دوره 28، شماره 163 - ( مرداد 1397 )                   جلد 28 شماره 163 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Tasdighi A, Modanlo M, Shaki F. Evaluating and Comparing Genotoxicity Mechanism of Copper Nanoparticles and Copper Sulfate. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (163) :1-9
شکرزاده محمد، تصدیقی امیرمحمد، مدانلو منا، شکی فاطمه. بررسی و مقایسه مکانیسم سمیت ژنتیکی نانوذرات مس و سولفات مس. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (163) :1-9

سابقه و هدف: مس، یک عنصر ضروری می باشد که در بسیاری از صنایع کاربرد دارد. نانوذرات اکسید مس هم در محصولات مختلف مراقبت از پوست، افزودنی در لوبریکانت ها، روغن ها، پلیمر، پوشاننده های فلزی، پلاستیک، جوهرها و ... مورد استفاده قرار می گیرند. مطالعات قبلی نشان داده اند که هم سولفات مس و هم نانوذرات اکسید مس توانایی القای سمیت ژنتیکی سلول ها و آسیب به DNA سلولی را دارند. لذا در این مطالعه به بررسی و مقایسه سمیت ژنتیکی نانوذرات مس و سولفات مس و هم چنین بررسی استرس اکسیداتیو به عنوان مکانیسم سمیت می پردازیم.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، نمونه خونی از داوطلبان سالم گرفته شد و بعد از جداسازی لنفوسیت ها، به 10 گروه شامل کنترل، سیس پلاتین (12 میکرومولار)، غلظت های مختلف سولفات مس (10، 25، 50 و 100 نانومولار) و نانوذرات مس (10، 25، 50 و 100 نانومولار) تقسیم شدند. بعد از 24 ساعت انکوباسیون، ژنوتوکسیستی با تست میکرونوکلئوس و هم چنین مارکرهای استرس اکسیداتیو شامل لیپید پراکسیداسیون و گلوتاتیون ارزیابی شدند.
یافتهها: انکوبه کردن نمونه‏های خونی با مس و نانوذرات مس موجب افزایش تعداد ریزهسته در لنفوسیت‏ها شد. تعداد ریزهسته ایجاد شده در غلظت های برابر در فرم نانو مس بیش تر از فرم مس آن می باشد. هم چنین در گروه دریافت کننده مس و نانو مس، مارکر استرس اکسیداتیو (لیپید پراکسیداسیون) به طور معناداری افزایش و میزان گلوتاتیون کاهش یافت.
استنتاج: در مجموع، مطالعه ما سمیت ژنتیکی بیش تر نانو مس را نسبت به مس نشان داد. هم چنین استرس اکسداتیو در ژنوتوکسیستی هر دو فرم نانو مس و مس نقش دارند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی