دوره 28، شماره 165 - ( مهر 1397 )                   جلد 28 شماره 165 صفحات 139-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malekzadeh R, Aghah R, Rouhanizadeh H, Abedini E, Fallah M. The Rate of Cesarean Section and Its Indications Before and After the Implementation of Health System Reform in the Hospitals of Mazandaran Province, 2013-2016 . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (165) :129-139
ملک زاده رویا، آگاه رضا، روحانی زاده حامد، عابدینی احسان، فلاح محمد. ارزیابی میزان سزارین و اندیکاسیون های آن قبل و پس از اجرای طرح نظام سلامت در بیمارستان های استان مازندران (1392-1395). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (165) :129-139

سابقه و هدف: افزایش میزان سزارین در سراسر جهان به عنوان یکی از معضلات سیستم بهداشتی مطرح میباشد. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان و اندیکاسیونهای سزارین قبل و پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستانهای استان مازندران انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شد. کلیه موارد زایمان و سزارین انجام شده در بیمارستان‌های استان و اندیکاسیون‌های آن بر مبنای چک لیست معاونت درمان با ارزیابی تمامی پرونده‌ها در دو مقطع زمانی، قبل از اجرای طرح نظام سلامت (1392) و بعد از اجرای این طرح (1395) بررسی شد و با استفاده آزمون تی زوجی و کای2 و نرم‌افزار SPSS21 مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافتهها: میزان سزارین بعد از اجرای طرح (1395) نسبت به قبل آن (1392) فقط در بیمارستانهای دولتی معنا دار و دارای روند کاهشی بوده است (05/0< p). از بین اندیکاسیونهای سزارین فقط سزارین قبلی تفاوت معناداری قبل و بعد از تحول در مجموع بیمارستانهای استان داشته است (002/0>p). همچنین اندیکاسیون سزارین قبلی (025/0>p) با روند افزایشی و پست ترم (027/0>p) با روند کاهشی تفاوت معناداری قبل و بعد از تحول در بیمارستانهای دولتی استان داشت و مابقی اندیکاسیونها تفاوت معناداری در بین بیمارستانهای دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی نداشتند (05/0<p).
استنتاج: اجرای طرح تحول نظام سلامت در کاهش میزان سزارین در بیمارستان‌های دولتی مؤثر بوده و می‌توان امیدوار بود که با حسن اجرای برنامه در کنار برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی به اهداف علمی کشور و رسانیدن آمار سزارین به استاندارد جهانی نزدیک‌تر شویم.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سیاست گذاری و مدیریت