دوره 29، شماره 174 - ( تیر 1398 )                   جلد 29 شماره 174 صفحات 52-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghiasian M, Daneshyar S, asna ashari F, Bagheri Z. Consequences of Intracranial Hemorrhage and Its Effective Factors . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (174) :42-52
غیاثیان مسعود، دانشیار سجاد، اثنی عشری فرزانه، باقری زینب. بررسی پیامدهای خونریزی داخل مغزی و عوامل موثر بر آن . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (174) :42-52

سابقه و هدف: سکته مغزی سومین عامل مرگ ومیر و شایع‌ترین بیماری نورولوژیک ناتوان کننده است. خون‌ریزی مغزی یا ICH دومین فرم شایع سکته مغزی پس از ایسکمی است. این مطالعه با هدف بررسی پیامدهای خونریزی داخل مغزی و عوامل موثر بر آن در بیماران مبتلا بهICH مراجعه کننده به بیمارستان سینا صورت گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی– تحلیلی آینده نگر، 288 بیمار مبتلا به خون ریزی داخل مغزی غیرتروماتیک در سال های 95-1394 بررسی شدند. جهت تعیین پیامد از مورتالیتی داخل بیمارستانی و تعداد روزهای بستری استفاده شد. داده ها از طریق مصاحبه، بررسی پرونده و ct scan بیماران به دست آمد و توسط نرم افزار spssتجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها: در این مطالعه 7/58 درصد بیماران زن و 3/41 درصد مرد بودند. 4/54 درصد بیماران در گروه سنی 80-61 سال بودند. 1/35 درصد بیماران فوت شدند. مورتالیتی مردان 7/38 درصد و زنان 5/32 درصد بود. میانگین سنی بیمارانی که فوت شدند 25/13±36/69 سال و میانگین تعداد روزهای بستری بیماران 8/9روز بود. مورتالیته در بیمارانی که قند خون، کراتینین و فشار خون سیستولیک اولیه بالا، ترومبوسایتوپنی اولیه و سطح هوشیاری اولیه پایین‌تری داشتند بالاتر بود.خون ریزی دوطرفه، پوتامن، کودیت وجود خون ریزی داخل بطنی، هیدروسفالی و خونریزی ساب آراکنوئید و شیفت میدلاین میزان مورتالیته بالاتری داشتند. استنتاج: مورتالیتی ناشی از خونریزی داخل مغزی غیر تروماتیک با محل خون ریزی، سطح هوشیاری، فشار خون، قند خون، میزان پلاکت و کراتینین اولیه و بروز تب در سیر بیماری ارتباط دارد. تالاموس و سپس پوتامن شایع ترین مکان های خونریزی هستند. مورتالیته بیماران با سن و جنس ارتباط ندارد.