دوره 29، شماره 181 - ( بهمن 1398 )                   جلد 29 شماره 181 صفحات 52-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi M, Bahadoran Z, Saeedirad Z, Mirmiran P, Azizi F. The Relation between Dietary Nitrate and Nitrite Intake and Obesity Phenotypes: Tehran Lipid and Glucose Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 29 (181) :39-52
موسوی مریم، بهادران زهرا، سعیدی راد زهرا، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. ارتباط دریافت نیترات و نیتریت رژیم غذایی با بروز فنوتیپ های چاقی: مطالعه قند و لیپید تهران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (181) :39-52

سابقه و هدف: چاقی از عمدهترین و شایع ترین مشکلات سلامتی در جهان است. شواهد متناقضی در رابطه با نیترات و نیتریت مصرفی و چاقی وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط دریافت نیترات و نیتریت رژیم غذایی با فنوتیپ های چاقی می باشد.
مواد و روشها: این مطالعه آینده نگر، در قالب مرحله سوم مطالعه قند و لیپید تهران انجام شد. 1756 بزرگسال زن و مرد با اطلاعات کامل تغذیه، آنتروپومتری و بیوشیمیایی وارد مطالعه و بهمدت 6 سال پیگیری شدند. اطلاعات مربوط به دریافت غذایی توسط پرسشنامه 168 آیتمی نیمه-کمی اعتبارسنجی یافته تکرر مصرف مواد غذایی جمعآوری شد. فنوتیپهای چاقی عمومی، چاقی شکمی، نمایه تریگلیسرید و دور کمر بالا (HTW) و نمایه چربی بدن تعیین شد. خطر بروز فنوتیپهای چاقی بین سهکها و دریافت نیترات و نیتریت رژیم غذایی توسط آزمون رگرسیون لجستیک انجام شد.
یافتهها: بروز تجمعی فنوتیپ HTW طی 6 سال پیگیری، 25 درصد بود. رابطه معنیداری بین سهکهای دریافت غذایی نیترات و نیتریت و بروز فنوتیپ  HTWمشاهده نشد. بالاترین سهک دریافت نیترات کل، نیترات میوهها و نیتریت میوهها در مقایسه با پایینترین سهک دریافت، خطر بروز  HTWرا به صورت غیر معنیداری به ترتیب 6 درصد (نسبت شانس=94/0 حدود اطمینان 95 درصد=17/1-72/0) و 5 درصد ( نسبت شانس=95/0 حدود اطمینان 95 درصد=24/1-73/0) و 10 درصد کاهش داد (نسبت شانس=90/0، حدود اطمینان 95 درصد=17/1-69/0).
استنتاج: دریافت نیترات و نیتریت رژیم غذایی رابطهای با بروز فنوتیپهای چاقی از جمله فنوتیپ HTW، نمایه چربی بدن و چاقی شکمی و عمومی ندارد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه