دوره 29، شماره 176 - ( شهریور 1398 )                   جلد 29 شماره 176 صفحات 73-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kaveh K, Mohamadyan M, Ebrahimzadeh M A. Antihypoxic Activities of Sambucus ebulus Leaf and Fruit and Myrtus communis Leaf in Mice. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (176) :61-73
کاوه کیان، محمدیان مهسا، ابراهیم زاده محمد علی. ارزیابی فعالیت آنتی هیپوکسی برگ و میوه پلم و برگ مورد در موش سوری . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (176) :61-73

سابقه و هدف: هیپوکسی به خصوص در بیماریهای قلبی و ایسکمی رخ داده و در نهایت منجر به مرگ میشود. ترکیبات آنتیاکسیدان می توانند فعالیت آنتی هیپوکسی نشان دهند. پلم و مورد، گیاهان شناخته شدهای هستند که فعالیت آنتیاکسیدانی خوبی دارند، اما فعالیت آنتی هیپوکسی آن ها هنوز گزارش نشده است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، اثر محافظتی عصاره متانلی میوه و برگ پلم و برگ مورد در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی بررسی شد. نتایج با آنالیز واریانس یک سویه و متعاقب آن نیومن کولز تفسیر شد.
یافتهها: عصاره مورد در هیپوکسی خفگی بسیار موثر بود. در دوز mg/kg 125 زمان زنده ماندن را به مراتب بیشتر از کنترل افزایش داد (001/0< P). در هیپوکسی جریان خونی، عصاره برگ پلم فعالیت خیلی خوبی از خود نشان داد. در دوز mg/kg 5/62 زمان زنده ماندن را طولانی کرد (001/0< P). عصاره مورد نیز در همین دوز موثر بود (01/0< P). در مدل خونی، عصارههای پلم به طور معنیدار زمان زنده ماندن را افزایش دادند. در دوز mg/kg 125 عصاره برگ پلم زمان زنده ماندن را افزایش داد (001/0< P). این عصاره در دوز mg/kg 5/62 نیز موثر بود (01/0< P).
استنتاج: عصارهها فعالیت محافظتی خوبی در برخی مدلها از خود نشان دادند. عصارههای مورد و میوه پلم موثرترین عصاره بودند. این عصارهها از نظر آماری به طور قابل ملاحظهای و به صورت وابسته به دوز، زمان زنده ماندن را نسبت به گروه کنترل در موشها افزایش دادند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی