چکیده: (3693 مشاهده)
سابقه و هدف: هاری یکی از کهنترین بیماریهای مرگبار تاریخ بشری است که همچنان تعدادی از مبتلایان در اثر عدم دریافت درمان موثر جان خویش را در اثر این بیماری از دست میدهند. با آن که در متون پزشکی دوره تمدن اسلامی، بیماری هاری به طور مفصل بیان شده اما متأسفانه این مطالب مورد غفلت و بیتوجهی قرار گرفت. هدف این مطالعه شناسایی و تبیین دانستههای پزشکان دوره اسلامی درباره بیماری هاری اعم از نامگذاری، تعریف و سببشناسی در متون طبی است.
مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش کیفی با روش تحلیل محتواست. گردآوری دادهها با کلید واژههایی چون هاری، داء الکلب، دیوانگی سگ، سگ دیوانه، هار گزیده در منابع پزشکی سنتی جهان اسلام جستجو و استخراج شد. سپس دادهها در موضوعات نامگذاری، تعریف و سببشناسی هاری، دستهبندی شد. پس از مطالعه مکرر یادداشتها و جداسازی مطالب تکراری، یافتههای مطالعه بر اساس دستهبندی یادشده ارائه شد.
یافتهها: یافته های این مطالعه نشان میدهد پزشکان جهان اسلام با توجه به میزان دانش زمانه خویش درک درستی از بیماری و علل آن داشتهاند که فقط در صفحات کتب باقی مانده و در تاریخ علم کنونی جهان راه پیدا نکرده است.
استنتاج: با تحلیل و تبیینی که در این مطالعه انجام شد نتیجه آن است که دانش مسلمانان از هاری هرگز مبتنی بر خرافات و موهومات و یا صرفا تکرار مطالب دانشمندان روم و یونان نبوده است. افزون بر این در متون دوره اسلامی بحثهای قابل توجهی برای تبیین سبب پیدایش هاری در سگ وجود دارد که شایسته توجه محقّقین می باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
طب سنتی