دوره 29، شماره 175 - ( مرداد 1398 )                   جلد 29 شماره 175 صفحات 144-138 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fereidouni A, Sabbaghian E, Ghanbari A, Shakeri moghaddam F, Khaleghian A. Effect of Hydroalcoholic Extract of Perovskia abrotanoides on Glucose, Cholesterol and HDL Levels in Diabetic Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (175) :138-144
فریدونی علی، صباغیان الهه، قنبری علی، شاکری مقدم فریده، خالقیان علی. اثرعصاره هیدرو الکلی گیاه Perovskia abrotanoides بر میزان گلوکزخون، کلسترول و HDL در رت‌های دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (175) :138-144

سابقه و هدف: باتوجه به شیوع بالای دیابت درجوامع و میل بشر به استفاده ازطب سنتی در درمان بیماری‌ها،گیاهان متعددی تاکنون در درمان دیابت معرفی شده‌اند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات عصاره‌ی هیدروالکلی Perovskia abrotanoides بر میزان گلوکز، HDL و کلسترول موشهای دیابتی در مقایسه با داروی گلی‌بن‌کلامید انجام گرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 70 سر رت نر از نژاد ویستار با وزن 250 تا 300 گرم انتخاب و پس از تقسیم به 7 گروه مساوی، در شرایط یکسان نگهداری شدند. گروه اول به عنوان کنترل سالم در نظر گرفته شد، از استرپتوزوسین جهت ابتلا رت‌های گروه‌های 2 تا 7 به دیابت استفاده شد و همه‌ی رت‌ها با غذای معمول و آب تغذیه شدند. گروه 2 به عنوان کنترل بدون درمان، گروه‌ 3 تحت درمان با گلی‌بن‌کلامید و گروه‌های 4 تا 7 تحت درمان با عصاره P. abrotanoid با غلظت‌های متفاوت در نظر گرفته شدند. تمامی پارامترها (میزان گلوکز، کلسترول و HDL سرم) در ابتدای مطالعه و پس از 1 تا 4 هفته اندازه‌گیری شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که قندخون گروه‌های4 تا 7 به میزان معنی‌داری کاهش‌یافت(05/0(P<، همچنین مشخص شد عصاره‌ی P. abrotanoid  سطح کلسترول تام را کاهش (01/0< P) و سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا را افزایش (05/0< P) داده است.
استنتاج: نتایج نشان می‌دهد که عصاره‌ی P. abrotanoid دارای اثرات آنتی‌دیابتیک و آنتی‌لیپیدمیک قوی در رت‌های دیابتی می‌باشد و داروی موثری برای پایین‌ آوردن گلوکز و لیپیدهای پلاسما در رت‌های دیابتی القاء‌شده با استرپتوزوسین می‌باشد.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: بیوشیمی