دوره 28، شماره 170 - ( اسفند 1397 )                   جلد 28 شماره 170 صفحات 55-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rami S, Amani J, Saleh T. Detection of Specific eae Gene from Enteropathogenic Escherichia coli by PCR-ELISA. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (170) :43-55
رامی سمیرا، امانی جعفر، صالح طیبه. تشخیص ژن اختصاصی eae باکتری انتروپاتوژنیک اشرشیاکلی با استفاده از روش نوین PCR-ELISA. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (170) :43-55

سابقه و هدف: اشرشیاکلی انتروپاتوژنیک از اعضای خانواده انتروباکتریاسه، یکی از شایع‌ترین علل اسهال مزمن در کودکان و نوزادان می باشد. یکی از روش‌های مرسوم جهت تشخیص گونه‌های مختلف اشرشیاکلی انتروپاتوژنیک، واکنش زنجیره‌ای پلیمراز (PCR) می‌باشد که به دلیل استفاده از ژل الکتروفورز و رنگ‌آمیزی با اتیدیوم بروماید دارای معایبی از قبیل صرف زمان، محدودیت در تشخیص تعداد نمونه‌ها و هم‌چنین سمی بودن اتیدیوم بروماید و ژل آگارز می‌باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی تکنیک PCR-ELISA جهت تشخیص باکتری اشرشیاکلی انتروپاتوژنیک انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، کف پلیت الایزا استرپتو آویدین بارگذاری گردید و با استفاده از پروب اختصاصی که قسمت ابتدای آن بیوتینه شده بود، جهت اتصال به ژن eae تکثیر شده با روش PCR استفاده گردید. بیوتین متصل به پروب به استرپتو آویدین متصل شده، و ژن تکثیر یافته نیز به پروب اختصاصی متصل گردید. در نهایت از آنتیبادی ضد دیگوکسیژنین برای شناسایی محصول استفاده شد و واکنش با دستگاه نور سنج اندازهگیری گردید.
یافتهها: با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن eae اشرشیاکلی انتروپاتوژنیک تکثیر شد که نتیجه آن یک قطعه به طول  bp999 بود. نتایج حاصل از PCR-ELISA نشان داد که این تکنیک هیچ واکنش متقاطعی با باکتریهای هم خانواده خود ندارد و همچنین میزان حساسیت آن 11 پیکوگرم ارزیابی شد.
استنتاج: تکنیک PCR-ELISA روشی حساس و دقیق بوده که برای شناسایی عوامل بیماریزا با استفاده از ژن اختصاصی آن باکتری به کار می رود. این تکنیک میتواند جایگزین مناسبی برای تکنیکهای قدیمی زمان بر با حساسیت کمتر و هزینه بیشتر باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: ميکروبيولوژي