دوره 29، شماره 182 - ( اسفند 1398 )                   جلد 29 شماره 182 صفحات 116-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zohal M A, Sedighi A, Shafikhani A A, Farzam S A. Frequency of Metabolic Syndrome in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 29 (182) :111-116
زحل محمد علی، صدیقی افسانه، شفیع خانی علی اکبر، فرزام سید امیر. سندرم متابولیک در مردان مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریوی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (182) :111-116

سابقه و هدف: نتایج مطالعات قبلی در مورد ارتباط میان همبودی سندرم متابولیک و بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) بحث‌برانگیز است. این مطالعه باهدف بررسی شیوع سندرم متابولیک و ارتباط آن با بیماری‌های همراه و مشخصات COPD در بیماران مرد مبتلابه COPD انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1393 انجام شد.80 بیمار مرد مبتلا به COPD در محدوده سنی 87-33 سال وارد مطالعه شدند. برای همه بیماران آزمون اسپیرومتری، ویژگی‌های دموگرافیک، سندرم متابولیک، التهاب سیستمیک (CRP) و شاخص همبودی چارلسون(CCI) اندازه‌گیری و توسط روش‌های آماری مناسب مورد تحلیل قرار گرفت (آزمون T مستقل، آنووا و آنالیز رگرسیون).
یافتهها: فراوانی سندرم متابولیک در بیماران COPD 5/37درصد بود. افراد مبتلا به سندرم متابولیک نسبت به
افراد فاقد آن، مراحل
COPD شدیدتر و مصرف استروئیدهای استنشاقی بیشتر و FEV1 کمتر داشتند (05/0> P). از نظر بیماری‌های همراه نیز دیابت و اختلالات قلبی به‌طور معنی‌داری با سندرم متابولیک مرتبط بودند (دیابت 009/0 P=، اختلالات قلبی 023/0P=). در میان اجزای سندرم متابولیک دور کمر و فشارخون و از نظر التهاب سیستمیک، CRP به‌طور معنی‌داری با انسداد جریان هوا مرتبط بودند (05/0> P).
استنتاج: این مطالعه نشان داد که شیوع سندرم متابولیک در بیماران COPD قابل‌توجه و نسبت به جمعیت عمومی بیشتر است. در بررسی دقیق‌تر مشخص شد که انسداد جریان هوا در مراحل شدیدتر COPD با سندرم متابولیک، فشارخون و دور کمر مرتبط است.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: ریه