دوره 22، شماره 91 - ( مرداد 1391 )                   جلد 22 شماره 91 صفحات 68-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

elali E S, mahdavi A, jannati Y, Yazdani J, Setareh J. Effect of Benson Relaxation Response on Stress Among in Hemodialysis Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (91) :61-68
ایلالی احترام السادات، مهدوی علی، جنتی یدالله، یزدانی جمشید، ستاره جواد. بررسی تأثیر آرام سازی بنسون بر میزان استرس بیماران همودیالیزی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (91) :61-68

سابقه و هدف: بیماران همودیالیزی، سطوح بالایی از تنش روانی را تجربه می‌کنند. این مطالعه به منظور تعیین تأثیر آرام‌سازی بنسون بر میزان استرس این بیماران انجام شد. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر، یک مطالعه تجربی دو گروهی شاهددار است که 40 بیمار همودیالیزی از بیمارستان‌های امام خمینی (ره) و فاطمه زهرا (س) ساری در گروه مداخله و 40 بیمار همودیالیزی دیگر در گروه کنترل با روش نمونه‌گیری در دسترس در سال 1390 قرار گرفتند و تمرینات آرام‌سازی بنسون پس از آموزش اولیه با نوار ویدئویی، به مدت 15 دقیقه دو بار در روز و به مدت یک ماه انجام شد. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه ویژگی‌های جمعیت شناختی و پرسشنامه استرس همودیالیز بالدری بود که قبل از مداخله و یک ماه بعد از آن اندازه‌گیری شد. سپس داده‌ها با استفاده آزمون‌های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار نمره استرس در گروه مداخله قبل از آرام‌سازی بنسون 17/18 ± 75/64 و بعد از آرام‌سازی بنسون 47/9 ± 2/36 بوده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها بین میانگین امتیازات استرس نمونه‌های پژوهش قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون تفاوت معنی‌داری را نشان داد (001/0p<). درحالی‌که این تفاوت درگروه کنترل معنی‌دار نبود. استنتاج: انجام تمرینات کم هزینه و ساده آرام‌سازی بنسون با بهبود کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی همراه است و می‌توان با به‌کارگیری این تمرینات در راستای بهبودی و پیشگیری از مشکلات روانشناختی این بیماران و همچنین سایر بیماری‌های مزمن گام برداشت.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب اورژانس