دوره 28، شماره 163 - ( مرداد 1397 )                   جلد 28 شماره 163 صفحات 37-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakiba E, Shahabadi S, Hazavehei M M, Saeidi M R, Marzbani B, Bashiriyan S, et al . Efficacy of Transtheoretical Model on Preventive Nutritional Behaviors of Cardiovascular Diseases: A Randomized Controlled Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (163) :24-37
شکیبا ابراهیم، شاه‌آبادی سارا، هزاوه ای محمدمهدی، سعیدی محمدرضا، مرزبانی بهجت، بشیریان سعید، و همکاران.. اثربخشی مدل فرانظری بر انجام رفتارهای مناسب تغذیه‌ای پیشگیری ‌کننده از بروز بیماری‌های قلبی- عروقی: کار آزمایی شاهددار تصادفی سازی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (163) :24-37

سابقه و هدف: بیماری‌های قلبی عروقی اولین علت مرگ‌ و میر در ایران می‌باشد و در سالیان اخیر سن ابتلا به این بیماری‌ها کاهش‌ یافته است. هدف از این مطالعه، ارزشیابی تأثیر مداخلات ارتقای سلامت مبتنی بر آموزش با استفاده از مدل فرانظری بر انجام رفتارهای مناسب تغذیه‌ای (مصرف میوه، سبزیجات و ماهی) به ‌منظور کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی در بزرگسالان پرخطر بود.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی شاهد دار تصادفی سازی شده بود.1230 نفر از افراد 50-30 ساله از نظر میزان آگاهی، سازههای مدل فرانظری، وضعیت مصرف میوه، سبزیجات، ماهی و عوامل خطر بینابینی شامل نمایه توده بدنی، چاقی شکمی، فشارخون، چربی خون و قندخون تحت برنامه غربالگری قرار گرفتند و از این تعداد، 332 نفر (گروه مداخله 164 نفر و گروه کنترل 168 نفر) از بالغین در معرض خطر به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب شدند. مداخله به ‌صورت برگزاری جلسات آموزشی، توزیع بروشور، پوستر و ارسال پیامک انجام شد. برنامه‌های مداخله‌ای بر اساس میزان آمادگی افراد برای تغییر رفتار انجام شد.
یافتهها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، اختلاف معناداری در میزان آگاهی و مصرف میوه و سبزیجات بین گروه مداخله و کنترل بعد از مداخله وجود داشت (001/0< p) اما در مصرف ماهی اختلافی مشاهده نگردید (4/0= p). اختلاف معنیدار در سازه‌های مدل فرانظری به‌جز خودکارآمدی وجود داشت. در فاکتورهای بیوشیمیایی خون نیز اختلاف مشاهده شد به‌جز LDL کلسترول (2/0= p).
استنتاج: نتایج مطالعه نشان داد که مداخلات مبتنی بر مدل می‌تواند در انجام رفتارهای سلامت‌ محور مؤثر باشد. افزایش مصرف ماهی نیاز به مداخلات محیطی گسترده‌تری دارد و تغییر در برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون مانند LDL نیازمند زمان بیشتری می‌باشد.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2019010226909IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آموزش بهداشت