۲ درصد موارد هیچ ارگانیسم پاتوژنی جدا نشد، فقط در مواردی فلورهای نرمال پوست (استافیلوکوک اپیدرمیدیس، کورینه باکتریم ها، استرپتوکوک های غیرهمولیتیک) جداگردیده است. عمده ترین باکتری جدا شده پسودوموناس آئروژینوزا ۳۷ مورد (۳۶.۶ درصد) و عمده ترین قارچ جدا شده آسپرژیلوس نیجر ۱۰ مورد (۹/۹ درصد)، گونه های مخمری ۹ مورد (۹/۸ درصد) و آسپرژیلوس فومیگاتوس ۵ مورد (۵ درصد) بوده است.
استنتاج: در این تحقیق علایم اتومایکوز شبیه به اوتیت باکتریال ولی با شدت کمتری بوده است، ولی احساس خارش و پری گوش در اتومایکوز بیشتر از اوتیت باکتریال می باشد. لذا پیشنهاد می شود با توجه به مشابهت علایم کلینیکی قبل از درمان بررسی آزمایشگاهی جهت تعیین عامل عفونت انجام گیرد.
رمضان علی دیانتی نیلکی ، محمود شریعت ،
دوره ۱۳، شماره ۴۰ - ( ۷-۱۳۸۲ )
چکیده
سابقه و هدف: بررسی ها نشان می دهد که آب های سطحی با زیرزمینی در بعضی از مناطق اطراف منابع آلاینده در مقادیر بیش تر از حد مجاز شرب، به کادمیوم آلوده می باشند. در مورد جذب بیولوژیکی کادمیوم در غلظت های زیاد (موجود در فاضلاب های صنعتی) با استفاده از توده باکتریایی، گزارش های متعددی وجود دارد. اما درباره حذف غلظت های کم کادمیوم (موجود در منابع آب آلوده شده) به روش مذکور، تحقیقات اندکی صورت گرفته است، هدف از این تحقیق، تعیین خطوط منحنی (ایزترم های) جذب کادمیوم (در محدوده غلظت های ۰،۲ تا ۵ میلیگرم بر لیتر) به وسیله توده باکتریایی، تعیین اثراتPH و غلظت توده روی خطوط منحنی و همچنین تعیین میزان کارایی ستون حاوی بستر سیلیس دارای توده چسبیده، در حذف کادمیوم از آب بوده است.
مواد و روش ها: خطوط منحنی جذب کادمیوم به وسیله توده باکتریایی در PH های مختلف مطابق روشALTM تعیین شد.اثر غلظت توده بر میزان جذب کادمیوم روی واحد وزن توده (q)، میزان جذب کادمیوم به وسیله توده تازه و غیرتازه و همچنین میزان جذب کادمیوم از توده تماس با آب مقطر تعیین گردید. منحنی های نقطه شکست مربوط به عبور آب حاوی کادمیوم برای غلظت ۰،۵ میلی گرم بر لیتر در زمان تماس های بستر خالی (EBCT) برابر ۱۵ و ۳۰ دقیقه رسم گردید.
یافته ها: با افزایش غلظت اولیه کادمیوم، میزان جذب آن روی واحد وزن توده (q) زیاد، اما بازده حذف، کاهش یافت. جذب کادمیوم روی توده باکتریایی از معادله سینتیک درجه اول تبعیت کرد با افزایش غلظت توده از میزان جذب کادمیوم روی واحد وزن توده (q)، کاسته شد افزایش PH موجب افزایش جذب کادمیوم شد. میزان جذب کادمیوم به وسیله توده تازه و غیرتازه تقریبا با هم برابر بود. میزان جذب کادمیوم از توده بر اثر تماس با آب مقطر، ۱۶ درصد به دست آمد. برای غلظت ۰،۵ میلیگرم بر لیتر کادمیوم، در زمان ماندهای ۱۵ و ۳۰دقیقه، نقاط شکست به ترتیب پس از عبور آب به میزان ۴۰ و ۸۵ برابر حجم بستر خالی اتفاق افتاد.
استناج: جذب کادمیوم به وسیله توده باکتریایی غالبا به صورت فیزیکی است و از سینتیک درجه اول تبعیت می کند.
فرهنگ بابامحمودی ، فرشته آقابراری ، عباس ارجمند ،
دوره ۱۴، شماره ۴۵ - ( ۱۰-۱۳۸۳ )
چکیده
بیماری سیاه زخم یک عفونت حاد باکتریال ناشی از باسیل سیاه زخم می باشد. انسان از طریق تماس با حیوان یا محصولات آلوده حیوانی مبتلا می شود. در انسان ۹۵ درصد به صورت پوستی و ۵ درصد به صورت تنفسی تظاهر می یابد. شکل گوارشی سیاه زخم بسیار نادر بوده و کم تر از ۱ درصد کل موارد را تشکیل می دهد. مننژیت ناشی از سیاه زخم نادر است و به عنوان عارضه هر یک از سه شکل آن مطرح می باشد. در این مقاله سه مورد نادر سیاه زخم (گوارشی، حلقی- دهانی و مننژیت) که از یک کانون ایجاد شده اند، معرفی می گردند.سه بیمار معرفی شده از یک خانواده اند و به دنبال مصرف گوشت آلوده با سه تابلوی مختلف بیماری بستری شدند. به طور یقین آگاهی داشتن از تظاهرات اشکال بالینی سیاه زخم در مناطق اندمیک بسیار مهم است.
محمد اصغرزاده ، علیرضا جهانتابی ، کارن شهبابیان ، محمدرضا نهایی ، عبدالناصر رفیع ،
دوره ۱۷، شماره ۵۷ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: اتامبوتول (EMB) از داروهای خط اول در درمان بیماری سل می باشد که سویه های مقاوم به آن در بسیاری از نقاط جهان رو به افزایش است سویه های مقاوم به اتامبوتول معمولا موتاسیون در ژن embB دارند. هدف از این تحقیق تعیین مقاومت به اتامبوتول در سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران به روش MAS-PCR و مقایسه آن با روش proportion است.
مواد و روش ها: در این مطالعه ۱۲۰ سویه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران مبتلا به سل در مرکز تحقیقات سل تبریز مورد بررسی قرار گرفتند. تست تعیین حساسیت به داروی اتامبوتول با استفاده از روش proportion انجام گردید و DNA با استفاده از روش تغییر یافته پروتئیناز SDS-K از سلولهای کشت یافته، جدا شد و به مخلوط PCR اضافه گردید و واکنش طبق برنامه در ترمال سایکلر انجام شد.
یافته ها: ۱۱۶ سویه حساس به اتامبوتول و ۴ سویه مقاوم به اتامبوتول (۳,۳۳ درصد) بودند و همه سویه های مقاوم به اتامبوتول از نوع مقاوم به چند دارو بودند. روش PCR برای بررسی موتاسیون در کدون embB۳۰۶ به کار برده شد در هر چهار سویه مقاوم به اتامبوتول موتاسیون در کدون embB۳۰۶ مشاهده گردید.
استنتاج: نتایج حاصل نشان داد که MAS-PCR می تواند به عنوان یک روش ساده و سریع برای تعیین مقاومت به اتامبوتول در سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مورد استفاده قرار گیرد.
مسعود گل پور ، مریم قاسمی ،
دوره ۱۷، شماره ۵۸ - ( ۳-۱۳۸۶ )
چکیده
گرانولوم مخزن ماهی (Fish tank Granuloma) یا گرانولوم استخر شنا بیماری است که توسط مایکو باکتریوم مارینوم (مایکو باکتریوم آتیپیک از گروه فتوکروموژن ها) ایجاد می شود. بیمار آقایی ۱۶ ساله ای است که در حدود یک سال قبل از مراجعه به پزشک، تماس مکرر با آب آکواریوم داشته است و دچار ندول های متعدد در پشت دست راست شده است. ضایعات، انتشار گره ای متوالی (اسپروتریکوئیدی) داشته و تا ناحیه زیر بغل ادامه یافته اند. ندول ها کم کم بزرگ شده و تبدیل به تاول (Bulla) شده و به دنبال ترکیدن، زخمی شده اند. در نمونه گرفته شده از ضایعه، ارتشاح گرانولوم شامل گرانولوم های کوچک به همراه سلول های غول پیکر (Giant) لانگهانس دیده شد که با توجه به شرح حال بیمار و نتایج آسیب شناسی و کشت، تشخیص گرانولوم مخزن ماهی گذاشته و برای بیمار درمان با mg۳۰۰ ریفامپین ۲ بار در روز و اتامبوتول mg ۸۰۰ در روز شروع شد. پس از شش ماه درمان، ضایعات فروکش کردند و جوشگاه های (Scars) کوچک فرو رفته سطحی بر جای گذاشتند.مطالعات انجام گرفته نشان می دهد که گرانولوم مخزن ماهی یک علت نادر عفونت پوستی است (شیوع سالانه آن ۰,۲۷ در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر بوده است.) که تشخیص و درمان آن می تواند برای پزشکان مشکل ساز باشد. ولی گرفتن شرح حال مناسب و توجه به علائم بیمار می تواند در تشخیص و درمان این بیماری مفید واقع شود.
مهدی روحانی ، پریسا فرنیا ، محبوبه نادری نسب ، علی صادقیان ، مهرانگیز خواجه کرم الدین ، رضوان منیری ،
دوره ۱۷، شماره ۶۰ - ( ۸-۱۳۸۶ )
چکیده
سابقه و هدف: ژنوتیپ Beijing یک از مهمترین سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می باشد و نقاط مختلف دنیا در ارتباط با همه گیری های بیماری سل بوده است. با توجه به عدم دسترسی به اطلاعات در این زمینه در ایران، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی این ژنوتیپ در شهر مشهد انجام پذیرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی بر روی ۱۱۳ نمونه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران مبتلا به سل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و بیمارستان های قائم (عج) و بیمارستان امام رضا (ع) شهر مشهد انجام پذیرفت. در این مطالعه اعضای خانواده ژنوتیپ Beijingبا استفاده ازSpoligotyping روش که یک روش مبتنی برPCR است مورد شناسایی قرار گرفتند. اطلاعات حاصل با آمار توصیفی ارایه و فاصله اطمینان آن در جامعه برآورد گردید.
یافته ها: از مجموع ۱۱۳ نمونه مطالعه شده ۸ نمونه (۷/۱ درصد) [Cl ۹۵%,۲,۳۶-۱۱.۸۴] متعلق به ژنوتیپ Beijingبود. از هشت نمونه جدا شده ۵ نمونه مربوط به بیماران افغان و سه نمونه متعلق به بیماران ایرانی بود. از هشت بیمار مبتلا به ژنوتیپ Beijing دو بیمار مرد و شش بیمار زن بودند.
استنتاج: اگر چه نسبت فراوانی این ژنوتیپ در ایران پائین تر از سایر کشورهای آسیایی می باشد اما باید با اتخاذ سیاست های مناسب از افزایش شیوع آن در ایران جلوگیری نمود.
محمدصادق رضایی ، سیداحمد سیادتی ، قمرتاج خطایی ، ستاره ممیشی ، فرح صابونی ، بابک پوراکبری ، امید پژند ،
دوره ۱۸، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۸۷ )
چکیده
سابقه و هدف: کاوازاکی بیماری مهم و خطرناک با عوارض وخیم اما قابل پیشگیری می باشد، به شرطی که زود تشخیص داده شود و درمان گردد. علی رغم سال ها تلاش و تحقیق، هنوز عوامل ایجاد بیماری کاوازاکی ناشناخته باقی مانده است.
مواد و روش ها: کلیه بیماران مبتلا به سندرم کاوازاکی که در مرحله حاد در سال های ۱۳۸۶-۱۳۸۵ به مرکز طبی کودکان مراجعه نمودند و قبلا IVIG (گاما گلوبولین وریدی) نگرفتند در مطالعه قرار گرفتند سپس فرم پرسشنامه تکمیل گردید و ۳- ۵ سی سی خون کامل درلوله حاوی EDTAاز بیمار گرفته شد و پس از سانتریفوژ در منفی هفتاد درجه نگهداری شد. تعداد نمونه ها ۴۳ عدد بوده است که پس از اتمام دوره تحقیق جهت UPCR مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها: از ۴۳ بیمار مورد بررسی ۲۸ نفر مذکر و ۱۵ نفر مونث بودند. بیماران از ۶ ماهه تا ۹ ساله بودند. ۲۹ مورد کاوازاکی با علایم داشتند و ۱۴ مورد کاوازاکی بدون علامت داشتند. در ۲ بیمار یک پسر و یک دختر از ۴۳ بیمار مورد مطالعه با روش UPCR ترتیب ژنی باکتری ژن ۱۶S rRNA یافت شد. کشت خون در همه بیماران منفی بود. لنفادنوپاتی در ۱۷ مورد، راش در ۳۶ مورد، ۵ مورد اریتم اطراف محل تلقیح ب – ث - ژ، تغییر در اندام ها به صورت ادم و قرمزی کف دست و پا در ۱۶ مورد، پوسته ریزی در اندام های انتهایی در ۲۸ مورد تغییرات قلبی در ۸ مورد و ترومبوسیتوز در ۳۶ بیمار وجود داشت، رسوب سرم بین ۳۰ تا ۱۲۵ بوده است.
استنتاج: در مطالعه ما فقط دو بیمار مبتلا به کاوازاکی حاد که قبلا IVIG نگرفته بودند دارای ترتیب ژنی باکتریال ۱۶S rRNA در لوکوسیت های خود بودند. همانند مطالعات مشابه می توان علت باکتریال را در به وجود آوردن و یا تریگر کردن بیمار مستعد به کاوازاکی، دخیل دانست. در این مطالعه ارتباطی بین علامت دار یا بدون علامت بودن کاوازاکی، جنسیت، فصل، سن، بیماری کرونری و یا سایر علایم و نشانه ها و وجود ترتیب ژنی باکتری یافت نشد.
محمدرضا ساروخانی ، پرویز ایازی ، صفرعلی علی زاده ، فرشاد فروغی ، احمد سهمانی ، محترم آدینه ،
دوره ۱۹، شماره ۶۹ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
سابقه و هدف: تشخیص اولیه و صحیح مننژیت باکتریال از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است ولی به طور متداول امکانات آزمایشگاهی بهینه و سریعی در تشخیص عوامل مولد مننژیت وجود ندارد. هدف این ارزیابی مقایسه آزمون PCR با روش کشت در شناسایی باکتری مایع مغزی نخاعی (CSF) بیماران مشکوک به مننژیت در مراکز درمانی قزوین بود.
مواد و روش ها: ۱۰۰ نمونهCSF جمع آوری شد و هر یک به دو قسمت تقسیم گردید. روی یک قسمت از آنها روش های رایج کشت و رنگ آمیزی لام اجرا شد و از بخش دیگر،DNA استخراج و با استفاده از پرایمرهای یونیورسال برای ژن۱۶S rDNA روش PCR اجرا شد و خصوصیات کارایی این دو روش مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: روش PCR توانست وجود ژنوم باکتریایی را در تمام ۳۶ نمونه کشت مثبت و همچنین در ۳۸ نمونه از ۶۴ نمونه کشت منفی نشان دهد لذا دارای حساسیت ۱۰۰ درصد، ویژگی ۴۰,۶ درصد، ارزش پیشگویی مثبت ۴۸.۶ درصد و ارزش پیشگویی منفی ۱۰۰ درصد (در صورت پذیرفتن روش های باکتریولوژیک به عنوان آزمون طلایی) می باشد. اما ضریب کاپا، توافق بین دو روش را برابر ۰.۳۳ نشان داد.
استنتاج: خصوصیات کارایی هر دو روش PCR و کشت دارای مزایا و معایبی می باشد. لذا در فرایندهای بالینی استفاده از هر دو روش پیشنهاد می شود. به ویژه در مواردی که شک به آلودگی نمونه، حضور میکروارگانیسم های دیر رشد یا پرنیاز و مصرف آنتی بیوتیک وجود دارد.
مجید سعیدی ، محمدعلی ابراهیم زاده ، کتایون مرتضی سمنانی ، عذرا اخی ، خدیجه ربیعی ،
دوره ۲۰، شماره ۷۷ - ( ۵-۱۳۸۹ )
چکیده
سابقه و هدف: بررسی بر روی اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهی و ترکیبات طبیعی نشان داده است که گیاهان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می با شند که این امر معرفی ترکیبات جدیدی را بدنبال داشته است. با توجه به اثرات ضد میکروبی گزارش شده متفاوت و گاه متناقض از گیاه رازیانه، اثر ضد باکتری عصاره اتانولی دانه آن بررسی گردید.
مواد و روش ها: پس از تهیه دانه گیاه، عصاره گیری به روش خیساندن توسط حلال اتانول ۸۰ درصد انجام شد، سپس عصاره، تغلیظ و خشک گردید. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های حاصل با روش دیسک کاغذی و روش رقت های متوالی در لوله (Serial dilution) بر روی میکروارگانیسم های استافیلوکوک ارئوس، باسیلوس سوبتیلیس، اشریشیاکلی و سالمونلا تیفی و مقایسه با جنتامایسین و آمیکاسین انجام پذیرفت و MIC (حداقل غلظت مهاری) تعیین گردید.
یافته ها: عصاره هیدرو الکلی دانه رازیانه در بررسی به روش انتشار و دیسک کاغذی، تاثیر اندکی بر مهار رشد باسیلوس سوبتیلیس نشان داد و بیشترین اثر مهار رشد بر روی اشریشیاکلی مشاهده گردید. این نتایج به گونه مشابهی در داده های آزمون رقت های متوالی در لوله مشاهده گردید. کمترین MIC در مورد اشریشیاکلی با میزان۳,۲ میلی گرم بر میلی لیتر و بیشترین MIC در باکتری باسیلوس سوبتیلیس با میزان۱۲.۸ میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد.
استنتاج: نتایج حاصل بیانگر اثر ضد باکتری عصاره هیدروالکلی دانه رازیانه بر روی برخی از میکروارگانیسم ها می باشد. این نتایج حکایت از تاثیر منطقه رویش گیاه و بویژه نوع عصاره مورد استفاده دارد.
شهین نجارپیرایه ، ندا سلیمانی ، جاوید صدرایی ، صفورا درخشان ،
دوره ۲۰، شماره ۷۸ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
سابقه و هدف: رتهای وحشی به عنوان یک عامل مهم انتشار آلودگی در نواحی شهری مورد توجه هستند. در سالهای اخیر، رتهای وحشی در تهران به طور وسیعی پراکنده شده اند. بنابراین، بررسی مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریهای رودهای جدا شده از رتها به علت احتمال انتقال مقاومت آنتیبیوتیکی به انسان اهمیت دارد. هدف این تحقیق، بررسی میزان مقاومت آنتیبیوتیکی باکتری های خانواده انتروباکتریاسه جدا شده از مدفوع رتهای وحشی بود که در نقاط پر جمعیت شهر تهران زندگی می کنند.
مواد و روش ها: چهل رت وحشی (Rattus rattus) از مناطق شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تهران به دام انداخته شده و به صورت زنده به آزمایشگاه منتقل شدند. سکوم حاوی مدفوع در شرایط استریل خارج و محتویات آن کشت شد. سپس حساسیت آنتیبیوتیکی سویه های جدا شده با روش انتشار از دیسک تعیین شد.
یافته ها: اشریشیا کلی (۱۰ ایزوله)، سالمونلا تیفی موریوم (۷ ایزوله)، شیگلا سونئی (۱ ایزوله)، پروتئوس میرابیلیس (۳ ایزوله)، سیتروباکتر فروندی (۱۷ ایزوله) و انتروباکتر (۴ ایزوله) از رتها جدا شدند. مقاومت آنتیبیوتیکی در تمام گونه های جدا شده انتروباکتریاسه بسیار بالا بود.
استنتاج: نتایج نشان داد که رتهای بدست آمده از نواحی مورد مطالعه شهر تهران، حامل باکتریهای بیماریزای مقاوم به آنتیبیوتیک نظیر سالمونلا و شیگلا در سکوم خود می باشند. این موجودات ممکن است مخازن مهمی برای انتقال باکتریهای مقاوم به دارو به انسان باشند. بنابراین کنترل جمعیت رتها و مدیریت بهتر سیستمهای فاضلاب اهمیت زیادی دارد.
هاجر ضیایی هزار جریبی، عبدالحسین دلیمی، مریم قاسمی، رمضان غفاری، سمیرا اسماعیلی، صابر آرمات، فرشته جیواد،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
سابقه و هدف: بیماریهای منتقله از راه تماس جنسی، شایعترین بیماریهای عفونی در جهان هستند این تحقیق با هدف بررسی فراوانی واژینیت ناشی از تریکوموناس واژینالیس، کاندیدا آلبیکانس و عوامل باکتریایی براساس پاپ اسمیر در دو بیمارستان امام خمینی (ره) و بوعلی سینا ساری در سال ۸۹-۱۳۸۸ انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی توصیفی، کلیه پرونده هاولامهای پاپ اسمیر دریافت شده از آزمایشگاههای سیتولوژی دو مرکز آموزشی فوق به تعداد ۱۸۳۲ مورد، طی سالهای ۱۳۸۷- ۱۳۸۸ به روش سرشماری از لحاظ ابتلاء به تریکوموناس واژینالیس (رنگ آمیزی با روش پاپانیکلائو)، کاندیدا آلبیکانس (مشاهده مستقیم میلیوم سللوی و مخمری) و عوامل باکتریایی (مشاهده Clue cell) مورد بررسی قرار گرفتند آنالیز داده ها با استفاده از تست مجذور مربع کای انجام شد.
یافتهها: در این مطالعه میزان ابتلا به عوامل ایجاد کننده واژینیت ۴۲/۱۰ درصد (۱۹۱ مورد) بوده است. میزان ابتلاء به تریکوموناس واژینالیس ۳/۷ درصد (۱۴ مورد)، کاندیدا آلبیکانس ۶/۴۶ درصد (۸۹ مورد) و عوامل ایجاد کننده واژینیت باکتریایی با استفاده از روشهای تشخیصی بالا ۱/۴۶ درصد (۸۸ مورد) بوده است. در این مطالعه بین سن و عوامل ایجاد کننده واژینیت تریکومونیایی، کاندیدیایی ارتباط معنیدار آماری مشاهده شد (۰۸۸/۰= p).
استنتاج: فراوانی نسبتاً بالای واژینیت انگلی، قارچی و باکتریایی در نمونههای مورد مطالعه توجه بیشتر به این مسأله را طلب مینماید.
محمد علی ززولی، مرجانه صفرپور قادی، امیر ویسی، پوران حبیبخانی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
سابقه و هدف: به طور معمول تعداد باکتریهای هتروتروف برای ارزیابی کیفیت میکروبیولوژیکی آب آشامیدنی استفاده میشود. تعداد باکتریهای هتروتروف در آبهای آشامیدنی باید کمتر از ۵۰۰ کلنی در میلیلیتر باشد. هدف از این مطالعه، بررسی آلودگی باکتریایی آبهای بطری شده و مقایسه آن با آب آشامیدنی شبکه توزیع شهری سمنان در سال ۹۱ و همچنین ارتباط آن با پارامترهای کیفی آب میباشد.
مواد و روشها: در این بررسی ۲۱ نمونه از آب بطری شده متعلق به هفت مارک داخلی و ۱۵ نمونه آب آشامیدنی شبکه توزیع شهر سمنان از نظر تعداد باکتریهای هتروتروف بررسی و مقایسه شد. رابطه بین رشد باکتریهای هتروترف با pH، دما، کدورت، کلر آزاد باقی مانده در سیستم توزیع آب آشامیدنی شهر سمنان نیز بررسی گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که تعداد باکتریهای هتروتروف در آبهای بطری شده کمتر از آب آشامیدنی شبکه توزیع شهر سمنان میباشد. تعداد باکتریهای هتروتروف با افزایش دما بیشتر میشود. در مقابل با افزایش میزان کلر آزاد باقیمانده، HPC کاهش مییابد. در ضمن میزان کدورت و pH تأثیری بر روی تعداد باکتریهای هتروتروف نداشته است.
استنتاج: آبهای بطری شده مورد مطالعه از نظر کیفیت میکروبی باکتریهای هتروتروف مطابق با استاندارد ایران و WHO است در حالی که تعداد باکتریهای هتروتروف ممکن است در بخشهایی از شبکه توزیع که میزان کلر باقیمانده کم است، قابل توجه باشد.
محترم نصرالهی، مریم پورحاجی باقر، محمد آهنجان، علیرضا خلیلیان،
دوره ۲۱، شماره ۸۶ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده
سابقه و هدف: کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس عامـل ایجادکننده سـل در انسان و حیوانات میباشد. شناسایی گونههای مایکوباکتریوم بیماریزا به درمان صحیح این بیماری کمک شایانی میکند. از طرفی، امکان ایجاد مقاومت دارویی را به حداقل میرساند.
مواد و روشها: ۱۳۴۵ نمونه از افراد مشکوک به سل ارجاع یافته به مرکز بهداشت استان مازندران از تیر ۱۳۸۹ لغایت خرداد ۱۳۹۰ جمعآوری شد. از همه نمونهها گسترش تهیه و روی محیط لوین اشتاین جانسون کشت داده شدند. جهت تشخیص کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس از پرایمرهای MTUB-f و MTUB-r و جهت شناسایی اعضای کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس از پرایمرهای MTUB-۷۵۶-Gf و MTUB-۱۴۵۰Cr و آنزیم محدودالاثر RsaI استفاده شد.
یافتهها: ۶۵ نمونه (۸۳/۴ درصد) از ۱۳۴۵ نمونه مشکوک به سل ریوی از نظر کشت و ۵۷ نمونه (۲۳/۴ درصد) اسمیر مثبت تشخیص داده شدند که از میان آنها، ۵۹ نمونه (۷۶/۹۰ درصد) متعلق به کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و مابقی غیر توبرکلوزی تلقی شدند. تمامی ۵۹ نمونه مایکوباکتریومی که جزء کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بودند، به گونه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس تعلق داشتند.
استنتاج : تکنیک PCR و به دنبال آن آنالیز محصول PCR توسط آنزیم های محدودالاثر (RFLP) روشی ساده و سریع برای شناسایی کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس میباشد و این امر برای درمان سریع بیماران و جلوگیری از مرگ و میر ناشی از بیماریهای مایکوباکتریومی مفید است.
اباذر اکبرزاده پاشا، محمدرضا حسنجانی روشن، فرشید اولیایی، کریم الله حاجیان، رضا علیزاده نوایی،
دوره ۲۲، شماره ۸۷ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: بیماری سل در دریافتکنندگان کلیه پیوندی یک بیماری عفونی خطرناک بوده و میزان عوارض و مرگ و میر بالایی دارد و شیوع آن در جوامع مختلف با شرایط اجتماعی و اقتصادی گوناگون متفاوت میباشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی موارد سل ریوی پس از پیوند کلیه در مرکز پیوند کلیه بیمارستان شهید بهشتی بابل انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر ۳۶۳ مورد پیوند کلیه از زمان اولین پیوند انجام شده در مرکز پیوند بیمارستان شهید بهشتی بابل به عنوان اولین مرکز پیوند استان مازندران صورت گرفت. اطلاعات لازم شامل سن، جنس، مدت زمان دیالیز قبل از پیوند، تست PPD، زمان تشخیص سل، تظاهرات ریوی و خارج ریوی، رژیم ایمونوساپرسیو و ضد سل، سطح سیکلوسپورین قبل و بعد از تشخیص سل و پس زدگی و وضعیت کارکرد کلیه در پرسشنامه ثبت گردید. تشخیص سل بر اساس نتیجه مثبت کشت BAL بود.
یافتهها: از ۳۶۳ مورد گیرنده کلیه پیوندی ۱۰ مورد (۷۵/۲ درصد) به سل مبتلا بودند که ۶ نفر مرد و ۴ نفر زن بودند. در افراد مبتلا به سل میانگین سنی ۲/۴۷ سال بود، میانگین زمان دیالیز قبل از پیوند ۵/۳۰ ماه و متوسط زمان تشخیص سل ۱/۸ ماه بعد از پیوند بود. شایعترین شکایت بیماران سرفه، تب و کاهش وزن بود. فراوانترین یافته رادیولوژیک در بیماران انفیلتراسیون منتشر بود. رژیم ایمونوساپرسیو در ۲ نفر از آزاتیوپرین به مایکوفنولات تغییر یافته بود و رژیم ضد سل در ۶ نفر ۴ دارویی بود. پسزدگی در ۵ نفر قبل از تشخیص سل و مورتالیتی (بدون اتوپسی) در ۴ مورد وجود داشت.
استنتاج: فراوانی ابتلا به سل پس از پیوند کلیه در مرکز پیوند استان مازندران کمتر از مراکز دیگر میباشد ولی میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری بالا بوده است.
حمید رضا هنرمند، معصومه فلاح قویدل، ایرج نیکوکار، مرتضی رهبر طارمسری، شروین قدرجانی،
دوره ۲۲، شماره ۹۷ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: باکتریمی یکی از شایعترین بیماریهای عفونی است. باکتریمی ناشی از انتروکوک فکالیس بیشتر در بیمارستانها شایع است و اغلب توسط سویههای مقاوم ایجاد میشود. تشخیص سریع باکتریمی کمک بزرگی به درمان این عارضه مهم میکند و انتخاب آنتیبیوتیکهای مؤثر بر باکتری عامل بیماری را امکان پذیر مینماید. روش متعارف تشخیص باکتریمی بسیار وقتگیر است. هدف این مطالعه ارزیابی PCR در تشخیص سریع باکتریمی مدل رات است که به باکتریمی انسانی شباهت نزدیکی دارد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد- شاهدی، برای ایجاد باکتریمی تجربی، سوسپانسیون باکتریایی با جمعیت cfu/ml ۱۰۸ به ۱۰ موش تلفیح شد. از تمام موش ها در فواصل ۲۴ و ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از تلقیح، نمونه خون گرفته شد. برای تمام نمونه خونها روشهای تشخیصی کشت و واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) انجام گردید. از نمونه خون ۱۰ موش تلقیح نشده به عنوان شاهد استفاده شد.
یافتهها: کشت نمونه خون گروه تلقیح شده مربوط به هر سه روز مثبت شد و به عنوان استاندارد طلایی در نظر گرفته شد. در گروه تلقیح شده ، نتیجه PCR، ۲ نمونه خون مربوط به روز اول، ۷ نمونه روز دوم و ۸ نمونه روز سوم مثبت شدند. نتیجه روش کشت و PCR برای نمونههای شاهد همگی منفی بود. حساسیت این روش PCR حدود ۸/۶۹ و ویژگی آن
۱۰۰ درصد بوده است.
استنتاج: روش PCR در تشخیص باکتریمی انتروکوکی بسیار سریعتر از روش متعارف است و چون این سرعت در نتیجه درمان تأثیر بسیار زیادی دارد، میتوان آن را یک تست جایگزین در نظر گرفت. برای افزودن حساسیت آن بهتر است از روشهای کارآمدتر استخراج DNA استفاده نمود.
مریم صالحیان، ابراهیم صالحی فر، محمد اصفهانی زاده، لاله کریم زاده، رقیه رضایی، مهدی مولانژاد،
دوره ۲۳، شماره ۹۹ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: بستنی محصول لبنی و منجمد شدهای است که به دلیل محیط مغذی به راحتی آلوده شده و سبب مسمومیتهای غذایی میشود. هدف از این پژوهش، تعیین آلودگی میکروبی بستنیهای سنتی و عوامل مؤثر در آن است.
مواد و روشها: در این بررسی در تابستان ۱۳۹۱ از ۵۰ نمونه بستنی سنتی و مواد اولیه ﺁن، دست کارگران، ظرف بستنی واسکوپ نمونه گیری شده است. نمونهها در شرایط استریل به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی منتقل شدند و در کمتر از ۱ ساعت، آزمونهای میکروبی انجام گرفت. نتایج با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمون کی دو و آمارهای تحلیلی- توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج این تحقیق نشان داد که ۸۴ درصد بستنیهای سنتی آلوده هستند. ۲۸ درصد استاف اورئوس ۵۲ درصد اشرشیا کلی، ۴ درصد باسیلوس سرئوس، ۲ درصد لیستریا مونوسایتوژنز، ۱۴ درصد انتروکوک، ۷۴ درصد شمارش کلی میکروارگانیسمها بیشتر از حد مجاز استاندارد، ۷۰ درصد شمارش انترو باکتریاسه بیشتر از حد مجاز استاندارد بوده است. ارتباط بین آلودگی بستنی و آلودگی مواد اولیه، اسکوپ، دست کارگر و ظرف بستنی معنیدار بوده است (۰۵/۰p<).
استنتاج: مواد اولیه بستنی شامل شیر، شکر، ثعلب، وانیل، دست کارگران، اسکوپ و ظروف نگهداری، منابع اصلی آلودگی بستنیهای سنتی به شمار میآیند. میزان بالای آلودگی بستنی و خطرات ناشی از آن، لزوم کنترل و مراقبت بیشتر مراکز بهداشت بر واحدهای تولیدی و تشویق عموم به استفاده از بستنیهای پاستوریزه از طریق رسانههای گروهی را نشان میدهد.
نونا طاهری، حمید بطحی، علیرضا آموزنده نوباوه، نادر زرین فر، احسان اله غزنوی راد،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۴ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
سابقه و هدف: عفونتهای بیمارستانی یک مشکل عمده جهانی هستند. محیط بیمارستان مخزنی برای پاتوژنهای بیمارستانی میباشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع و تعیین شاخصهای مقاومت آنتیبیوتیکی در باکتریهای جداشده از محیط و تجهیزات پزشکی در بیمارستان ولیعصر اراک می باشد.
مواد و روش ها: ۲۱۰ نمونه از بیمارستان جمعآوری و تعیین هویت گردید. Staphylococcus ها از نظر مقاومت القایی نسبت به کلیندامایسین با روش ZoneـD و حساسیت به ونکومایسین با محیط مولر هینتون آگار و test ـE بررسی شدند. حساسیت این سویه ها نسبت به سفوکسیتین و اگزاسیلین با روش دیسک دیفیوژن و تأیید این مقاومت با بررسی ژن mecA با روش PCR مورد بررسی قرار گرفت. باسیلهای گرم منفی از نظرتولید ESBL با روش استاندارد، مقاومت بتالاکتامازی AmpC با روش Amp C disk test، مقاومت کارباپنمازی توسط MHT و متالوبتالاکتامازی توسط E-test حاوی ایمیپنم و ایمیپنم + EDTA بررسی شدند.
یافته ها: از ۲۱۰ نمونه گرفته شده،۲۴۰ ایزوله به دست آمد که (۷۷ درصد) ۱۸۵ نمونه مربوط به staphylococcus ها میباشد (۵/۷۳ درصد) ۱۳۶ نمونه staphylococcus ها مقاوم به سفوکسیتین و اگزاسیلین بوده و مقاومت القایی به کلیندامایسین در آن ها (۲۵ درصد) ۴۶ گزارش شده است. ازطرفی دو نمونه Staphylococcus epidermidis مقاوم به ونکومایسین بودند. همچنین ژن Sa۴۴۲ در Staphylococcus aureus و ژن mecA در MRSA به جز دو مورد تأیید گردید. فراوانی باکتریهای گرم منفی (۲۳ درصد) ۵۵ گزارش شد. ژن ۵۱Ox در Acinetobacter baumanniشناسایی گردید. ۱۵ باسیل گرم منفی ۱۰۰ درصد غیرتخمیری و ۶۵ درصد از ۴۰ ایزوله انتروباکتریاسه تولیدکننده ESBL بودند. تعداد (۳۳/۳۳ درصد) ۶ از نمونه Klebsiella pneumoniae تولیدکننده ژن AmpC بودند (۶۰ درصد) ۹ از باسیلهای غیرتخمیری MHT مثبت گزارش شدند.
استنتاج: با توجه به این بررسی، حضور میکروارگانیسمها در محیط بیمارستان ولیعصر اراک و بروز و افزایش مقاومتهای آنتیبیوتیکی در آنها به عنوان یک مشکل عمده مطرح میباشد. میتوان با تعیین پاتوژنهای احتمالی در بیمارستان و تعیین الگوی شاخصهای مقاومت آنتیبیوتیکی به پزشکان، در انجام درمان موفق بیماران کمک نمود.
محمد اصغرزاده، حسین صمدی کفیل، محیا پوراستادی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۵ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده
بیماری سل مشکل عمده بهداشتی در سراسر جهان میباشد. به طوری که نزدیک به یک سوم جمعیت جهان آلوده به باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس میباشند و سالانه موجب مرگ ۱/۳ میلیون نفر در جهان میشود. لذا کنترل بیماری سل جزء اولویتهای سازمان بهداشت جهانی است. جهت کنترل بیماری سل شناخت منابع عفونت ضروری میباشد. در بیماری سل مهمترین منبع انتقال عفونت، افراد مبتلا به سل ریوی فعال هستند که از طریق تماس نزدیک و تصادفی میتوانند افراد مستعد را آلوده نمایند. در ابتلا به سل عوامل خطرساز شامل فاکتورهای میزبان، محیطی و باکتریایی مهم میباشند. با به کارگیری اپیدمیولوژی ملکولی که در آن با استفاده از روشهای انگشت نگاری DNA مانند IS۶۱۱۰-RFLP، اسپولیگوتایپینگ، MIRU و ETR میتوان منابع انتقال و سویههای خاص را که به سرعت گسترش مییابند، شناسایی، الگوهای سرایت بیماری را مطالعه نمود و سل ناشی از عود مجدد را از انتقال اخیر تشخیص داد تا با درمان کامل آنها موارد جدید بیماری کاهش یابد.