Ebrahimi Sirizi Z, Sakizadeh M, Esmaili Sari A, Bahramifar N, Ghasempouri S M, Abbasi K. Survey of Heavy Metals (Cd, Pb, Cu and Zn) Contamination in Muscle tissue of Esox luciusn from Anzali International Wetland: Accumulation and Risk Assessment. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (87) :57-63
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1293-fa.html
ابراهیمیسیریزی زهره، ساکیزاده محمد، اسماعیلیساری عباس، بهرامیفر نادر، قاسمپوری سیدمحمود، عباسی کیوان. بررسی فلزات سنگین کادمیوم، سرب، مس و روی در بافت عضله اردک ماهی تالاب بینالمللی انزلی، انباشتگی و ارزیابی خطرات. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (87) :57-63
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1293-fa.html
چکیده: (15329 مشاهده)
سابقه و هدف: آلودگی اکوسیستمهای آبی با فلزات سنگین یک نگرانی عمده برای موجودات وسلامتی انسان است. آلایندههایی مانند فلزات سنگین در طول زنجیره غذایی تجمع مییابند و در انتها به بدن انسان منتقل میشوند. اندازهگیری آلایندههای مختلف در ماهیها به علت مصرف خوراکی آنها برای انسان میتواند از اهمیت زیادی برخوردار باشد. در مطالعه حاضر غلظت چهار فلز کادمیوم، سرب، مس و روی در بافت عضله اردک ماهی تالاب انزلی مورد بررسی قرار گرفت و سپس این مقادیر با استانداردهای موجود در این زمینه مقایسه شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 26 اردک ماهی که توسط تور صیادی در شهریورماه 1389 صید شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. پس از هضم نمونهها با اسید نیتریک غلیظ، سرب آنها با استفاده از دستگاه کوره گرافیتی و کادمیوم، مس و روی آنها با دستگاه جذب اتمی شعله اندازهگیری شد.
یافتهها: میانگین غلظت فلزات کادمیوم، سرب، مس و روی بهترتیب 06/0 ± 82/0، 02/0 ± 22/0، 02/0 ± 22/0،
31/0 ± 68/5 و 87/0 ± 26/54 (میکروگرم وزن خشک) بهدست آمد. آنالیز دادهها نشان داد که ارتباط معنیداری بین غلظت فلزات سرب، مس و روی با طول و وزن نمونهها دیده نشد اما یک همبستگی منفی معنیدار بین غلظت کادمیوم با طول(05/0< p و 88/0- = r) و وزن(05/0< p و 9/0- = r) نمونهها مشاهده گردید.
استنتاج: میزان فلزات سرب، مس و روی زیر حد استانداردهای تعیین شده توسط سازمانهای EPA, FAO و WHO به دست آمد اما غلظت کادمیوم بالاتر از استانداردهای EPAو WHO ارزیابی شد که این میتواند یک هشدار برای مصرف این ماهی در گروههای آسیبپذیر جامعه باشد. محاسبات میزان جذب روزانه نشان داد که مصرف یک وعده از این ماهی از نظر بهداشتی هیچ ممنوعیتی برای یک فرد بالغ ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |