دوره 28، شماره 169 - ( بهمن 1397 )                   جلد 28 شماره 169 صفحات 129-118 | برگشت به فهرست نسخه ها

Emami H, Aarabi M, Zakizad Abkenar R. Economic Evaluation of Implementing National Beta Thalassemia Prevention Program in Mazandaran University of Medical Sciences . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (169) :118-129
امامی حسن، اعرابی محسن، زکی زاد آبکنار رقیه. ارزشیابی اقتصادی برنامه ملی پیشگیری از بتاتالاسمی ماژور در دانشگاه علوم پزشکی مازندران . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (169) :118-129

سابقه و هدف: تالاسمی ماژور یکی از مشکلات مهم سلامتی و قابل پیشگیری است. با توجه به گذشت دو دهه از اجرای برنامه ملی پیشگیری از بتا تالاسمی ماژور در ایران، مطالعه حاضر به منظور مقایسه هزینهها و نتایج اجرای برنامه از سال 1389 لغایت 1393 در دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش توصیفی- تحلیلی با رویکرد ارزشیابی اقتصادی است. دادههای مورد نیاز از فرمهای آماری معاونت بهداشتی و هزینه آزمایشات تشخیص ژنتیک و پزشکی قانونی براساس تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی استخراج شد. سایر هزینه ها با استفاده از مقالات استاندارد در کشور، مصاحبه با محققین و کارشناسان تعیین گردید. کلیه هزینهها بر اساس ارزش اقتصادی سال 1393 و در نرم افزار Excel 2007 مورد محاسبه قرار گرفت.
یافتهها: مجموع هزینههای مستقیم (متغیر و ثابت) پزشکی، مستقیم غیرپزشکی و غیرمستقیم اجرای برنامه ملی پیشگیری در یک سال به طور متوسط، بالغ بر 18,418,872,744 ریال بود. همچنین متوسط هزینه پیشگیری از یک مورد تولد در سال 341،090،236 ریال برآورد شد. نسبت هزینههای پیشگیری به درمان 1 به 12 بود. طی 5 سال اجرای برنامه ملی از تولد 270 جنین مبتلا به بیماری تالاسمی پیشگیری به عمل آمد. موفقیت برنامه ملی پیشگیری در مازندران به میزان 95 درصد است.
استنتاج: تحلیل هزینه- منفعت نشان داد که برنامه پیشگیری از تالاسمی در مازندران بسیار سودمند میباشد و فارغ از شیوع بالای تالاسمی در مازندران، اثربخشی اجرای این برنامه بهداشتی در این دانشگاه بسیار چشمگیر بوده است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت