دوره 28، شماره 165 - ( مهر 1397 )                   جلد 28 شماره 165 صفحات 86-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhteh A, Kolivand M, Asadi N, Rezaei M, Jaberghaderi N. Effect of Cognitive Behavioral Therapy on Self-efficacy in Women with Gestational Diabetes: A Randomized Clinical Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (165) :78-86
باخته اعظم، کولیوند میترا، اسدی ناهید، رضایی منصور، جابرقادری نسرین. تأثیر مشاوره شناختی رفتاری بر خودکارآمدی زنان مبتلا به دیابت بارداری: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (165) :78-86

سابقه و هدف: دیابت شایعترین مشکل طبی و عامل ایجاد اضطراب و تنش در زنان باردار میباشد. بهترین روش اداره این بیماری، تقویت خودکارآمدی افراد در تصحیح سبک زندگی میباشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تأثیر مشاوره شناختی رفتاری بر خودکارآمدیِ زنان مبتلا به دیابت بارداری انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 60 زن مبتلا به دیابت بارداری (30 نفر کنترل و 30 نفر مداخله) مراجعهکننده به کلینیک دیابت شهرستان سنندج به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. مشاوره، به مدت 7 جلسه 5/1 ساعته در قالب گروههای10 نفره اجرا شد. برای جمع‌آوری اطلاعات در سه مرحله قبل از مشاوره، بلافاصله و یک ماه پس از انجام مشاوره از پرسشنامه خودکارآمدی در کنترل دیابت، استفاده گردید. هر دو گروه، مراقبت‌هایِ معمول مرکز را دریافت کرده و گروه مداخله علاوه بر مراقبت‌هایِ معمول مرکز، تحت مشاوره شناختی رفتاری قرار گرفتند. داده‌ها وارد نرم‌افزار SPSS  نسخه 19 شده و تحلیل گردید.
یافتهها: میانگین سن شرکتکنندگان 0/5±25/30 سال و میانگین سن بارداری آن ها0/3±8/26 ماه بود. یافتهها نشان
داد قبل از مداخله، دو گروه از نظر نمرات خودکارآمدی (50/0
p=) تفاوت معنیداری نداشتند. مشاوره شناختی رفتاری، با افزایش خودکارآمدیِ زنان مبتلا به دیابت بارداری (001/0>p) همراه بود.
استنتاج: مشاوره شناختی رفتاری، موجب افزایش خودکارآمدی زنان مبتلا به دیابت بارداری گردید. لذا با توجه به نیاز این زنان برای توانمندی در تغییر شیوه زندگی، استفاده از این نوع مشاوره در مراکز بهداشتی درمانی و کلینیک های دیابت، ممکن است در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دو در آینده مؤثر باشد.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2017011631977IRCT
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مامائی