دوره 28، شماره 164 - ( شهریور 1397 )                   جلد 28 شماره 164 صفحات 101-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabani M J, Mohsenabadi H, Zanjani Z. Psychometric Properties of the Persian Version of the Avoidance and Fusion Questionnaire for Youth . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (164) :91-101
شعبانی محمد جواد، محسن آبادی حمید، زنجانی زهرا. ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه اجتناب و همجوشی برای نوجوانان (AFQ-Y8) . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (164) :91-101

سابقه و هدف: اجتناب و همجوشی شناختی دو مؤلفه تشکیل‌دهنده انعطاف‌ناپذیری روانشناختی و از مفاهیم اصلی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) هستند. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه اجتناب و همجوشی- نسخه نوجوانان (AFQ-Y8) بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است. نمونه مورد مطالعه شامل 300 دانشآموز شهر کاشان بود که به روش نمونهگیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه اجتناب و همجوشی- نسخه نوجوانان (AFQ-Y8) و مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان (RCMAS) بود. ساختار عاملی پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی و تأییدی مورد بررسی قرار گرفت. هم‌چنین اعتبار همگرا با پرسشنامه RCMAS و پایایی بازآزمائی و همسانی درونی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل عامل اکتشافی، حاکی از وجود یک عامل به نام "انعطافناپذیری روانشناختی" در این پرسشنامه بود. تحلیل عامل تأییدی، الگوی یک عاملی این پرسشنامه را تأیید کرد (07/0 00/0(RMSEA 90% CI=. همچنین، اعتبار همگرای این پرسشنامه با RCMAS (001/0>p، 60/0=r) مطلوب و همسانی درونی و پایایی بازآزمایی (به فاصله چهار هفته) به ترتیب 71/0 و 65/0 بود.
استنتاج: پرسشنامه اجتناب و همجوشی- نسخه نوجوان (AFQ-Y8) برای سنجش انعطاف ناپذیری روانشناختی نوجوانان ایرانی، ابزاری مناسب و دارای خصوصیات روانسنجی قابل قبول می باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی