Ansari O, Shafipour V, Heidari Gorji M A, Mohammadpour R A. Association between Subjective Wellbeing and Perceived Social Support and Spiritual Well-Being in Hemodialysis Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (166) :140-150
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11902-fa.html
انصاری ام البنین، شفیع پور ویدا، حیدری گرجی محمد علی، محمدپور رضا علی. بررسی رابطه حمایت اجتماعی درک شده و سلامت معنوی با بهزیستی ذهنی در بیماران تحت همودیالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (166) :140-150
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11902-fa.html
چکیده: (4068 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماران همودیالیزی به علت شرایط خاص بیماری و درمان، در معرض آسیبهای جسمی، روحی، روانی و اجتماعی متعددی هستند که باعث کاهش احساس بهزیستی ذهنی در آنان خواهد شد. حمایت اجتماعی درک شده و سلامت معنوی از طریق ایجاد سازگاری با شرایط سخت بیماری، میتوانند در ارتقاء بهزیستی ذهنی نقش داشته باشند. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه حمایت اجتماعی درک شده و سلامت معنوی با بهزیستی ذهنی در بیماران تحت همودیالیز بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک پژوهش همبستگی است که در 130 بیمار همودیالیزی شرق استان مازندران انجام شده است. جمعآوری دادهها از طریق پرسشنامههای جمعیت شناختی، بهزیستی ذهنی کیز، سلامت معنوی پولویتزین و حمایت اجتماعی درک شده زیمت انجام شد و دادهها از طریق آمار توصیفی و استنباطی مانند همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: ضریب همبستگی پیرسون مشخص کرد رابطه مستقیم و معنیدار بین حمایت اجتماعی درک شده با بهزیستی ذهنی (001/0>p, 507/0=r) و همچنین بین سلامت معنوی با بهزیستی ذهنی (001/0>p، 751/0=r) در بیماران همودیالیز وجود دارد. همچنین بهزیستی ذهنی با جنسیت، وضعیت اقتصادی، وضعیت شغلی و توانایی جسمی رابطه معنیدار داشت(05/0p<). با توجه به تعدیل اثرات متغیرهای مداخله گر به وسیله مدل رگرسیونی، میزان پیشبینی بهزیستی ذهنی بر اساس حمایت اجتماعی درک شده و سلامت معنوی محاسبه شد.
استنتاج: متغیرهای سلامت معنوی و حمایت اجتماعی درک شده قادرند متغیر بهزیستی ذهنی را پیشبینی کنند. بنابراین نیاز است در برنامههای آموزش به بیمار مد نظر قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
پرستاری