دوره 29، شماره 171 - ( فروردین 1398 )                   جلد 29 شماره 171 صفحات 91-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasemi S R, Rajabi Gilan N, Reshadat S, Hemati A. Investigating Health-Related Quality of Life and the Use of Media Technologies in Adolescents . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (171) :81-91
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-12070-fa.html
قاسمی سید رامین، رجبی گیلان نادر، رشادت سهیلا، همتی علی. بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و استفاده از تکنولوژی‌های رسانه ای در نوجوانان . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (171) :81-91

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-12070-fa.html

سابقه و هدف: تکنولوژیهای ارتباطی دارای تأثیراتی دوگانه بر سلامت و زندگی بشر می‌باشند، به طوری که در کنار نقش مهمی که در افزایش رفاه و آسایش بشر ایفا می‌کنند، دارای جنبه‌هایی آسیب‌رسان نیز می‌باشند. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت استفاده از تکنولوژی های نوین رسانه‌ای و رابطه آن با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در دانش‌آموزان به انجام رسید.
مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی، تعداد 567 نفر از دانش‌آموزان مقطع متوسطه شهر کرمانشاه در سال 1395، با استفاده از روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب و پرسشنامه‌های پژوهش شامل اطلاعات دموگرافیک، چک‌لیست استفاده از تکنولوژی های رسانه‌ای و پرسشنامه کیفیت زندگی WHOQOL-BREF را تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS18 و با کمک آزمون‌های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و آنالیزواریانس یکطرفه و چندگانه تحلیل شد.
یافتهها: میانگین نمره کیفیت زندگی کلی پاسخگویان 76/15±33/62 بود. هم چنین استفاده روزانه پاسخگویان از کامپیوتر یا لپ‌تاپ، موبایل، تبلت، تلویزیون و ماهواره به ترتیب برابر 1/61 درصد، 2/87 درصد، 4/26 درصد، 9/86 درصد و 9/26 درصد بود. بین میانگین نمره کیفیت زندگی کلی پاسخگویان از نظر میزان استفاده از موبایل، تبلت و ماهواره تفاوت معنیداری مشاهده شد (01/0< P)؛ اما در خصوص تلویزیون و کامپیوتر، تفاوت معنیدار نبود (05/0> P).
استنتاج: در مجموع در این پژوهش، عدم استفاده یا استفاده کم از ماهواره با کیفیت زندگی مطلوب‌تر همراه بود. اما در خصوص موبایل، تبلت و کامپیوتر و لپ‌تاپ، استفاده دو ساعت در روز نسبت به عدم استفاده یا استفاده بیش تر از 2 ساعت با کیفیت زندگی بالاتر همراه بود. بنابراین استفاده محدود از تکنولوژی های نوین رسانه‌ای، می‌تواند با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مطلوب‌تری همراه باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت