چکیده: (3241 مشاهده)
سابقه و هدف: وجود سویههای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک در مواد غذایی در حال
تبدیل شدن به مشکلی جدی در بخش بهداشت عمومی و درمان به خصوص در کشورهای در حال توسعه
میباشد. این پژوهش با هدف بررسی آلودگی پنیر سنتی به استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین
(Methicillin-resistant Staphylococcus aureus: MRSA) در استان مازندران انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، بررسی میزان حضور MRSA با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن mecA به روش PCR روی 360 نمونه پنیر سنتی در استان مازندران که طی یک سال جمعآوری شده بود، انجام شد. مقاومت سویه هایMRSA جدا شده از نمونه های پنیر در برابر ونکومایســین، اریترومایسین، اگزاسیلین، سیپروفلوکساسین، پنی سیلین، تتراسایکلین، جنتامایسین و کوتریموکسازول به روش دیسک دیفیوژن تعیین شد.
یافتهها: 2/62 درصد از نمونه های مورد آزمون با میانگین شمارش log cfu g-1 96/3، آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس بودهاند. 199 جدایه از 224 جدایه (8/88 درصد) به دست آمده، مقاوم به متیسیلین بودند. مقاومت
سویههای MRSA در برابر آنتیبیوتیکها عبارت بود از: جنتامایسین 77 درصد، کوتریموکسازول 75 درصد، ونکومایســین 68 درصد، سیپروفلوکساسین 60 درصد، اگزاسیلین 52 درصد، تتراسایکلین 29 درصد، اریترومایسین 15 درصد و پنیسیلین 10 درصد.
استنتاج: نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشاندهنده میزان بالای آلودگی در پنیرهای سنتی تهیه شده در استان مازندران به استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتیبیوتیک میباشد. بایستی با رعایت اصول بهداشتی در دامداریها، به کار بردن شیر پاستوریزه در تهیه پنیر و نیز آموزش بهداشت عمومی در سطح کارگاهی جهت جلوگیری از بروز آلودگیهای ثانویه طی فرایند تولید پنیر از شیوع گسترده این باکتری در محصولات سنتی پیشگیری نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
صنایع غذایی