دوره 28، شماره 166 - ( آبان 1397 )                   جلد 28 شماره 166 صفحات 225-222 | برگشت به فهرست نسخه ها

ShayestehAzar M, Kariminasab M H, Razavipour M, Mahmoudi M, Mohebi M, Dolati A et al . Prevalence of Missed Orthopedic Injuries among Patients with Multiple Trauma . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (166) :222-225
شایسته آذر مسعود، کریمی نسب محمد حسین، رضوی پور مهران، محمودی مانی، محبی مهدی، دولتی عمار و همکاران.. بررسی میزان شیوع آسیب های ارتوپدیک تشخیص داده نشده در بیماران با ترومای متعدد . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (166) :222-225

سابقه و هدف: عدم تشخیص بعضی از آسیب ها به دنبال تروماهای ماژور در بیماران با ترومای متعدد به عنوان یک مشکل همیشگی چه از نظر کلینیکال و چه از نقطه نظر پزشکی قانونی باقی مانده است. هدف از این مطالعه  ب‍ررس‍ی‌ میزان شیوع آسیب های ارتوپدیک فراموش شده در بیماران با ترومای متعدد می باشد.
مواد و روشها: این مطالعه ی توصیفی مقطعی آینده نگر در طی سال 1395 بر روی کلیهی بیماران ترومای متعدد بستری شده در بخشهای اورژانس، ارتوپدی و یا جراحی بیمارستان امام خمینی(ره) شهر ساری انجام شد. اطلاعات مورد نظر با استفاده از چک لیستی حاوی سوالاتی پیرامون اطلاعات دموگرافیک (سن، جنس) ، مکانیسم تروما، زمان تروما، نوع آسیب و مداخلات درمانی جمعآوری گردید. دادههای حاصل به کمک برنامه آماری SPSS 19.0 مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.
یافتهها: افراد بیمار مراجعه کننده با رده سنی 7 تا 28 سال مورد بررسی قرار گرفتند. 82 درصد بیماران مرد بودند. فروانی آسیبهای فراموش شده 8/5 درصد بود. انواع آسیبهای فراموش شده شامل شکستگی ترقوه، متاکارپ، اسکافوئید، استابولوم، گردن ران، اینترتروکانتریک، پاشنه، قوزک خارجی و لیسفرانک و دررفتگی لگن بوده است. نتایج بهدست آمده نشاندهنده ارتباط فراوانیآسیبهای فراموش شده با سن بالاتر، ترومای بیشتر، جنس مرد، ترومای بلانت وسطح هوشیاری بالاتر بوده است (034/0p=). همچنین 4/44 درصد موارد پس از شناسایی این آسیبها موجب تغییر برنامه درمانی غیرجراحی به جراحی شده است.
استنتاج: به نظر میرسد که اجرای یک برنامه ارزیابی مجدد در بیماران با ترومای متعدد میتواند موجب شناسایی بسیاری از آسیبهای تشخیص داده نشده در ارزیابیهای اولیه و ثانویه بیماران شود و در نهایت منجر به مدیریت درمان بهتر بیماران و کاهش آسیبهای فراموش شده شود.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: ارتوپدی،تروماتولوژی