چکیده: (56545 مشاهده)
سابقه و هدف: گاهی در درمان بیماران با علائمی مواجه میشویم که علیرغم درمانهای معمول پاسخ مناسبی نمیبینیم و یا علائم آنها با دانستههای طب کلاسیک قابل توجیه نیست، در این موارد شناسایی علل بیماریها و درمان آنها از دیدگاه طب ایرانی میتواند کمککننده باشد. یکی از این علل، گازهای (باد یا ریح) درونی است؛ هدف از این پژوهش، معرفی ریح (نوعی گاز)، انواع و علل تولید آن در بدن بهعنوان یکی از علل مادی بیماریزا (در کنار علل چهارگانه سوء مزاج) در طب ایرانی است.
مواد و روشها: این پژوهش، یک مطالعه کیفی است که در آن از روش تحلیل محتوای سوماتیو برای تحلیل کتب معتبر طب ایرانی و منابع الکترونیک استفاده شد.
یافتهها: مفهوم باد در طب سنتی چینی و تبتی نیز دیده میشود، ولی آنچه در متون طب ایرانی بهعنوان "ریح یا باد" معرفی میگردد مادهای با ماهیتی شبیه گاز است که در بدن تولید میشود و نوع مفید آن در تسهیل فرایندهایی چون دفع طبیعی مدفوع، نعوظ و ... نقش داشته و نوع مضر آن، بهعنوان یکی از عوامل مهم بیماریزا در بیش از 90 نوع از بیماریها همچون انواعی از سردرد، سرگیجه، صرع، تنگی نفس، درد مفاصل، کلیه و مثانه و... معرفی میگردد. در این مطالعه تعریف، علل، انواع و علائم ریح پدیدار و تبیین شد.
استنتاج: با توجه به شمار بالای بیماریهای ناشی از ریاح (باد یا گاز)، در طب ایرانی و مفهوم گازوترنسمیتر در طب نوین، به نظر میرسد که بایستی تمامی درمانگران گازها را نیز بهعنوان یکی از علل بیماریزایی در نظر گرفته و با تشخیص و درمان مناسب به بهبود مؤثر بیماران کمک کنند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
طب سنتی