دوره 27، شماره 154 - ( آبان 1396 )                   جلد 27 شماره 154 صفحات 25-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaei H, Shokrzadeh M, Emami S. Synthesis, Cytotoxic Activity and Docking Study of Two Indole-Chalcone Derivatives . J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (154) :12-25
میرزایی حسن، شکرزاده محمد، امامی سعید. سنتز، بررسی اثرات سیتوتوکسیک و مطالعه داکینگ دو مشتق ایندول-چالکون. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (154) :12-25

سابقه و هدف: چالکون‌ها الگویی برای طراحی و کشف داروهای ضدسرطان هستند و با مکانیسم‌های مختلف از جمله مهار پلیمریزاسیون توبولین باعث القای آپوپتوز و مهار رشد سلول‌های سرطانی می‌گردند. مطالعه حاضر در راستای سنتز دو ترکیب چالکونی، ارزیابی سمیت سلولی آن ها روی سلول‌های سرطانی و سلول‌های نرمال و همچنین مطالعه داکینگ ملکولی این ترکیبات به انجام رسیده است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از واکنش 4-متوکسی بنزآلدهید با 3- استیل ایندول یا N-متیل-3-استیل ایندول در حضور لیتیم هیدروکسید به عنوان کاتالیست ترکیبات چالکونی تهیه شدند و ساختار آنها با استفاده از طیف‌های NMR، IR و Mass مورد تایید قرار گرفت. سمیت سلولی این ترکیبات با روش MTT بر روی رده‌های سلول سرطانی HepG2، MCF7، A549 و SKOV3 و همچنین روی رده سلولی نرمال NIH3T3 و در مقایسه با اتوپوزید بررسی شد. سپس برای بررسی مکانیسم احتمالی این ترکیبات، با بهرهگیری از روش داکینگ ملکولی و با استفاده از نرم افزار AutoDock 4.2 برهمکنش‌های این ترکیبات با جایگاه اتصال کلشی‌سین در پروتئین توبولین (1SA0) ارزیابی گردید.
یافتهها: بر اساس طیف سنجی1H NMR و با توجه به ثابت کوپلاژ هیدروژن‌های وینیلی (J= 15.6 Hz)، چالکونهای سنتز شده از کانفیگوراسیون ترانس برخوردار هستند. نتایج حاصل از آزمون سمیت سلولی نشان داد که این ترکیبات اثر قابل توجهی در مهار سلول‌های سرطانی دارند. ترکیب 3b با IC50 برابر با 1/8 میکروگرم در میلی‌لیتر، بیش ترین فعالیت را روی رده سلولی HepG2 داشت. ضمن این که ترکیب فوقالذکر فاقد اثر سمی قابل توجه روی رده سلولی نرمال NIH3T3 بود. هم چنین آنالیز داکینگ نشان داد که ترکیب 3b با برهمکنش‌های هیدروژنی و هیدروفوبیک با ریشه‌های اسیدآمینه موجود در جایگاه اتصال کلشی‌سین در پروتئین توبولین (1SA0) ارتباط برقرار می‌کند.
استنتاج: ترکیبات ایندول-چالکونی سنتز شده می‌توانند به صورت اختصاصی رشد سلول‌های سرطانی را مهار نمایند. آنالوگ N-متیل ایندول (ترکیب 3b) پروفایل اثر بهتری را روی سلول‌های سرطانی مورد آزمایش نشان داد. این ترکیب می‌تواند بهعنوان الگویی ساختاری برای بهینه سازی و توسعه ترکیبات قوی ضدسرطان مورد توجه قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: شیمی دارویی