چکیده: (4469 مشاهده)
سابقه و هدف: ماهیها از منابع پروتئینی مهم برای سلامت انسان هستند و بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل میدهند، از این رو ضروری است که غلظت فلزات سنگین در ماهیهای تجاری به منظور ارزیابی احتمال خطر مصرف ماهی مورد بررسی قرار گیرند.
مواد و روشها: تعداد 60 نمونه ماهی از4گونه مختلف کولی، سفید، سوف و قزل آلا در پاییز 1395 از بازار بزرگ ماهی رشت، به صورت تصادفی تهیه شد. پس از آمادهسازی و هضم شیمیایی نمونهها توسط مایکروویو، مقدار فلزات سنگین توسط دستگاه پلاسمای جفت شده القایی با طیف نشر نوری (ICP-OES) تعیین شدند. به منظور ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از مواجهه با فلزات سنگین در نمونههای ماهی، بر مبنای روش آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا عمل شد.
یافتهها: بیشترین غلظت فلزات سنگین به ترتیب، جیوه در ماهی سفید (23/0 ± 29/1)، سرب در ماهی سفید
(75/0 ± 54/4)، کادمیوم در ماهی قزل آلا (01/0 ± 07/0)، آرسنیک در ماهی سفید (15/0 ± 36/1) ، نیکل در ماهی سفید (07/0 ± 61/0)، قلع در ماهی سفید (05/0 ± 63/0) و کروم در ماهی سوف (04/0 ± 52/1) میکروگرم بر گرم، به دست آمد. خطرپذیری غیر سرطانی برای همه فلزات سنگین و در همه گونه ماهیها کمتر از یک بود.
استنتاج: غلظت فلزات در این گونهها از نقطه نظر مسمومیت، برای مصرف انسان قابل قبول است. شاخص خطر در ماهی های مختلف مورد مطالعه معمولی کمتر از یک بود، که نشان میدهد مصرف ماهی سبب بروز عوارض سوء بهداشتی برای مصرف کنندگان نمیشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بهداشت