سابقه و هدف: نقش مهم آنزیم تلومراز در پاتوژنز لوسمی پرومیلوسیتیک حاد (Acute promyelocytic leukemia) (APL) و هم چنین نقش این آنزیم ترنسکریپتاز معکوس در عود بیماری، ما را بر آن داشت تا اثر سایتوتوکسیک مهار تلومراز با کمک الیگونوکلئوتید مهارکننده زیرواحد نوکلئوتیدی (hTERC antisense) و مولکول کوچک مهارکننده زیرواحد کاتالیتیکی (BIBR1532) را در سلول های مشتق شده از APL مورد مطالعه قرار دهیم.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، جهت بررسی این که آیا مهار تلومراز با کمک hTERC antisense و BIBR1532 میتواند اثر سایتوتوکسیک در APL داشته باشد، سلولهای NB4 که رده سلولی مشتق شده از APL است، با غلظتهای مختلف از مهارکنندگان تیمار شدند و سپس زندهمانی سلولها، فعالیت متابولیک و القاء آپوپتوز به ترتیب با استفاده از روشهای تریپان بلو، MTT و رنگآمیزی Annexin/PI ارزیابی شد. هم چنین برای بررسی مکانیسمهای مولکولی اثر مهارکنندگان، فعالیت آنزیماتیک کاسپاز 3 و تغییرات رونویسی از ژن های مرتبط با آپوپتوز مورد مطالعه قرار گرفت.
یافتهها: نتایج بهدست آمده از این تحقیق نشان داد که هدف قرار دادن تلومراز با استفاده از hTERC antisense در غلظت 45 pmol/L و BIBR1532 در غلظت75 µL میزان بقاء سلولهای NB4 را پس از گذشت 24 و 48 ساعت به ترتیب به میزان تقریبی 20 و 40 درصد کاهش داده و آپوپتوز وابسته به کاسپاز را در این رده سلولی فعال مینماید. همچنین، نتایج نشان دادند که مهار c-Myc و متعاقباً افزایش نسبت بیان Bax/Bcl-2 همراه با کاهش فعالیت تلومراز ممکن است مکانیسم دخیل در بروز اثر سایتوتوکسیک هر دو مهارکننده در سلولهای NB4 باشند.
استنتاج: نتایج این مطالعه آشکار میکند که BIBR1532 و hTERC antisense دارای اثرات ضدلوسمیک در سلولهای NB4 میباشد و درمآن ها برپایه مهار تلومراز میتواند برای درمان بیماران مبتلاء به APL مفید باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |