دوره 28، شماره 166 - ( آبان 1397 )                   جلد 28 شماره 166 صفحات 80-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghajar A, Esmaeili R, Yazdani-Charati J, Ashrafi Z, Mazdarani S, Heidari Gorji M A. Effect of Family-centered Education on Hope in Patients with Heart Failure . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (166) :71-80
قاجار عالمه، اسمعیلی روانبخش، یزدانی چراتی جمشید، اشرفی زهرا، مزدرانی شهزاد، حیدری گرجی محمدعلی. بررسی تاثیر آموزش خانواده محور بر میزان امیدواری بیماران مبتلا به نارسایی قلبی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (166) :71-80

سابقه و هدف: نارسایی قلبی یک بیماری ناتوانکننده موثر بر تمام جنبههای زندگی است. از آنجاییکه این بیماری، مزمن و غیر قابل درمان می باشد، ممکن است به علت کاهش تواناییها، احساس ناامیدی را داشته باشند. لذا هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر آموزش خانواده محور بر میزان امیدواری بیماران مبتلا به نارسایی قلبی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت کارآزمایی تصادفی شاهدار میباشد. 110 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی با روش نمونه گیری در دسترس به دو گروه تخصیص تصادفی شدند. گروه شاهد، مراقبتهای روتین بیمارستان را دریافت کردند و گروه آزمون علاوه بر آن در طول مدت بستری بیمار به همراه عضو فعال خانواده در سه جلسه 60 دقیقهای در 3 روز آموزش داده شدند. آموزش برای هر فرد و عضو فعال خانواده به صورت چهره به چهره و حضوری و دریافت کتابچه آموزشی بود. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه جمعیتشناختی و امیدواری میلر (Miller) بود که یکبار قبل از آموزش و یکبار 3 ماه بعد از پیگیری تکمیل شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای آماری و نرمافزار 20 SPSS صورت گرفت.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار نمره امیدواری گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله به ترتیب 15/33±52/147 و 5/23±63/151و میانگین و انحرافمعیار گروه آزمون و شاهد سه ماه بعد از مداخله به ترتیب 45/37 ±05/173 و
15/33
±05/134 گزارش شد. میانگین نمره امیدواری بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، قبل از مداخله در گروههای شاهد و آزمون تفاوت آماری معنادار نداشت (193/0=p). پس از مداخله، مقایسه میانگین نمره امیدواری این بیماران در گروههای شاهد و آزمون معنادار گزارش شد (0001/0=p).
استنتاج: آموزش به خانواده به همراه بیمار، توسط پرستار به طور معناداری باعث افزایش امیدواری بیماران میشود. این نوع مداخله کم هزینه به اعضای خانواده در امر کنترل بیماری و پیشگیری میتواند مفید باشد.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 10N2014121413156IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آموزش پرستاری