دوره 28، شماره 161 - ( خرداد 1397 )                   جلد 28 شماره 161 صفحات 137-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Deljou H, Assari M J, Bahrami A, Zolhavarieh M. Surface Contamination with Cyclophosphamide and Iphosphamide in Chemotherapy Centers . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (161) :133-137
دلجو حمیده، عصاری محمد جواد، بهرامی عبدالرحمن، ذوالحواریه محمد. بررسی آلودگی سطوح با داروهای سیکلوفسفامید و ایفسفامید در مراکز کموتراپی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (161) :133-137

سابقه و هدف: داروهای سیکلوفسفامید و ایفسفامید دو داروی پرکاربرد و خطرناک در مراکز کموتراپی میباشند. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین میزان آلودگی سطوح مراکز کموتراپی با داروهای سیکلوفسفامید و ایفسفامید بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1395 در سه مرکز کموتراپی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. بدین منظور، 28 نمونه از سطوح آلوده جمعآوری و بعد از آماده سازی با روش استخراج فاز جامد، توسط دستگاه HPLC/UV تجزیه گردید.
یافتهها: میانگین میزان آلودگی سیکلوفسفامید و ایفسفامید در سطوح به ترتیب 8/63 ±28/57 و 5/5±15/44 نانوگرم در سانتیمترمربع به دست آمد. بیشترین میزان آلودگی در سطوح زیر هود و کمترین آن در ایستگاه پرستاری و محل استراحت کارکنان مشاهده گردید. نتایج همچنین حاکی از وجود آلودگی در لباس و دستکش پرستاران بود.
استنتاج: نتایج نشان داد که میزان مصرف روزانه داروها، موقعیت قرار گیری اتاق آماده سازی و تزریق دارو، ایستگاه پرستاری و محل استراحت کارکنان و همچنین برنامه نظافت روزانه، تعمیر و نگهداشت سیستمهای تهویه موضعی، مهمترین عوامل تاثیرگذار بر آلودگی سطوح در مراکز کموتراپی می باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای