دوره 28، شماره 168 - ( دی 1397 )                   جلد 28 شماره 168 صفحات 132-118 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebadi Fathabad A, Tajik H, Shariatifar N. Heavy Metal Concentration and Health Risk Assessment of Some Species of Fish, Rasht, Iran . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (168) :118-132
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11055-fa.html
عبادی فتح آباد ایوب، تاجیک حسین، شریعتی فر نبی. اندازه گیری غلظت فلزات سنگین و ارزیابی خطر ناشی از آنها در گونه های مختلف ماهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (168) :118-132

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11055-fa.html


چکیده:   (4469 مشاهده)
سابقه و هدف: ماهیها از منابع پروتئینی مهم برای سلامت انسان هستند و بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل میدهند، از این رو ضروری است که غلظت فلزات سنگین در ماهیهای تجاری به منظور ارزیابی احتمال خطر مصرف ماهی مورد بررسی قرار گیرند.
مواد و روشها: تعداد 60 نمونه ماهی از4گونه مختلف کولی، سفید، سوف و قزل آلا در پاییز 1395 از بازار بزرگ ماهی رشت، به صورت تصادفی تهیه  شد. پس از آمادهسازی و هضم شیمیایی نمونهها توسط مایکروویو، مقدار فلزات سنگین توسط دستگاه پلاسمای جفت شده القایی با طیف نشر نوری (ICP-OES) تعیین شدند. به منظور ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از مواجهه با فلزات سنگین در نمونههای ماهی، بر مبنای روش آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا عمل شد.
یافتهها: بیشترین غلظت فلزات سنگین به ترتیب، جیوه در ماهی سفید (23/0 ± 29/1)، سرب در ماهی سفید
(75/0
± 54/4)، کادمیوم در ماهی قزل آلا (01/0 ± 07/0)، آرسنیک در ماهی سفید (15/0 ± 36/1) ، نیکل در ماهی سفید (07/0 ± 61/0)، قلع در ماهی سفید (05/0 ± 63/0) و کروم در ماهی سوف (04/0 ± 52/1) میکروگرم بر گرم، به دست آمد. خطرپذیری غیر سرطانی برای همه فلزات سنگین و در همه گونه ماهیها کمتر از یک بود.
استنتاج: غلظت فلزات در این گونهها از نقطه نظر مسمومیت، برای مصرف انسان قابل قبول است. شاخص خطر در ماهی های مختلف مورد مطالعه معمولی کمتر از یک بود، که نشان میدهد مصرف ماهی سبب بروز عوارض سوء بهداشتی برای مصرف کنندگان نمیشود.
 
متن کامل [PDF 379 kb]   (6486 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb