چکیده: (19349 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف : زئولیت به دلیل خصوصیات جذبی بسیار خوب بهطور گستردهای در تصفیه آب و فاضلاب استفاده میشود. با این وجود ظرفیت جذب کلینوپتیلولایت (معمولترین فرم زئولیت) برای کادمیم نسبتاً پایین است. بنابراین به منظور افزایش ظرفیت جذبی کلینوپتیلولایت خام توسط اسید سولفوریک اصلاح و جذب کادمیم با کلینوپتیلولایت اصلاح شده با انجام آزمایشات منقطع بررسی شد.
مواد و روش ها : غلظت کادمیم در این بررسی بین 25 تا 100 میلیگرم بر لیتر و مقدار جاذب نیز بین 2/0 تا 8/1 گرم در نظر گرفته شد. همچنین تأثیر غلظت اسید، زمان تماس، pH محلول، غلظت اولیه کادمیم و مقدار و اندازه جاذب بر روی فرایند جذب بررسی شد.
یافته ها : نتایج نشان داد که کلینوپتیلولایت اصلاح شده تمایل بیشتری به جذب کادمیم در مقایسه با کلینوپتیلولایت اصلاح نشده دارد و در ضمن جذب متأثر از عواملی چون غلظت اولیه کادمیم، مقدار جاذب و pH محیط مایی است. حداکثر جذب کادمیم در pH حدود 6 حاصل شد. ضمناً حداکثر ظرفیت جذب در جاذب اصلاح شده با اسید 1 مولار مشاهده شد. همانطور که انتظار میرفت مقدار کادمیم جذب شده با افزایش مقدار کادمیم، افزایش یافت. از بین سه مدل ایزوترم مورد بررسی شامل مدل لانگمیر، فروندلیچ و دوبینین- رادشکوویچ، دو مدل لانگمیر و فروندلیچ جذب کادمیم بر روی جاذبها را بخوبی توصیف نمودند. متوسط انرژی آزاد جذب (8/15 کیلو ژول بر مول) نشاندهنده مکانیسم جذب شیمیایی کادمیم بر روی جاذب است. ظرفیت جذب کادمیم توسط کلینوپتیلولایت اصلاح شده با کاهش اندازه ذرات کلینوپتیلولایت به حدود 5/0 میلیمتر افزایش یافت، با اینحال از قطر 5/1 میلیمتر کمتر اختلاف قابل توجهی در ظرفیت جذب مشاهده نشد.
استنتاج : بهترین نتیجه با توجه به راندمان جذب برای کلینوپتیلولایت اصلاح شده با اسید سولفوریک 1 مولار
به دست آمد بهطوریکه خیلی مطلوبتر از کلینوپتیلولایت خام در جذب کادمیم بود؛ بنابراین میتواند به عنوان یک جاذب مناسب و ارزان برای حذف کادمیم در تصفیه فاضلاب مطرح باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |