دوره 27، شماره 155 - ( آذر 1396 )                   جلد 27 شماره 155 صفحات 209-196 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari Kordkheyli V, Zarpou S, yazdani P, Khonakdar Tarsi A. Effects of Dexamethasone on Hepatic Ischemia-reperfusion Injuries. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (155) :196-209
اکبری کردخیلی وحید، زرپو ستاره، یزدانی پونه، خنکدار طارسی عباس. اثرات دگزامتازون بر آسیب‌های ایسکمی-ریپرفیوژن کبدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (155) :196-209

آسیبهای ایسکمی ریپرفیوژن عامل عمده نارساییهای کبدی بعد از جراحیهای مختلف نظیر بیوپسی، پیوند و جراحی تومور میباشد. مکانیسم آسیبزایی آن پیچیده و شامل تخلیه ATP، ادم سلولی، استرس اکسیداتیو، التهاب و آسیبهای جریان خون عروق کوچک میباشد که میتواند در نهایت به مرگ سلولهای کبدی، پاسخ التهابی سیستمیک، سندرم آسیب چند ارگان و حتی رد حاد پیوند منجر شود. شواهد زیادی وجود دارند که استفاده از داروهای ضد التهاب، باعث کاهش آسیبهای ایسکمی-ریپرفیوژن میشوند. دگزامتازون یک کورتیکواستروئید صناعی میباشد که اثرات مفید آن روی ایسکمی-ریپرفیوژن بافتهای مختلف به اثبات رسیده است. البته این دارو در شرایط پاتولوژیک مختلف برای مهار سیستم ایمنی به کار میرود. مکانیسم عمل آن در سلولهای مختلف، متفاوت و شامل مهار NF-κB و AP-1، مهار PLA2 و آزادسازی آراشیدونیک اسید، تحریک ERK1/2 و  SGK-1میباشد. با این فرآیندها، دگزامتازون قادر به مهار تولید مازاد سایتوکاینهای التهابی و فعالسازی لکوسیتها میباشد. در این مقاله مروری سعی شد تا اثرات مفید دگزامتازون روی آسیبهای ایسکمی-ریپرفیوژن کبد، توضیح داده شود.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بیوشیمی