دوره 27، شماره 158 - ( اسفند 1396 )                   جلد 27 شماره 158 صفحات 165-154 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajizade-Valokolaee M, Khani S, Fooladi E, Peivandi S, Habibi F, Rahmani Z. Investigating Sexual and Reproductive Health and Its Related Factors in Infertile Women . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 27 (158) :154-165
حاجی زاده ولوکلائی مریم، خانی صغری، فولادی انسیه، پیوندی سپیده، حبیبی فاطمه، رحمانی زهرا. وضعیت سلامت جنسی و باروری و عوامل مرتبط با آن در زنان نابارور. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (158) :154-165

سابقه و هدف: ناباروری یکی از بیماریهای شایع زنان است که با مشکلاتی در حوزه جسمی، روانی و اجتماعی همراه میباشد.یکی از مشکلاتی که زنان نابارور را درگیر کرده است مسئله سلامت جنسی و باروری است. با وجود مطالعات گسترده در مورد رضایت و عملکرد جنسی زوجین نابارور، مطالعهای وجود ندارد که به وضعیت سلامت جنسی و باروری بپردازد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت جنسی و باروری و عوامل مرتبط با آن در زنان نابارور انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی در طی سالهای 1395 تا 1396 ، 400 زن مراجعهکننده به دو مرکز ناباروری شهر ساری به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. معیارهای ورود شامل ناباروری (اولیه و ثانویه) با هر علت، سن بالای 18 سال بوده است. وضعیت سلامت جنسی و باروری توسط پرسشنامه نیاز سنجی سلامت جنسی و باروری سنجش شد. نمره استرس آنها در فرآیند درمان ناباروری توسط مشارکت کنندگان ثبت  شد (صفر تا 5). آمار توصیفی گزارش شد و جهت تعیین عوامل مرتبط با پیامد از آزمون لجستیک استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که 250 نفر (5/62درصد) افراد از نظر سلامت جنسی و باروری وضعیت نامطلوبی داشتند. در آنالیز رگرسیون چندمتغیره، تصمیمگیری نامناسب در مراقبت بهداشتی از خود AOR = 75/1 95%CI (06/1 -9/2)سطح بالای استرس AOR= 39/1 95% CI (14/1-7/1) ، سن بالای ازدواج AOR = 94/0، 95% CI (9/0-99/0) و ناباروری ثانویه AOR= 5/4، 95% CI (6/2 -9/7 ) با سلامت جنسی و باروری رابطه داشتند.
استنتاج: در این مطالعه از بین متغیرهای مرتبط، عواملی مانند فرد تصمیمگیرنده در امور مراقبت بهداشتی، سطح استرس و سن ازدواج به عنوان متغیرهای قابل تغییر مطرح شده اند که میتوان با کنترل مناسب و برنامهریزیهای پیشگیرانه آنها، وضعیت سلامت جنسی و باروری زنان نابارور بهبود گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: زنان و زایمان و نازایی