دوره 28، شماره 166 - ( آبان 1397 )                   جلد 28 شماره 166 صفحات 61-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

pourghane P, Rajab pour Nikfam M, Gholami Shielsar F. Analyzing the Concept of Elder Neglect in Elderly Homes Using a Three-Stage Hybrid Model . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (166) :49-61
پورقانع پرند، رجب پورنیکفام مریم، غلامی شیل سر فائزه. تحلیل مفهوم غفلت از سالمندان ساکن در آسایشگاه های سالمندان با به کارگیری مدل سه مرحله ای هیبرید. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (166) :49-61

سابقه و هدف: غفلت در خانواده های ایرانی، نقص در عملکرد خانواده بوده و عدم آگاهی کافی  از عوامل مرتبط با این موضوع، سبب غفلت می شود. مهمترین مشکل، نبود تعریف روشن از این واژه است. تحقیق حاضر با هدف تحلیل مفهوم، تعریف عملیاتی و ارجاعات تجربی غفلت با رویکرد هیبرید در سیستم مراقبت سلامت ایران در استان گیلان صورت گرفت.
مواد و روشها: روش تحقیق، مدل سه مرحله نظری مروری بر مطالعات،کار در عرصه و تحلیل نهایی هیبرید بود.
در مرحله نظری،
بررسی مقالات داخلی و خارجی، پایان‌نامه و سایت های مرجع سال های 2017-2000 انجام وکار در عرصه جمع آوری داده های بالینی بود و 12 مشارکت کننده با نمونه گیری هدفمند، مورد مصاحبه قرار گرفته و درپایان، یافته ها تحلیل شدند.
یافتهها: با مرورمتون، تعریف عملیاتی"غفلت"، فراموش کردن وبی خبر شدن ذکر شد، و حس "غفلت" یکی از مصادیق محرومیت از حقوق انسانی و مرتبط با چگونگی عملکرد سالمند شناخته شد. بر اساس نتایج مصاحبه، هشت زیر طبقه و سه طبقه اصلی نمایان شد: جدایی تعاملاتی (دوری اجتناب ناگزیر، فراموشی تلخ، قرب فراموش شده
نزدیکان)، تعارض‌های روان‌شناختی (تجربه آسیب‌زا، درک خشونت‌ها، شکست عاطفی)،
روان آزردگی (هیجان روانی، دغدغه همراه).
استنتاج: علی رغم تاکید زیاد فرهنگ ما به احترام به سالمند، این گروه در معرض انواع غفلت قرار دارند. با توجه به اهمیت سالمندان به عنوان قشر آسیب پذیر و سالمند شدن ایران  و اهمیت نقش پرستار در شناسایی این مهم، می توان با برنامه ریزی دقیق و شناسایی موارد غفلت، گام های موثری در ارتقای سطح سلامت جامعه سالمندان برداشت.
واژه‌های کلیدی: غفلت، سالمند، مدل هیبرید
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب سالمندان