دوره 29، شماره 171 - ( فروردین 1398 )                   جلد 29 شماره 171 صفحات 144-130 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sanati S, Saadatmand M, Nekooei S. Brain Structural Changes Caused by Autism Spectrum Disorder Based on Volumetric Analysis of Magnetic Resonance Images: A Review Study . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (171) :130-144
صنعتی شیوا، سعادتمند مهدی، نکویی سیروس. مروری بر تحقیقات انجام شده در زمینه تغییرات ساختاری مغز در اثر اختلال طیف اوتیسم برپایه تحلیل حجمی تصاویر تشدید مغناطیسی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (171) :130-144

سابقه و هدف: بیماری اوتیسم یک اختلال روانی است که در سال‌های اولیه زندگی رخ داده و باعث بروز مشکلات فردی و اجتماعی مختلف می‌شود. با تشخیص زودهنگام اوتیسم در سال‌های اولیه زندگی می‌توان از بسیاری از عوارض این بیماری جلوگیری نمود.
مواد و روش‌ها: در این تحقیق، مهم‌ترین مقاله‌ها در زمینه تغییرات ساختاری مغز در طیف اوتیسم براساس روش‌های حجم‌سنجی مغز درتصاویر تشدید مغناطیسی مورد بررسی قرارگرفت. به عبارت دقیق‌تر،37 مقاله درباره روش‌های حجم‌سنجی مغز، 34 مقاله درباره تغییرات ساختاری و 9 مقاله درباره تغییرات عملکردی مغز در اثر اوتیسم، و 15 مقاله با موضوع عوامل موثر بر اوتیسم و روش‌های تشخیص و درمان آن مورد بررسی قرارگرفت.
یافته‌ها: مطالعات بیان‌گر افزایش حجم کلی مغز کودکان اوتیسمی در محدوده 58/1 تا 10 درصد بوده است. محققان افزایش حجم ماده خاکستری را در اثر اوتیسم در نواحی شکنج گیجگاهی قدامی چپ، شکنج حلقوی خلفی چپ، شیار مهمیزی راست، شکنج زبانی چپ و راست، پرکنئوس چپ و تالاموس راست گزارش نموده‌اند؛ اما تغییر حجم قابل ملاحظه‌ای در ماده سفید مشاهده نشد. همچنین، فعالیت مغزی مبتلایان به اوتیسم در شکنج دوکی و ناحیه بروکا کمتر از افراد سالم بوده است.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از ارزیابی‌های ساختاری مغز در تصاویر تشدید مغناطیسی برای تشخیص زودهنگام اوتیسم در کودکان زیر سه سال بسیار امیدبخش می‌باشد. با وجود این، برای توصیف تغییرات ساختاری مغز در بیماران اوتیسمی، توجه به فرضیه سن (مبنی بر افزایش حجم مغز در سنین کودکی و کاهش حجم آن در بزرگسالی)، جنسیت و ضریب هوشی ضروری است.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: نورولوژی کودکان