دوره 28، شماره 169 - ( بهمن 1397 )                   جلد 28 شماره 169 صفحات 139-130 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mostafaei G, Sabbaghian Bidgoli M, Rasti S, Moosavi G A, Iranshahi L. Genotyping of Acanthamoeba in Rural Drinking Water Sources in Kashan and Aran-Bidgol, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (169) :130-139
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-12072-fa.html
مصطفایی غلامرضا، صباغیان بیدگلی منصوره، راستی سیما، موسوی غلام عباس، ایرانشاهی لیلا. شناسایی و تعیین ژنوتایپ آکانتامبا در منابع آب آشامیدنی روستایی کاشان و آران بیدگل . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (169) :130-139

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-12072-fa.html

سابقه و هدف: آکانتامبا تک یاخته فرصت طلبی که در طبیعت یافت می شود و قادر به ایجاد عفونتهای تنفسی و کراتیت میباشد. این مطالعه با هدف بررسی آلودگی منابع آب آشامیدنی به ژنوتایپ های آکانتامبا در کاشان و آران-بیدگل انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه، 162نمونه از 54 منبع آب آشامیدنی، در سال1396 جمع آوری و بعد از فیلتراسیون، روی آگار غیر مغذی کشت و از نظر آمیب های آزادزی بررسی گردید. پس از استخراج DNA، واکنش زنجیره ‌ای پلیمراز با استفاده از پرایمرهایJDP1 وJDP2، جهت شناسایی اکانتامبا انجام و ژنوتایپ 8 ایزوله آکانتامبا تعیین شد. دادهها در نرم افزار SPSS با آزمون آماری کای دو و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: 2/35 درصد نمونه ها آلوده به آمیب های آزادزی بودند و 19 مورد( 7/11درصد) آکانتامبا تأیید شد. میزان آلودگی به آمیبهای آزادزی و آکانتامبا درکاشان بیشتر از آرانبیدگل و به ترتیب 4/35 درصد و 8/11 درصد بود. میزان آلودگی به آمیبهای آزادزی در قنات، چاه و چشمه به ترتیب 6/55 درصد، 2/30 درصد و 7/26 درصد و آلودگی آکانتامبا، 9/13درصد، 5/11درصد و 10 درصد تعیین شد. میزان آلودگی به آکانتامبا در چاههای سطحی بیشتر از عمیق بود. ژنوتایپ تمام ایزوله های آکانتامبا T4 تعیین شد.
استنتاج: نتایج نشان دهنده آلودگی منابع آب آشامیدنی به آمیب های آزادزی و آکانتامبا بود و با توجه به این که تمامی ژنوتایپ های شناسایی شده از نوع بیماری زای T4 بودند، این منابع می توانند به عنوان یک فاکتور خطر برای سلامت عمومی تلقی گردند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسي