دوره 29، شماره 172 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 29 شماره 172 صفحات 33-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafi H, Boskabadi H, Salari M, Karbandi S. Comparing the Effect of Cooling Gel Pad and Non-Nutritive Sucking on Pain during Hepatitis Vaccination in Newborn Infants: A Randomized Controlled Clinical Trial . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (172) :22-33
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11901-fa.html
نجفی هادی، بسکابادی حسن، سالاری مریم، کربندی سهیلا. مقایسه تأثیر سرمای موضعی و مکیدن غیر مغذی بر درد ناشی از تزریق واکسن هپاتیت "ب" در نوزاد: کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (172) :22-33

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11901-fa.html

سابقه و هدف: معمولی‌ترین فرایندهای دردناک در نوزادان نمونه‌گیری خون و واکسیناسیون است. علیرغم این که درد ناشی از واکسیناسیون کوتاه و خفیف است، می‌تواند عوارض طولانی مدت داشته باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر سرمای موضعی و مکیدن غیر مغذی بردرد ناشی ازواکسیناسیون درنوزادان صورت گرفت.
مواد و روشها: مطالعه کارآزمایی بالینی روی 113 نوزاد ترم انجام گردید. نوزادان به روش تصادفی  ساده به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول، ژل خنک‌کننده طی90 ثانیه بر روی موضع قرارداده وتزریق واکسن انجام شد. درگروه دوم، عمل مکیدن انگشت به مدت2 دقیقه قبل وحین تزریق تامین شد. گروه کنترل طبق برنامه معمول واکسیناسیون صورت گرفت. بررسی شدت درد با معیار NIPS و مدت زمان گریه از کورنومتر استفاده شد. تحلیل داده‌ها توسط آزمون‌های من‌ویتنی، مجذور‌کای،t  ‌مستقل و سیر زمانی Repeated measure)) با نرم‌افزار SPSS ویرایش 16 انجام شد.
یافتهها: سه گروه از نظر شدت درد در لحظه ورود سوزن (002/0p=) و فاصله 30 ثانیه از لحظه ورود سوزن به داخل عضله اختلاف معنی‌داری داشتند (0001/0P=). این تفاوت بین گروه‌های ژل خنک‌کننده با کنترل ومکیدن غیرمغذی با کنترل می‌باشد. بین سه گروه از نظر مدت گریه ناشی از ورود سوزن داخل عضله اختلاف معنی دار وجود ندارد (454/0=P) هرچند میانگین مدت گریه درگروه ژل خنک‌کننده (8/39 ثانیه) نسبت به گروه های مکیدن غیرمغذی (3/42 ثانیه) و کنترل (7/52 ثانیه) کمتر است.
استنتاج: هردو روش استفاده از سرمای موضعی ومکیدن غیر مغذی در کاهش شدت درد موثر است. این مداخله کاربردی و آسان است و با به کارگیری می‌توان تاثیر منفی درد در نوزادان را به حداقل رساند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری